Tuesday, January 1, 2013

Hanul hangiței X(X)


Mirela Boureanu Vaida
Revelion. Dupa parerea mea a ajuns un cuvânt cam gol de conținut. O formă fără fond. Dupa Crăciun, cand cu totii ne straduim sa devenim mai buni macar pentru cele 2-3 zile din ajun pana a doua zi...nici nu ne trezim bine si tăvălugul vremii ne aduce sfarsitul de lume de an, mai precis ultima zi a anului. Ceea ce numim Revelionul. Ce înca mai numim si ceea ce, sincer, sper sa înceapă să însemne altceva. Caci pentru multi dintre romani inseamna petreceri, chiar si de 3-4 zile, mai nou carnavaluri dar si nelipsitele si neinspiratele programe de Revelion de la cele N+1 televiziuni romanesti, in care se promoveaza veselia forțata. Zâmbetele false. Unde azi-noapte am vazut: glume rasuflate de vreo 30 de ani, si poate chiar de mai mult timp, muzica mai usurica pentru ca aia mai complicata ne pica greu pe langa atatea salate de bouef, fripturi si bauturi și muzica populara din belsug, atat de multa ca, la un moment dat, pe orice canal dadeam era doar "muzica populara autentica". 
Atat de autentica ca, va maturisesc, mai autentici mi-au parut manelistii, care au cantat si ei dar parca mai putin ca altadata. Mi-a si atras atenția o manea, care am vazut ca e foarte noua. Poate v-o si arăt. In final.

Cred ca cel mai mult m-a deranjat grupajul de muzică populara de pe A1. Prezentata sub o forma care s-a dorit agreabila, n-a fost decat un format gen "Hanul hangiței X", unde apropourile cu tenta sexuala, de multe ori nici macar voalate, au fost la ele acasa iar hangița, dupa un anume moment de muzică și poezie dans, îți putea sugera o "hangiță XX". Grețos. Mirela Boureanu Vaida s-a crezut tot la show-ul ei de cuplări... Păcat, fiindcă e frumoasă și talentată.  Despre muzica de la han, nimic. Nimic remarcabil.

Însa Revelionul n-a venit așa, pur si simplu, ca o fatalitate. Nici nu se stinsesera ecourile Crăciunului ca am fost bombardati de stiri despre ce spectacole vor fi in marile piete publice, lucru de altfel interesant dar mai ales, cat va castiga cutare cantaret sau trupa sau unde isi vor petrece revelioanele bogatii si faimosii României. De parca asta ne-ar fi si interesat cu adevarat.

Traian Basescu, plecat in secuime, la Covasna, s-a iritat urât cand a fost intrebat de catre ziaristi ce meniu va fi la restaurant la masa de revelion si-a fugit. Azi se pare ca si-a reevaluat pozitia. Sau a fost sfatuit s-o faca. 
Victor Ponta, de abia descălecat la munte, in Parcul Natural Bucegi, intrebat de jurnalişti ce le urează românilor, a declarat: "Linişte, ce nu îmi lăsaţi dumneavoastră!". 
Gafe. Mai mari, mai mici. Aroganțe. Pe care dupa beția de revelion mai marii zilei se asteapta sa le uitam. Numai ca unii dintre noi n-am fost deloc beți in noaptea dintre ani.

Noapte dintre ani pe care altii au petrecut-o folosit-o cu totul altfel. Ma refer la Barack Obama, care a convocat de urgenta Senatul american fiindca SUA se afla in criza fiscală, cu riscuri imense. Astfel, azi-noapte, cu un rezultat al votului de 89 la 8, Senatul american a aprobat un acord ce prevede cresterea taxelor doar pentru cei bogati, cu venituri de peste 400.000 de dolari anual. Spre a se evita intrarea intr-o "prapastie fiscala".
La noi nimeni dintre cei ce se numesc politicieni n-a prea fost preocupat de problemele țării de dinainte de Crăciun. Au petrecut. Oare o ducem mai bine decât americanii și noi nu știm?

Posibil...dacă unii pot arunca cu banii astfel:


Maneaua despre care vă vorbeam... Cu atât am rămas din cele N+1 programe de Revelion... Măcar e un duet reușit.



40 comments:

  1. Eu, doar pe AXN Sci-Fi, au băgat la greu Star Trek-DS 9 iar noaptea după 00, filmul Stargate-Întoarcere în trecut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uite, Tury, tu esti inca o dovada a faptului ca toate programele alea de revelion sunt niste chestii fâsâite. Pe care se consuma o multime de bani, cu siguranta. Tu cred ca stii mai bine ca mine, eu doar banuiesc. Si făcute pentru nu stiu cine. Noi am tot facut zapping de colo, colo. De curiozitate. Nimic nu era de urmarit mai mult de vreo 10 minute continuu. :))
      Nu pot insa sa cred ca ai ratat spectacolul de la han ;)

      Delete
    2. Exact, o groaza de bani cheltuiti pentru niste fasaieli.
      Nu, nu m-am uitat pe nici un canal romanesc

      Delete
    3. Da. Nu-i de mirare. Asemenea armate de oameni nu vin sa se penibilizeze pe nimic :)
      Mare pacat ca nu te-ai uitat, Tury! Nici nu stii ce-ai pierdut ;)

      Delete
  2. La multi ani Elly si cititorilor tai!

    Ai fost pe faza de revelion si pusa la curent cu noutatile muzicale, si chestii politice un lucru admirabil pentru un cetatean.
    Chiar daca n-am fost turmentati cu totii, chiar nu ne-a interesat ce se mai intampla la tv. Am auzit multi care au renuntat la televizor si lucru asta ma tenteaza si pe mine. Daca inainte ma iritau meniurile mai marilor tarii sau intrebari stupide cu raspunsuri pe masura, acum ma lasa rece precum gerul de afara.
    Imi pare rau dar asta se intampla cand ajungi sa constati ca esti pe cont propriu si sa iti aperi pielea de frig. Poate parea o lasitate, dar sa stii ca si salvatorii cand stiu ca o cladire e pe punctul de a se prabusi actiunea de salvare bate in retragere. Asta pentru a nu exista o dublare a victimelor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. La multi ani, Anca draga! :)
      Aproape ca si "La multi ani" a obosit dupa atatea zile in care l-am auzit obsedant.
      N-am fost chiar pe faza dar am fost acasa. Si, inevitabil, am vazut multe bucatele de revelioane televizoristice la kg, caci asta au oferit cam toate televiziunile.
      Da, eu nu pot sa nu vorbesc despre toate aspectele astea... nu ma pot abtine. Inca nu ma pot abtine. :)

      Delete
  3. La multi ani draga Elly! Un 2013 minunat sa ai!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Larisa!
      Sa fie. Un An Nou minunat si tie!

      Delete
  4. La multi ani, Elly! :)
    Sincer, incerc sa ma pun in pielea celor haituiti de ziaristi chiar si in concediu, chiar si in zilele lor libere, de sarbatoare, si ii admir pentru calmul (impletit cu ironie si umor caustic) cu care reactioneaza la intrebari. Eu m-am prapadit de ras cand am auzit raspunsurile presedintelui de la Covasna. De data asta a avut dreptate! Ne-am saturat de politicieni! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, draga mea!
      E adevarat, si ziaristii ii cam haituiesc dar asa este peste tot. Orice politician sau om foarte important, odata ajuns intr-o astfel de postura trebuie sa fie pregatit sa faca fata si la asa ceva. Conteaza foarte mult ceea ce se spune in astfel de situatii...unele declaratii luate pe partie,ca sa zic asa...pot distruge cariere. E un fapt.
      Si pe mine ma amuza multe dintre raspunsuri...insa, din pacate, ele cantaresc altfel in cazul lor. Sunt judecate cu alta masura decat ar fi judecata o declaratie a mea, sa zicem :)

      Delete
  5. La mulţi ani, bine te-am regăsit!
    Adevărat, n-aveai ce vedea la televiziunile româneşti. Probabil că zappingul pe tv a fost preocuparea mai tuturor celor care au rămas acasă.
    Am fost invitat la un prieten şi a trebuit să trec pe lângă România Plazza. Bineînţeles că că acolo era epicentrul unui vulcan de... hai să-i zic muzică, fiindcă aia se voia. A trebuit să ajung prin apropiere. Pe lângă faptul că nu se putea înţelege om cu persoană din cauza decibelilor, organele interne îţi intrau în rezonanţă cu başii hărmălaiei şi am avut o senzaţie acută de rău fizic. Am alergat ca să mă îndepărtez de acel loc, dar n-am putut să nu observ fauna adunată să se distreze (?!) acolo: tineret între 14 şi 20 de ani. Multe fete purtau mini şi ţi se făcea şi mai frig când le vedeai. Nu m-am putut gândi decât la cistită.
    În timp ce mă îndepărtam de acel iad, mi-am dat seama că n-am putut surprinde niciun instantaneu de la acea "petrecere" în aer liber. Aparatul meu foto a rămas neatins până am ajuns la destinaţie. Aş fi vrut să adun material pentru unul dintre jocurile tale. Cu altă ocazie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Bine-ai venit pe blog in noul an!
      Nu stiu daca a tuturor. Stiu si oameni carora le place ce se da la tv ;)
      Da, cred ca trecerea pe langa zona spectacolului a fost ceva wow! :))
      Nu stiu daca m-ar fi deranjat char atat de mult. Sunt imuna la chestii din astea. Imagineaza-ti ca ma duce(am) la concerte rock. Ultima oara am fost in 2011. De multe ori stand la gardul din fata, adica langa boxe ;)
      Faza cu fusta scurta...daca iti povestesc ceva te ingrozesti. Cand mi-aduc aminte de ceea ce purtam si eu iarna...ciorapi plasa :)) in ianuarie...la vreo 20-25 dea ani...pana am racit. Dar nu cum te-ai astepta ci in gat :)) Asta e hazul.
      Pacat sa n-ai facut niste foto. Sigur s-ar fi gasit ceva interesant printre ele. Ai ratat o mare ocazie.
      Sa stii ca si acolo e o distractie, pentru cine o gusta. Decat in fata unei mese pline...poate ca e mai sportiva distractia asta :)

      Delete
  6. 1000, ba chiar 2013 urari de bine! Un An Nou fericit! ...

    ReplyDelete
  7. La mulţi ani, Elly!
    Îmi pare rău că eşti necăjită chiar din prima zi a anului.. :(
    hai să-ţi spun un banc cu blonde... :)

    Două blonde de Bucureşti, după noaptea de Anul Nou, se întorceau acasă.
    Afară, un frig de îngheţau pietrele, ele îmbrăcate subţirel, ca de la party… ce să mai, erau deja bocnă de gheaţă. Taxiuri, nici gând, toţi taximetriştii acasă, cu familia,... transportul în comun era inexistent, până acasă cale lungă…
    În drumul lor, un depou RATB. Una din ele e lovită de o idee genială… Nu stă mult pe gânduri şi îi spune celeilalte:
    - Fată, hai să furăm un autobuz să ajungem acasă mai repede!
    - Ca bine zici, fată! Hai! Eu intru în depou să fur unul, tu stai de şase!
    Zis şi făcut, prima rămâne afară să supravegheze zona, cealaltă intră să fure autobuzul. Şi stă cea de-afară un sfert de oră …o jumătate de oră …o oră… Rebegită de frig, intră să vadă ce s-a întâmplat, de ce durează atât de mult?! Intra şi o vede pe a doua blondă stând între autobuze şi plângând…
    - Ce s-a întâmplat, fată, de ce plângi?
    - Uite, nu găsesc nici un 135 să ne ducă acasă...
    - Dragă, dar tu eşti chiar proastă rău. Nu puteai să furi măcar un 226 şi mai mergeam 2 staţii pe jos?

    Te-mbraţişez cu drag! Cele rele să se spele, cele bune să se-adune! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A, nu sunt necajita, doar foarte critica, cum ma cunosti. Era doar un fel de radiografie a noptii dintre ani. Si daca tot a mers televizorul si am vazut ce se derula pe acolo...mi s-a parut nimerit sa-i critic putin. O fi vreunul care sa vada. Vreunul de pe acolo. Poate inteleg si ei cum sunt receptate "minunatele" lor programe.
      Bun de tot bancul! Multumesc, Anastasia, nu-l stiam :)

      Asa sa fie :)

      Delete
  8. La multi ani Elly !
    Ca recompensa, avem Concertul de Anul Nou de la Viena ! :))

    ReplyDelete
  9. hai sa lasam politica pentru alta ocazie. cu cat o discuti mai intens cu atat te enervezi mai tare. constati ca practic oamenii aia n-au inci un interes sa lupte pentru binele nostru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu discutam politica si nici nu ma enervasem. Era doar o simpla paralela intre preocupari...in noaptea dintre ani. La noi sunt jos ;)

      Delete
  10. La multi ani :) Mda, cam asa a fost revelionul "pe sticla". Din pacate, cam asta e revelionul. Daca de Craciun suntem (sau nu) mai buni, revelionul e golit de spiritualitate si incarcat cu party-uri alcoolice sub diverse forme. Pana la urma, noi alegem cum ne trecem noaptea dintre ani. E o noapte, pana la urma...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca am fost acasa...televizorul a fost si el deschis. Mai ales mama se mai uita. La varsta ei mai gaseste si cate ceva ce i se pare "comestibil" la tv. Mie...nu.
      Nu m-am dus nicaieri dar nici sa-i las singuri nu puteam... :) Asa ca am privit si am comentat ;)

      Delete
  11. Dacă sunt acasă de Revelion, cum a fost cazul anul ăsta, mă uit la francezi, pe TV5 Monde. Cheamă de fiecare dată să facă spectacol tot felul gimnaşti, acrobaţi, dresori, clovni, magicieni din toată lumea - toţi cu nişte numere fantastice.

    La mulţi ani, Elly! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. La mine e alta situatia. Sciam si mai sus.Mama, la varsta sa, e interesata de muzica populara, de muzica usoara, cata mai exista, chiar de unele glume... Nu pot s-o mai schimb eu acum ...
      Tata ar privi circ, e pasionat de asa ceva. Mie nu-mi prea place nici circul.

      Delete
  12. La mult ani Elly! Lasa, nu fi dezamagita. Recitind postarea ta imi dau seama ca de fapt, televiziunile romanesti, in afara de emisiuni de scandaluri si talk show-uri nu mai stiu crea nimic altceva. Viata romanilor e dramatizata la maxim si doar ceea ce socheaza e interesant. Asta e explicatia pentru care de multi ani incoace avem niste emisiuni de revelion, de toata jena. Mai bine faci o plimbare nocturna decat sa stai la televizor ori asculti muzicala Cd-player. Ma gandeam la glumele cu conotatii sexuale mai mult sau mai putin explicite. Vulgaritatea e ceea ce probabil ca au considerat organizatorii ca merita difuzata, pentru deliciul publicului. Asa sunt formatorii de opinie: debordeaza de cultura.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu sunt chiar dezamagita. Eu ma mir cat vor mai merge televiziunile in felul asta. Facand programe de doi bani. Nu puteam pleca noaptea singura de acasa...La mine situatia e mai delicata. Locuiesc cu parintii si sunt oameni cu o varsta...trecuti de 70 de ani... Muzica nu mai ascult. Exact vulgaritatea m-a deranjat.

      Delete
  13. Deci n-am pierdut mai nimic ca m-am culcat imediat dupa focul de artificii...Parca mi-e dor de vremea cand pierdeam noptile deruland filme in lant la video!:))
    Un an nou linistit, fara scandaluri televizate!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu, nimic, nimic! Bine ca ai dormit! :)
      Merci!

      Delete
  14. La multi ani draga mea. Sa ai un an absolut excelent!!!
    Uite de aia e bine ca eu las de tot tv-ul. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc. E bine. Eu nu prea pot. Locuiesc cu altii ;)

      Delete
  15. La multi ani si sper ca ai inceput 2013 cu bine si ca o sa fie exact asa cum vrei tu :) Cat despre probleme...nu mai sunt bagate in seama in momentele de sarbatoare :)), iar despre manele citez un prieten "dupa o sticla de vin sau dupa cateva pahare de tarie toata lumea asculta manele" :))
    Inca o data La multi ani si un 2013 cat mai bun:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu prea bine. Nu ascult manele dar nici n-am zis ca n-o fi si cate una mai buna. Asta chiar mi-a ramas in minte...de fapt e tot ce mi-a ramas in minte din revelion :))
      Multumesc!

      Delete
  16. Ce mișto e să vorbim de zâmbete false și programe fâsâite în timp ce la profilul Blogger ne punem poza altcuiva.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi se pare ca te-ai trezit vorbind. Nu esti in masura sa critici nici macar programul de revelion cata vreme esti mai preocupat de ceea ce face Mircea Popescu. Pe mine nici atat n-ai cum si de ce. Poze pe FB. Aici puteam pune si un motan. ;)
      Puteam sa-ti sterg comentariul. Il las sa-l vada si alti vizitatori ;)

      Delete
  17. Noi ne-am adunat gasca ad-hoc la masa, fara sa bagam tv-ul in seama, si a fost chiar bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bravo voua! Nu puteam sa-l ignor prea mult. Nu pot din cauza maica-mii :)

      Delete
  18. simplyuniqueword@wordpress.comThu Jan 03, 10:21:00 AM 2013

    Bun articol!
    Revelionul este o scuza, nu o sarbatoare pentru foarte multi romani! Tot romanul trebuie sa petreaca si nu se accepta altceva in ziua de 31 decembrie, inainte cu 2-3 zile si dupa cu 2-3 zile! Distractie, bautura, bani aruncati, ca apoi sa aiba cu ce sa se laude in tot restul anului.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu stiu cand se va schima ceva. Mie mi se pare ca se derapeaza mai mault an de an...
      Multumesc, Luiza!

      Delete
  19. Ma crezi ca nu am deschis televizorul in seara de revelion? Nu stiu ce a fost, nu stiu ce s-a intamplat. Sunt satula de tigania din anii trecuti, de mizeriile pe care unii le asteapta cu sufletul la gura. Am preferat sa ma distrez alaturi de familie si de prieteni, sperand ca noul an sa fie mai bun, mai altfel decat cel care abia a trecut. Acelasi lucru iti doresc si tie. Sa ai un an mai bun si mai fericit decat 2012!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Te cred. Dar cand locuiesti cu oameni mai in varsta...e alta situatia. Eu nu pot hotari orice...trebuie o cale de mijloc :)
      Nu stiu daca sa sper ceva. Nu am pornit anul bine. Simt...stiu...
      Dar iti multumesc mult pentru gandurile frumoase.

      Delete