Sunday, January 27, 2013

Verde și roz ... Envy Me




[ Nóta béne:   Ceea ce veți citi nu este un advertorial ci o poveste. ]


- Buna ziua! Cu ce va pot ajuta?
- Buna ziua! zâmbi puțin fâstâcit. De când se știa, domnișoarele care vindeau parfumuri îl intimidau. Habar n-avea de ce fiindcă era un barbat foarte sigur pe el de fapt. Nici nu ar fi putut fi altfel. O afacere nu se conduce decât cu multă siguranță de sine. Aș dori un parfum. O recomandare, eventual. Ceva cu miros floral, fructat. Ceva pink...dacă mă înțelegeți. Ceva de zi, primăvăratic.
-  M-ar ajuta mult dacă mi-ați spune pentru cine vă trebuie parfumul. Presupun că doriți ceva de damă dacă trebuie să fie pink dar câte ceva despre personalitate m-ar interesa... continuă zâmbind fata din magazin.
- Iertați-ma, nu mi-am dat seama! Aveți dreptate. De damă, da. Pentru o persoană îndrăzneață, cu personalitate puternică, în jur de treizeci de ani. Știu, nu se prea fac cadouri parfumuri dar am să-mi încerc norocul.
Zâmbind, eleganta domnișoară din magazin veni cu patru flacoane, cu diverse parfumuri. Guess, Gucci, Versace...și înca ceva ce nu-i spunea mai nimic ca nume, Burberry... 
Cu gesturi grijulii și foarte delicate puse în fața lui flacoanele rozalii. Apoi întrebă:
- Cu care doriți să încep? Vă atrage vreunul după flacon, nume, fabricant? Să știți că e important...
- Cu acesta. Și indică foarte direct și destul de rapid flaconul de Envy Me, de la Gucci.  Avea un feeling că poate fi potrivit. Nu știa de ce.
- OK. Vă felicit pentru intuiție mai întâi. Și fata din nou zâmbi frumos. E o apă de toaletă floral-fructată creată pentru o femeie deosebită. Voi pulveriza puțin aici. Mirosiți, vă rog! Apoi vă mai povestesc câte ceva...
Aproape că nu mai era nevoie să miroase. Dintr-o primăvară târzie, verde și roz, puternic, peste el năvălise un parfum inconfundabil pe care și-l amintea din când în cand. Îmbinat cu nostalgii...de toate felurile.
.........................................................................................................................

- Ce faci? o întrebase. Nu trecuseră mai mult de zece minute de când erau acolo dar i se părea că ea tăcea de prea mult timp.
Erau pe o bancă, în parcul plin de verde. Parc de luna mai...plin de parfumuri și zumzete de primăvară. Dinspre buchetul bogat de bujori roz veneau valuri parfumate. I-l cumpărase din piață, la dorința ei. Curios ce ieftine erau florile in piață... Era obișnuit să cumpere de la florărie. Când se găseau... 
- Nimic...plâng. Trebuie să plecăm.
- Abia am venit în parc. Și...de ce plângi? o întrebă aproape revoltat.
- Nuuu, n-ai înțeles... Noi plecăm. Tata a fost avansat și e detașat la o unitate din B.  Plecăm curând...aseară ne-a anunțat. Termin acolo liceul... 
Cuvintele ei înlăcrimate îl loviseră în moalele capului.
- Nu se poate altfel? întrebase parcă sperând că va primi un altfel de răspuns. 
- Nu se poate. Oricum, tata e din zonă. Acolo avem cam toate rudele...

Era în primul an de facultate. O cunoscuse în toamnă, întâmplător, în tramvai. Îl cucerise cu inocența ei, cu ochii mari, negri și cu părul castaniu închis, ondulat atât de frumos, natural. Când ea coborâse, coborâse după ea deși el mai avea trei stații. Discuția se legase atât de firesc...de parcă se cunoșteau de ani. Frumoasa fată era în penultima clasă de liceu.

...Plecase cu familia: părinții și frățiorul mai mic cu câțiva ani. O rugase să-i dea adresa unde vor locui. Ar fi încercat să țină legătura prin scrisori. Numai că ea, mai înțeleaptă, nu i-a dat-o. Ar fi fost o amăgire. Nu-și avea rostul...Înțelesese și el...dar greu.
O avusese în minte și inimă multă vreme. Oricâte alte fete mai cunoscuse parcă mereu căuta în ele pe Dana, fata cu ochii negri și părul ondulat. Cu zâmbet fermecător și cu buze cărnoase...fata a cărei amintire va însemna parfum de bujori roz...parfum de parc în straie de primăvară. De-a pururi. 
...........................................................................................................
ENVY me - Gucci

- ....lansat în 2004. Parfumul are ca note de top bujorul roz condimentat cu piper roșu dar și note de ananas, iasomie, mango și piersică...
Înregistra mecanic ce spunea fata din fața lui. Spusese "bujor roz"...bujorul acela... De aceea alesese acel flacon. Fără să știe...simțise. Trecuseră aproape douăzeci de ani de atunci. Bujorii...ochii negri ai Danei, despre care nu mai știa nimic...parcă erau în fața lui. Zâmbi gândului. Întâmplător sau nu, iubita actuală pe care intenționa s-o ceară în căsătorie, avea părul castaniu ondulat. Și-o personalitate care-l fascina.
Fără să bănuiască pe unde îi rătăceau lui gândurile, fata continuă pe ton profesional:
- Parfumul prezintă ca note de mijloc tot bujor roz, iasomie dar și trandafir. Totul e "îmbrăcat" în mult mosc alb, lemn de santal chiar și arome de tabac care-i dau căldură și îi conferă modernitate. E un parfum pentru femei curajoase, îndrăznețe...
- Mulțumesc, domnișoară. E suficient.
- Nu vă place... Înțeleg. E drept, este și puțin cam scump... Dar vă pot recomanda altceva...
Zâmbetul i se transformă într-un râs vesel:
- Nu v-am lăsat să continuați fiindcă nu mai e nevoie. M-ați convins. De fapt, parfumul m-a convins. Îl cumpăr.

Știa că parfumul va fi potrivit. Rar dădea greș în alegeri. Foarte rar.




Această poveste parfumată a fost posibilă datorită Clubului poveștii parfumate, găzduit cu grație de Mirela, iar tema Parfum parcurilor a fost propusă de Samewhiteblue.

Au mai scris  pentru Povestea parfumată următorii:
Mirela, Nina, Vania, Vienela, Silving, Lili, Pandhora, GabiCarmen, Minnie, Gandvis, Roxana, Diana, Lolita Sara,  Diana,  Lolita, KARMAPOLICE,                     



29 comments:

  1. Foarte adevarat.. prima dragoste nu se uita nici o data! :))
    Foarte frumoasa povestea ta, plina de iubirea adolescentei si primavara sufletelor, plina de izul bujorilor si de verdele parcului... Poate ca un oic si plina de "speranta revederii"... :))
    Mi-a placut foarte mult!
    O seara frumoasa în continuare draga mea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. N-are cum sa se uite...sunt sentimente unice. :)
      Ma bucur ca ti-a placut, Minnie! Multumesc mult. La fel iti doresc!

      Delete
  2. Frumoasa poveste. O seara frumoasa sa ai!

    ReplyDelete
  3. Mi-a plăcut povestea ta parfumată.
    Văd că toată lumea care participă la jocul ăsta vorbeşte despre parfum propriu-zis.
    Aştept ca cineva să descrie iubirea adolescentină readusă în memorie de mirosul îmbătător al mititeilor la grătar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai poate scrie omul si despre mititei dar nu prea au legatura cu parfumurile :)) Unde ti-e poezia din suflet? ;)
      Povestile parfumate sunt concepute in ideea de a se scrie despre un parfum... Se mai adimit si exceptii de la regula. Eu insa, incerc, pe cat posibil, sa respect regulamentul. :)
      Multumesc!

      Delete
  4. Atat de romantic... pentru mine este seara perfecta ! :)
    Multumesc, Elly !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nici nu stii ce mult ma bucur. Multumesc si eu :)

      Delete
  5. Întotdeauna mă intrigă poveştile tale... iar trecerile din prezent în trecut şi invers sunt ... ca în filmul "Nemuritorul", prima parte (nu serialul), coloană sonoră-Queen.
    Are miez, dar şi cârlig!
    Am observat că poveştile tale nu au un sfârşit cert..
    Noapte bună! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pentru ca majoritatea sunt bazate pe intamplari reale. Chiar daca nu in totalitate...samburele de poveste de la care am pornit...exista. De cele mai multe ori si personajele au existat sau exista in realitate.
      Eu insami traiesc in paralel o multime de mici povesti in viata...care n-au sfarsit. Nu li-l cunosc, nu inca. Am certitudinea ca asa se intampla in vietile tuturor...char de aparent credem altceva....
      Multumesc, Anastasia :)

      Delete
  6. prima iubire,primul parfum...
    nostalgii pe care le pastram si care ni se releva cand ne asteptam mai putin...
    o poveste frumoasa,calda...parfumata...
    ca de poveste sa-ti fie si tie noaptea Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu uitam nimic. Vrem sa uitam, chiar credem ca am uitat dar o clipa ne poate intoarce instantaneu in locuri/timpuri unde aproape ca uitasem ca am fost.
      Multumesc, Pandhora!

      Delete
  7. M-ai facut sa pling, pe bune ! Vreau eu sa cred ca cei doi s-au reintilnit peste un numar de ani si bujorul roz (un 'lipicios' pe linga sufletul meu) a fost liantul unor aduceri aminte.
    Dincolo de iubire si arome, admir un stil fascinant de-a povesti si de-a scrie.

    ReplyDelete
  8. Daca-i cu gandul la Dana, mai bine nu-l mai cumpara. Sau daca l-a cumparat, sa nu-l ofere cadou logodnicei...actualei...
    Trist...foarte trist acest 'Envy me'. :(

    ReplyDelete
  9. ” Parc de luna mai...plin de parfumuri și zumzete de primăvară. Dinspre buchetul bogat de bujori roz veneau valuri parfumate”.
    Deci vreau în primăvara cu flori și zumzete. M-am trezit de dimineață pentru a savura povestea ta, știind că vei posta târziu, iar eu dormind în picioare pe la 22,00! Iar afară-i zăpada și eu ies imediat din casă...Dar aici e mireasmă de bujor și iubire, e amintire nostalgică și înfiorată ce nu piere niciodată. De unde ai știut că îmi place la nebunie Envy Me?! O, Elly, frumos mai povestești tu, draga mea! Te pup, să ai succes astăzi, în mod deosebit! ;)

    ReplyDelete
  10. Ce frumos ai facut trcerea de la prezentul - din magazinul cu parfumuri, la trecutul incarcat de amintiri parfumate si iubirea niciodata uitata! Gucci imi place foarte mult, dar nu am testat aceast parfum, care acum mi-a incitat curiozitatea.
    O saptamana parfumata iti doresc, Elly draga!

    ReplyDelete
  11. Prima dragoste… Cum se face, cum se brodeste ca mai mereu prima dragoste ramane vie-vie-vie in amintire… O fi pentru ca, in general, “prima dragoste” e intalnita la o varsta cand inca mai credem ca tot ce zboara se mananca si puritatea sufletului ne ajuta sa intelegem / sa vedem altfel totul? Sau, prima dragoste ramane vie in amintire pentru ca – foarte tineri fiind – de regula nu ajungem in punctul de a simti ca “ce a fost a fost si nu revine” = focul dragostei inca incinge sufletele cand tinerii urmeaza sa se desparta – cel mai adesea fara voia lor?
    Mai conteaza, insa, cum de cei mai multi arunca mereu o privire in trecut? Cred ca important e sa nu incerce o reeditare a trecutului, langa alte persoane.
    O poveste parfumata cu parfum de melancolie, mai mult sau mai putin. Prezent – trecut – viitor impletite pe un fir de bujor roz.
    Zile fericite, Elly!

    ReplyDelete
  12. Se spune ca atunci cand iubesc, barbatii o fac mai intens decat femeile. Si pentru toata viata. Nu stiu daca e adevarat, dar e ciudat cu personajul nostru n-a uitat-o nici dupa 20 de ani pe Dana. Cat despre Envy me, aici ai atins un punct sensibil pentru ca eu sunt o mare fana a parfumurilor floral-fructate. Chiar trebuie sa-l incerc! :) M-ai facut foarte curioasa in privinta lui. :D

    ReplyDelete
  13. O frumoasă punere în poveste a parfumurilor primăvăratice ale iubirii...
    O săptămână caldă!

    ReplyDelete
  14. :)
    Ai povestit frumos si parfumat!
    Mi-a placut!
    Te pop!

    ReplyDelete
  15. Încă o poveste foarte frumoasă. Nici nu se putea altfel, doar e scrisă de tine :)

    ReplyDelete
  16. Adevarat si frumos. Prima iubire nu se uita, eu-mi traiesc inca prima iubire si sper sa mi-o traiesc intreaga viata! :) Zi frumoasa.

    ReplyDelete
  17. Povestea unor parfumuri celebre, precum iubirea
    Recunosc ca nu cunosc suficient de bine casele de parfumuri haute-couture.
    Am avut si eu parte din cate unul din vreo colectie, primit cadou, sau dupa ani in care nu mai e la moda si ramasesem eu calata pe el... si-l luam...
    In rest, parfumurile sunt de mijloc de la branduri mai accesibile..

    ReplyDelete
  18. Prin alte parti, insemnarile de felul asta ma calca pe nervi. Dar tu reusesti sa le faci placute si relaxante, chiar daca unele le citesc in diagonala.

    ReplyDelete
  19. Prima iubire n-ai cum s-o uiti niciodata.
    Frumoasa povestea, iubirea adolescentei.
    Finalul nu este unul cert observ:D

    ReplyDelete
  20. Mi-a plăcut mult povestea ta! Frumoasă iniţiativa tînărului îndrăgostit de a alege un parfum atât de senzual! Sunt puţini bărbaţi care se încumetă să aleagă drept cadou un parfum, asta dacă nu merg la sigur ştiind dinainte preferinţele sau chiar numele inscripţionat pe flaconul minunat! Poveştile tale, tocmai pentru că au un sâmbure de adevăr, sunt incitante, au tot ceea ce trebuie pentru ca parfumul lor să fie memorabil şi învăluitor! Un pic de verde şi un pic de roz şi o minunată poveste de iubire!
    Numai bine, Elly! :-)

    ReplyDelete
  21. Frumoasa poveste, interesant parfumul!
    Multumesc!
    Sa ai o zi frumoasa!

    ReplyDelete
  22. Ajung cam tarziu la povestea ta, dar ma bucur de farmecul ei de parca ar fi fost postata acum. Prima dragoste... Nu degeaba au cantat-o poetii, nu degeaba s-au scris atatea si atatea pagini despre ea. Si chiar cred ca nu se uita niciodata. Ea ne ajuta sa crestem, sa devenim oameni. Unii mai buni, altii mai putin...

    ReplyDelete
  23. Povestea ta mi-a adus in minte clipe frumoase, de demult cu o banca dintrun parc si un baiat brunet cu ochi albastri.
    Sa ai un weekend parfumat1

    ReplyDelete