Thursday, February 28, 2013

Manipulare, persuasiune și altele




Acum vreo opt ani, cand firma la care am lucrat a mai trecut printr-o perioadă grea, am încercat să mă orientez în altă direcție. Printr-o conjunctură, pe care în momentul acela am considerat-o fericită, m-am reîntâlnit după o perioadă oarecare cu un amic de prin liceu care era consilier la o importantă firmă de pe piața asigurărilor. 

Cum erau clipe de derută și nu vedeam nimic altceva la orizont, i-am acceptat invitația de a încerca să văd dacă mi-ar plăcea să lucrez în asigurări. Deși azi îmi vine să râd, la vremea aceea am participat la un seminar de instruire pentru cei doritori să lucreze în asigurări. Intrată în "sistem" am aflat lucruri interesante și nebănuite. Despre afaceri în sistem MLM mai auzisem însă nu bănuiam că și asigurările se bazau pe un sistem asemănător. 

Asta n-ar fi fost nimic. Mai stupefiant pentru mine a fost să descopăr că în timpul acelor cursuri-seminar ni se băgau masiv pe gât elemente bazate pe tehnici de manipulare, tehnici de persuasiune și ni se serveau multe povestiri de tip motivațional. Toate, dar absolut toate, fiind metode pe care eu le detestam și respingeam aproape instinctiv. 

Am ieșit traumatizată din acel curs și convinsă mai mult ca niciodată că astfel de activitate nu era pentru mine. Viața mea ca agent de asigurări a fost una scurtă, de aproape trei luni, cu tot cu acel seminar. Am înțeles atunci o mulțime de strategii și șmecherii din asigurări. Mi se strepezesc dinții doar gândindu-mă la acea perioadă. Nu aș fi putut niciodată să mă folosesc de semenii mei.

Aproape că uitasem episodul acesta dar azi am găsit pe internet (unde altundeva?) ceva referitor la niște reguli de autorizare a brokerilor de asigurări. Începând cu anul 2011 s-a interzis de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor ca în activitatea de asigurare/reasigurare să se mai practice intermedierea prin rețelele tip MLM, despre care aminteam mai sus. Mi se pare perfect dar nu știu cât se respectă în practică.

De fapt nu voiam să povestesc chiar asta însă a fost foarte tentant să dezvălui câteva chestiuni trecute sub tăcere, deci aproape secrete, din culisele asigurărilor. 
Trebuie să spun că era vorba despre asigurări de viață, o piață mai specială. Diferită mult de cea a asigurărilor obligatorii de orice fel.




31 comments:

  1. Da, diferă, fiindcă cele ”de viață” ne privesc personal, pe când cele obligatorii sunt controlate de state în Europa... De altfel, cred că mai ții minte că în 2008 criza financiară a pornit de la managementul defectuos al asigurărilor în Statele Unite. De fapt atunci am înțeles că asigurările devin un soi de fond de investiții cu un anumit grad de risc... Cum în State controlul guvernamental se rezumă la încasarea de taxe și impozite, crahul financiar a fost cauzat de investiții riscante în activități economice nu foarte ”în regulă”, dar care pot produce profituri. Faptul că niște directori și acționari au insistat să continue în același mod, a produs ”buba” care a explodat...
    Mă iartă dară, dacă te plictisesc sau zic banalități... dar vreau să știi și tu că m-am prins de șmecherie, mai greu, dar în cele din urmă.... :D :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cum sa nu tin minte de criza pornita din sistemul de asigurari? Nu cred ca a uitat cineva. Faptul ca se concretizeaza in investitii uneori riscante nu este un aspect de neglijat. Dar asta tine de altceva. De lacomie.
      Insa ceea ce m-a socat pe mine a fost modul in care era structurat seminarul-curs. Eram instruiti cum sa jumulim oamenii, cum sa-i prostim in fata. Ca sa nu mai vorbesc despre dedesupturile planurilor de asigurari respective, despre algoritmii care stateau la baza lor. Brrr!

      Delete
    2. E mai greu...dar cred ca o idee iti poti face in urma articolului. :)

      Delete
  2. Plătesc toate asigurările, atât cele obligatorii, cât și asigurări încheiate în urma contractelor cu o firmă aleasă de noi, pentru că am dorit asta. Nu aș rezista într-un asemenea job, te înțeleg. Dar sunt unii care au chiar talent! Seară frumoasă, Elly! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mirela, eu vorbesc despre ceea ce se afla in interiorul sistemului, sistem din care am facut parte scurt timp. Ideea de asigurare in sine e OK, nu am nimic cu ea cata vreme ea constituie un act voluntar. Asigurarile obligatorii sunt si mai OK fiindca nu necesita eforturi speciale pentru agentii de asigurari. Ele se incheie aproape singure.
      Problema intervine la asigurarile de viata, de pensii sau alte asigurari care se bazeaza pe planuri asa-zise de investitii. Problema constand in metodele folosite care nu erau prea ortodoxe. Ba chiar deloc. Si nu cred ca s-a aschimbat mare lucru. Da, unii chiar au talent. Ca si in politica.
      Multumesc, Mirela! La fel! :)

      Delete
    2. Am înțeles din articol absolut tot ce-ai transmis, e foarte bine scris. Subliniam doar că am ales noi înșine firma, mi se pare corect și inteligent așa.
      Îți trimit un mărțișor virtual plin de poezie și soare! :)

      Delete
  3. Un vecin de bloc face asigurari de viata, de vreo 2-3 ani de cand a iesit la pensie, si-mi scoate peri albi de cate ori ma vad cu el. Credeam ca-i enervant doar pentru ca-i sclerozat, iar tactica lui de a ma fraieri mi se parea penibila...credeam ca si-a format el o strategie de momit prosti. Interesant sa aflu ca exista si cursuri pentru asa ceva. Credeam ca baietii se feresc, facand asta doar cu usile inchise, dar daca fac si seminarii pentru asa ceva...e clar.
    Si cand ma gandesc ca asa ceva e doar o infima parte din strategiile de marketing si manipulare pe care companiile le folosesc, ma ia greata...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Imi pare rau pentru tine si pentru agresiunea la care esti supus. Asta este metoda, asa "se recomanda". Precum picatura chinezeasca. Sa nu lasi omul sa respire. Sa-l bati la cap de cate ori il prinzi, chiar sa creezi ocazii. Deci nu e doar sclerozat :))
      Respectivele cursuri se fac cu usile inchise, doar pentru aspiranti, pentru cei care doresc. Avantajul este ca nu sunt platite. Sau nu erau pe atunci. Acum nu stiu ce se mai intampla, am pierdut legatura cu acel coleg.
      Sunt carti peste carti cu strategii de persuasiune si tehnici de manipulare. Adaptate la tot felul de domenii.
      Greata ta e justificata. Daca erai acolo sa fi vazut greata!! :)

      Delete
  4. Am încercat şi eu meseria asta şi am renunţat repede,
    tocmai pentru că nu puteam minţi oamenii lăudând un produs
    în care eu însumi nu aveam încredere.
    Cursuri precum cel de care ai amintit se găsesc pe piaţă acum,
    nu mai e niciun secret.

    ReplyDelete
  5. eu una nu as putea lucra in vanzari pentru ca nu pot sa vand ceva de care eu nu sunt convinsa ca e asa cum spun ca e...
    acum cativa ani am lucrat la firma unei prietene,o firma de productie publicitara,e adevarat ea vindea obiecte publicitare dar rolul celor de la vanzari era exact asta,sa-i convinga pe posibilii cumparatori de calitatea si de pretul grozav oferit...nu spun ca produsele ei nu erau d ecalitate si ca preturile nu erau bune dar nu erau chiar atat de bune pe cat spuneau ei...
    ea avea o vorba "daca nu esti tu incisiv este altul si acel altul castiga"...
    cu siguranta lucrurile stau asa si probabil aceasta lipsa de incisivitate m-a facut sa-mi dau seama ca sunt departe de a deveni vreodata bogata sau daca voi deveni,cu siguranta va trebui sa o fac altfel :)

    ReplyDelete
  6. Dar oare există ceva pe lumea asta care să nu aibă și un mesaj ascuns? Mereu se caută fel și fel de metode de convingere/manipulare în masă. Culmea este când ii vezi pe cei ce vin cu astfel de predici, cu cât suflet o fac și cât de frumos zâmbesc ... într-un fel cred că sunt și ei de înțeles, o fac pentru salariul lor, deci ... în fine. O seară minunată Elly!

    ReplyDelete
  7. Sunt oameni si oameni.Acestia reusesc, cu cei cu care se aseamana.Am intalnit cativa,chiar printre apropiati,dar sunt ferma in respingerea mea.Sunt greu de lamurit si la castig,dar si la pierderi.M-am amuzat cand un om pe care-l credeam mare profesionist,a pierdut o multime de bani la FNI.E o meserie ingrata pe care nu oricine e capabil sa o faca,dupa parearea mea.Tu nici atat,din cat zic ca-ti intuiesc firea.Seara buna!

    ReplyDelete
  8. Din păcate fenomenul "cioara vopsită" este prezent la (în) toate structurile societăţii umane, pornind chiar de la mediul familial, trecând prin instituţii publice, de stat, private, asociaţii, ligi, comunităţi, trusturi, bănci,etc, şi culminând cu cele mai înalte vârfuri ale ierarhiei de conducere a ţărilor Lumii şi, îndeosebi, a Marilor Puteri.
    Că tot vorbirăm mai deunăzi de lumea arabă : nu cunosc şi de aceea sunt curios dacă arabii, mai ales din ţările regaliste (islamice tradiţionale, nelaicizate) manifestă fair-play, verticalitate, onestitate ? Şi asta măcar pentru că ei sunt pătrunşi de credinţă şi de precepte adânc înrădăcinate în spiritul lor...

    ReplyDelete
  9. asiguratorii si bancarii sunt specii de "costume" fara suflet! trist e ca o sa fim tot mai fortati sa avem de-a face cu ei...

    ReplyDelete
  10. Si prevad ca nu o sa scapam de astfel de practici prea curand! De fapt , niciodata....
    Zi faina sa ai!

    ReplyDelete
  11. Mi-au sosit, Elly, dar acum am o mare problemă cu blogul - a fost preluat de SMCPlayer şi mă căznesc să-l recuperez. O zi minunată, cu mulţi ghiocei şi mărţişoare!

    ReplyDelete
  12. very interesting here.
    lovely greets
    maren anita


    giveaway: zatchels bags
    FASHION-MEETS-ART by Maren Anita

    ReplyDelete
  13. Am intalnit mai demult, pe bloguri, o persoana care se autointitula cu mandrie, un geniu al manipularii. De fapt se juca cu mintile oamenilor, ii insela, ii mintea. Nu as putea sa fac asa ceva, sunt ingrozita doar de faptul ca unora le produce placere si se bucura cand ceilalti le cad in plasa. Pentru ei e un mod de viata. Se hranesc din asta(la figurat, evident). Dar iata ca se poate si la propriu! Din ce povestest tu in articol...
    O primavara minunata, colorata si senina iti doresc Elly :) De fapt eu de asta intrasem azi aici. La multi ani de martisor! Pentru mine venirea primaverii a ramas o zi speciala. :)

    ReplyDelete
  14. Sincer, habar nu am de asa ceva!
    Nu am asigurari decat pe strictul necesar, în rest.... dupa mine potopul! :)))

    ReplyDelete
  15. Am incercat si eu dar se pare ca nu sunt facuta sa duc oamenii de nas :D

    ReplyDelete
  16. De cand ma stiu am fost de parere ca meseria de agent de vanzari nu e pentru mine...nu imi place sa mint si sa manipulez oamenii...sa ma folosesc de ei pentru a imi intra mie bani in buzunar...!

    ReplyDelete
  17. Am fost si eu la un astfel de seminar acum ceva ani. Mi-a fost de ajuns o singura astfel de sedinta. Nu m-am mai intors. Am preferat sa lucrez in continuare in librarie. :)
    O primavara calda, vesela si plina de culoare sa ai! :)

    ReplyDelete
  18. Si mie mi-a recomandat cineva sa fac astfel de cursuri, dar nu m-am dus pentru ca nu era un domeniu in care sa ma "bag". Stiu ca se intampla in publicitate si mass-media ca manipularea sa fie absolut ordinara, nu am nici un dubiu ca se intampla zi de zi pe tot felul de retele MLM sau asigurari. Din pacate putini sunt curiosi sa citeasca despre asta si nici nu-si asculta vocea interioara care le spune ca ceva este in neregula cu decizia pe care o iau (in momentul in care sunt manipulati)
    Apropos, ai o leapsa la mine pe blog! http://novackxaara.blogspot.ro/2013/03/primavara-incepe-cu-un-premiu-si-o.html#.UTDFqKJTDTo

    ReplyDelete
  19. nu ma pricep la intocmirea contractelor tip asigurare, dar asigurari am de tot felul, pentru ca Germania este campioana la asa ceva! pentru casa si pentru tot ce e in casa (pachet intreg, incendiu, inundatii, furt, cutremur, bla-bla-bla), pentru greseli involuntare ce se soldeaza cu pagube, pentru asigurarea dreptului de avocat, pentru masina, pentru sanatate in starinatate (despre asigurarea de sanatate din tara nici nu pomenesc, consider ca cine nu are, este inconstient!). Doamne multumesc ca nu a fost nevoie sa-mi solicit dreptul de "asigurata" decat o singura data (am povestit pe blog, cand mi s-a rasturnat caruciorul de cumparaturi, plin cu gresie, lovind o masina din parcare). Totul s-a desfasurat fara dureri de cap sau lacrimi. Gasesc ca este ok sa ai asemenea asigurari.
    Despre asigurarea de drept, gasesc ca este deosebit de eleganta! daca mi se face vreo nedreptate, trebuie doar sa-mi instiintez avocatul care se ocupa de tot, indiferent ca e vorba de locul de munca, sfera privata sau institutii de stat si nu am nicio cheltuiala judiciara, cu condiia ca eu sa nu fiu vinovata.

    Trebuie sa-ti spun ca tare m-am mirat sa gasesc o asemenea tema la tine pe blog, in ziua de 1 Martie :))
    Iti doresc sa ai parte de o primavara minunata, cu sanatate, succese si bucurii!

    ReplyDelete
  20. E doar una din ramurile retelei de control si manipulare.Cu cat ei gasesc oameni dispusi sa lucreze pentru ei,acestia sunt supusii lor (papusarii) care te sacaie - ca si functionarii hartogari ce-ti cer taxe - si au menirea de a te departa de adevar, sa fi cu mintea indreptat catre griji si bani ca sa le platesti lor si sa nu vezi ce se afla in actiunile celor din varf.Acum 6 ani cand bivolarienii(misa) spuneau de NOM si masonerie ziceam ca sunt dusi cu capetele,dar cu cat trece timpul imi dau seama ca au avut dreptate.
    Dar,toti suntem niste instrumente, si cei care cred ca au controlul si controlatii...un joc care poate fi vesel sau trist,de noi depinde.

    ReplyDelete
  21. Nu am nimic impotriva asigurarilor. Pana la urma fiecare discerne ce doreste si ce nu. Daca agentul este unul insistent ori plicticos ori daca firma de asigurari nu prezinta incredere, e clar ca vor fi evitati. Asigurarile sunt necesare. E adevarat ca intervine si partea cealalta a monedei. Cum esti despagubit cand se pune problema? In Romania asta e un aspect care nu e mereu pe placul asiguratilor. In Germania, asa cum zicea Carmen sunt o multime de tipuri de asigurari si functioneaza foarte bine.

    ReplyDelete
  22. Hahaha...am incercat si eu asta, dar am renuntat. Am constatat ca nu am "stofa"... :)...

    ReplyDelete
  23. Aveam si eu o vecina care facea asigurari. Ma feream de ea. Era insistenta si parca tot ce spunea suna fals. Dar inteleg ca trebuie sa avem asigurari. Metoda Mirelei mi se pare foarte buna.

    ReplyDelete
  24. Nu mi-ar place deloc munca asta. Şi nu-mi place nici modul de lucru al celor care o fac. Totul se bazează pe o necontenită bătaie la cap şi aproape se ajunge la hărţuire - te sună, îţi bat la uşă, te caută la servici. Singura soluţie pe care am găsit-o este să fiu extrem de nepoliticoasă şi să le trântesc uşa/telefonul în nas.
    Am asigurarea obligatorie de maşină şi asigurare pentru locuinţă făcute la o prietenă care ştie să nu mă bată la cap decât când o caut eu.

    ReplyDelete
  25. Din ce am mai auzit eu pe la unii si altii in domeniu, de cele mai tari cursuri pe temele precizate de tine le fac cei din asigurari! Dar tehnicile nu le stiu, din astea mi-ar fi placut sa scrii. Uite ca sunt aici de 4 articole si nu imi vine sa plec la mine acasa sa scriu. Fata frumoasa, dai dependenta!!

    ReplyDelete