Saturday, February 23, 2013

Ziua geniilor și a frumuseții . . . . (hw8)


HAPPY WEEKEND! - Ediţia 8 este gata de start! Deci, dacă este weekend, este:
Happy Weekend
Tot ceea ce trebuie sa faceţi este să postaţi, în cursul weekend-ului (SÂMBĂTĂ şi DUMINICĂ), fiecare pe blogul său, la alegere:
- o fotografie sau o mini-galerie de max. 5 fotografii, preferabil cu legendă (descriere) sau
- 2-3 glume/bancuri/anecdote ori un clip amuzant sau
- 1-2 citate/replici care v-au impresionat/amuzat şi pe care doriţi să le împărtăşiţi şi altora, eventual ilustrate cu o fotografie elocventă.
_________________________________________________________________


   Inventatori, muzicieni, frumoase...au ceva in comun    


În istorie ziua de 23 februarie a fost o zi foarte interesantă. Parcă nu mă credeți. Haideți să vedem!

Chiar azi, dar în 1770, Leopold Mozart și fiul său, Wolfgang Amadeus, erau în Italia, la Milano. Aveau primul mare turneu italian. Va dați seama ce emoții aveau? Wolfgang Amadeus a fost un copil genial. Tatăl său a știut instinctiv acest lucru. 
Leopold cu Anna și Wolfgang Amadeus, copiii săi

Cu 85 de ani mai inainte, in 1685 se naște Georg Friedrich Handel, un foarte important compozitor german.

Tot azi, germanul Johannes Gutenberg, metalurgist și inventatorul tiparului, tipărește prima Biblie. Dar în anul 1455. 

Biblia lui Gutenberg
Nu știu cum, poate că avînd o fixație pentru data de 23 februarie sau poate pentru că așa s-a întâmplat, Johann Strauss are premiera unor lucrari: în 1846 valsul "Zeitgeister Waltz" op. 25, în 1854 polka-mazurka "La Viennoise" op.144 iar în 1857 valsul "Wien, mein Sinn!" op.192. Mai putin cunoscute nouă azi dar absolut minunate. Polka se poate asculta aici:



Ziua de azi pare să fie foarte muzicală și încă n-ați văzut totul.
În 1873 celebrul compozitor (tot german) Richard Strauss, un alt copil genial, dirijează pentru prima dată public, la Munchen, o mică proprie compoziție numită "Schneider-polka", orchestrată de tatăl său. Mica lucrare a supraviețuit timpului metamorfozându-se. O puteți asculta în interpretarea unui band american! Lucrarea unui copil dă ocazia unui alt copil să ne uimească.

Gata cu muzica! Să mai facem și puțină mișcare. Exact în scopul acesta maiorul Walter Clopton Wingfield patentează în 1874 un joc devenit cunoscut și practicat pe tot mapamondul denumit "sphairistike". Nu vă spune nimic, nu-i așa?
De înțeles. A fost rebotezat. E vorba despre tenisul de câmp. Maiorul a fost părintele său. Poate că e amuzant să vedeți cum jucau oamenii de atunci tenis. De câmp.

Frumos dar al naibii de incomod. Pentru noi, azi. Parcă nu se compară cu ... Sharapova. Ba chiar deloc!

Un alt inventator nu avea astâmpăr prin 1893. Tot un german, Rudolf Diesel, patentează motorul care-i poartă numele. Și care pe mulți dintre noi ne face fericiți. Mai ales când e atașat unui frumos bolid. 


Apropos de frumusețe...azi, dar în 1929, în București a avut loc primul concurs oficial de frumusețe feminină Miss România. Prima Miss România, adică Magda Demetrescu, arăta astfel:

Apoi puțin "retușată" arăta cam așa:

Cred că se încadra în idealul de frumusețe al vremii. Iat-o și pe Elena Rotaru, Miss Muscel din același an:

Iată-le și pe Miss France, Miss Italia și Miss Anglia, frumoasele premiate ale aceluiași an, 1929:

Avand ocazia unor comparatii, cum vi se par frumusetile acelor vremuri? Aveti vreo preferinta?

Sa ne grabim. Papa Grigore al XIII-lea tocmai inventeaza ceva extraordinar. Un calendar. Maine ii da drumul pe piata. Maine...24 februarie 1582. Ce credeati? 
Calendarul gregorian s-a dorit o mare inventie. N-a prea fost, fiind cu greu adoptat de toata Europa.
Ca dovada, in România, calendarul gregorian a fost introdus de abia în 1919.

   
================================================
 

Nu uitaţi! La sfârşitul postării voastre faceţi trimitere către această pagină, specificând:
"Postarea participă la  jocul HAPPY WEEKEND! - Ediţia 8."
Introduceţi în formularul de mai jos nume şi link (acestea vor apărea în tabelul ce se va genera automat).  


39 comments:

  1. Magda arata chiar dragut "putin" retusata. Din acest motiv(only) eu voi fi toata viata pro make-up. E ok daca esti o frumusete ravisanta, stralucitoare, daca ai tenul si trasaturile perfecte, daca nu, poti apela cu incredere la machiaj. Face minuni(dupa cum se vede). Stiu ca multe femei prefera stilul natural. Ca si multi barbati de altfel. :)
    Frantuzoaica e cat de cat ok. Restul...no comment. :D
    Simpatice doamnele care jucau tenis. Cata vointa! :))
    Weekend vesel iti doresc, Elly. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Problema eraca regulamentul concursurilor de frumusete era foarte strict pe vremea aceea. Hainele trebuia sa fie foarte simple si desigur decente, spre a pune in valoare silueta. Iar in materie de machiaj nu se accepta nimic. Totul natural. Cred ca si fata noastra se incadra in canoanele de frumusete ale vremii. Putin fardata se vede ca arata foarte bine. De fapt era si foarte tanara, avea doar vreo 17 ani. :)
      Bineinteles ca putin machiaj face minuni.
      :)) Chiar vointa! ;)
      Multumesc, Nice! Sper ca te-a distrat istoria zilei de azi :)

      Delete
  2. Haios modul de a juca tenis de câmp! :)) Mă întreb cam cât de des se împiedicau de rochii...
    Referitor la frumuseţile de pe vremuri, Miss Italia îmi place cum arată, restul mai puţin.
    Happy weekend!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu stiau altfel si nici nu s-ar fi dezbracat fiindca nu se obisnuia. :))
      Cred ca erau mult mai obisnuite decat noi sa foloseasca o rochie lunga.
      Gusturile sunt impartite in materie de frumusete, de aceea v-am si intrebat. Sunt curioasa.
      Mie mi se pare fiecare frumoasa in felul ei :)
      Happy Weekend si tie!

      Delete
  3. a. Referitor la prima imagine : trimit la o "bucăţică" muzicală de mare notorietate.Este vorba de "Simfonia jucăriilor" (Toy Symphony) compusă de tatăl geniului muzicii de la Salzburg : http://www.youtube.com/watch?v=72DMLagfx5I
    b. Cât priveşte secţiunea de "Miss", rămân la părerea că epoca interbelică îşi avea farmecul ei şi în materie de estetică feminină, mai greu de acceptat astăzi.Dar eu apreciez evidenţierea elegantă şi decentă a feminităţii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Da, stiu bucata. Am reascultat o particica acum, cca. 3 minute :) Multumesc, intr-adevar este celebra si foarte frumoasa. Dar pe baietelul tobosar l-ai vazut? E un mic talent.
      Eu sunt indragostita de epoca interbelica. Poate iti mai amintesti ca i-am dedicat un intreg articol in toamna. Perioada anilor nebuni m-a fascinat de cand ma stiu. Si filmele acelei epoci. Cred ca educatia mea cinematografica are mult a multumi perioadei interbelice. Ai dreptate, era un alt gen de eleganta. Se numea stil. :)

      Delete
    2. Şi eu am o mare sensibilitate la perioada de "l'entre deux guerres" sau..."Les années folles".Sigur că îmi amintesc de acea postare!Părinţii mei au apucat trei Regi ai României.Acum mai am rămase doar amintiri, educaţie, poze şi reviste vechi, manuale vechi de şcoală.
      Despre filmele de pe atunci pot spune că şi eu eram, ca şi tine, prezent ani de zile în acea sală generoasă de cinema a..."Telecinematecii" cu minunatele filme moralizatoare hollywoodiene şi nu numai.Apoi am urmat la..."fără frecvenţă", deoarece "tăvălugul" vieţii trece peste tine mai repede decât te aştepţi...Happy Weekend !

      Delete
  4. Am trecut putin mai greu de frumusetea cu 4 roti:x , dar am ajuns si la fetele de la Miss Romania...doar putin retusata zici ?:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baietoiule! :)))
      Sa stii ca nu e mult fardata. Probabil ca si fotografia e putin retusata, se obisnuia. Nu aveau photoshop dar erau persoane care stiau sa faca niste retusuri...de statea matza in coada ;)
      In fotografia de Miss e nefardata. Nu aveau voie sa foloseasca deloc farduri. Natural!

      Delete
  5. Cred ca acele coafuri ale frumusetilor din 1929 au "bantuit" mult prin Romania, daca ma uit prin fotografiile mamei mele o vad si pe ea coafata la fel desi era 1940-1945. Mie îmi place mai mult Miss Muscel!
    Weekend minunat draga Elly!
    te pup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, Minnie, pana pe la inceputul razboiului acele coafuri au fost in top, ca sa zic asa. Si cred ca si cativa ani dupa...Pana spre sfarsitul anilor '40 cred ca inca se coafau asa femeile. Deci...o moda nu foarte trecatoare. Nu alerga lumea dupa schimbare ca acum, in fiecare luna alta coafura, alt iubit, alta masina :)) E frumoasa Miss Muscel. Ai gusturi bune :)
      Merci! Happy weekend!

      Delete
    2. Sunt de acord cu amândouă. Şi mie-mi place Miss Muscel.
      Weekend plăcut draga mea Elly!

      Delete
  6. Avam mai demult o caseta cu valsurile lui Johann Strauss. Imi placeau foarte tare! Mie imi plac foarte tare fotografiile vechi in general. Nu stiu, dar parca au un aer, un mister aparte. Am colectinat cateva de pe la bunicile mele. Imi plac domnisoarele din imagini. Chiar daca par cidate pentru vremurile noastre, cum zice cineva mai sus, apreciez eleganta, rafinamentul, feminitatea si mai ales decenta.
    Un weekend excelent Elly!

    ReplyDelete
  7. interesanta trecere in revista a evenimentelor datei de 23 februarie!
    Pentru ca tocmai pomenesti despre calendarul iulian si cel gregorian, iata cum se pot naste confuzii! data de nastere a lui Georg Friedrich Händel este 23.02.1685 dupa calendarul iulian, insa tara lui de bastina - Germania, îi comemoreaza nasterea la data de 05.03.1685 - dupa calendarul gregorian :))
    Cât despre primul concurs de frumusete organizat in Romania, eu am citit ca a avut loc de Dragobete, adica pe 24 februarie. Castigatoarele au foat anuntate pe data de 3 martie 1929, cand intr-adevat domnisoara Magda Demetrescu a fost încununata cu titlul Miss România. (http://www.agenda.ro/miss-romania-are-80-de-ani/79923; http://www.tabu.ro/stiai-ca-magda-demetrescu-a-fost-prima-miss-romania/)
    Frumusetea lor era una cat se poate de naturala... Viata era inca pura, pe vremea aceea... Astazi?! începand cu dinti falsi, lentile de contact pentru schimbarea culorii ochilor, vopsele de par si încheind cu tot felul de operatii estetice, fiecare nemultumita de aspectul ei natural, încerca în functie de posibilitatile financiare sa-si îmbunatateasca aspectul fizic, ba chiar sa-l modifice drastic. Oare ce ne va mai aduce viitorul? :)
    Sa ai un weekend minunat, Elly! :)

    ReplyDelete
  8. whoooow! iti dai seama ca acum "frumuseti" sunt Dragusanca, Buruiana, si alte nume ilustre?........miroase rau a plastic!

    ReplyDelete
  9. Multe s-au întâmplat pe 23 februarie!
    Era încântător să joci tenis pe vremuri...
    Cum de s-a impus acest sport, dacă jucai în rochie?
    Miss Muscel avea trăsături frumoase.
    Miss Anglia pare a fi recidivistă.
    Sharapova de azi e mai drăguţă decât toate!
    Păcat că are umerii laţi ca un bărbat.
    Weekend plăcut!

    ReplyDelete
  10. Cate lucruri minunate ne-ai prezentat tu azi, Elly. Probabil ca 23 februarie este un moment crucial al anului. Mi-au placut jucatoarele de teni. Nu incerc sa-mi imaginez ce odoruri din cauza efortului si a hainelor stramte, aveau. :) In ce priveste fetele, miss, chiar sunt dragute.
    Bunica mea dinspre tata castigase un concurs de frumusete. Si chiar era frumoasa si cand am cunoscut-o eu. Blonda cu ochi albastri ca si cicoarea. Alte vremuri.

    ReplyDelete
  11. Multe lucruri am aflat azi! M a amuzat teribil tenisul de camp. Aveau si palariute...;)
    Miss Muscel e tare faina!
    Zi faina Elly draga!

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. incarcata ziua asta de 23 februarie :))
      putini stiu ca la baza romanului lui Cezar Petrescu care se numeste chiar asa, "Miss Romania" se afla povestea acestei Magda Demetrescu...
      la vremea aceea criteriile de selectie nu erau 90-60-90,lucrurile erau ceva mai complicate,de exemplu "ele (miss-ele) trebuiau sa exercite o”profesie cinstita” adica nu prostituate sau femei intretinute si sa aiba “mijloace de trai onorabile”...
      eee...alte vremuri...
      daca nu ati citit cartea merita sa o faceti :)

      Delete
  13. Elly, hai să mă laud: e zodia Peștior, niște ”noi ăștia” dependenți de frumos, de estetic, de arte (chiar dacă nu dăm uneori doi bani pe felul în care arătăm, suntem atrași irezistibil de frumos). Mozart, Handel, Strauss, tipar, tenis, concurs de frumusețe...Iată niște lucruri pe placul meu și pentru care îți mulțumesc că ni le-ai adus, atât de fermecător, în atenție. Cred că Miss France și Miss Italia sunt de o rară frumusețe. Linia ușor rotundă a feței și limpezimea privirii vorbesc de la sine. Frumoasă și Magda Demetrescu, poate prea strident machiajul, nu se inventase încă machiajul cu artă și stil, dar e o frumusețe a vremii. O vreme despre care noi am scris o superbă poveste parfumată, la o temă aleasă de tine. O epocă ce mă atrage ca și cum aș fi trăit-o pe viu și văd că și pe tine. Anii nebuni, dar buni! Te pup, o zi superbă îți doresc! :)

    ReplyDelete
  14. exceptional si educativ post, de mult nu am mai citit ceva atit de frumos care mi-aincintat sufletul

    ReplyDelete
  15. Savuros materialul de azi. Are tot ce-i trebuie ca sa te faca sa vrei un sfirsit de saptamina linistit. Asa cum, in general, e blogul tau. Nu poti rupe un material de intreg.
    Am ramas, lung privind-o pe fatuca din Muscel si mi-am pus intrebarea fireasca cine e, care-a fost viata ei...iar internetul mi-a oferit o poveste frumoasa dar trista. Si atit.
    HW Elly!

    ReplyDelete
  16. Din punct de vedere muzical este o data incarcata de evenimente.

    Cat despre frumuseti cea mai frumoasa este Miss Italia...Imi plac doamnele din aceea epoca, cred ca era mult mai greu sa isi puna in valoare frumusetea, avand mai putine mijloace la indemana.Aveau o frumusete naturala.

    ReplyDelete
  17. ma bucur sa te regasesc cu aceeasi pofta de scris... buna postare :)

    ReplyDelete
  18. Acea Elena Rotaru trebuie sa fi fost o femeie foarte frumoasa... Cat despre Mozart, muzica lui este mereu o incantare.

    ReplyDelete
  19. Ce activi erau alţii în luna februarie! Astăzi cred că e luna cea mai anostă a anului.
    Machiajul îţi dă înttodeauna o altă faţă. Miss Italia şi Miss Franţa arată foarte seducătoare, dar Miss Anglia parcă a făcut poză pentru dosarele poliţiei :)

    ReplyDelete
  20. Cred ca frigul si umezeala lui februarie ii tinea pe compozitori mai mult in casa, de aici cresterea productivitatii lor ! :)
    In ceea ce priveste jocul de tenis, mi se pare mai practica tinuta Sarapovei.
    Miss Anglia pare cea mai naturala, iar privirea ei spune ca are si ceva dincolo de frunte...

    ReplyDelete
  21. Bună Elly!
    Superb articolul,mi-a plăcut!
    O duminică cât mai plăcută îți doresc!
    Cu drag!

    ReplyDelete
  22. Imi place articolul tau!
    Este interesant cum se alegeau pe vremuri "miss"-urile! Eheee... alte vremuri, maica... :)...
    Cred ca toate sunt frumoasa, dar ma opresc la Miss Muscel si Miss France !
    O duminica placuta, Elly!

    ReplyDelete
  23. Cred ca pe 23 februarie, in fiecare an, ceva straniu pluteste in aer, ceva care face ca oamenii sa fie mai inventivi, mai frumosi, mai productivi chiar. In lista mea de prieteni de pe fb sunt 6 oameni nascuti pe 23 februarie. Am si un bun prieten in viata reala, nascut in aceeasi zi. :))
    Cea mai frumoasa mi se pare fata din Muscel. ;)
    O seara minunata, Elly!

    ReplyDelete
  24. Super articolul.. mie imi par interesante acest gen de informatii.. chiar mi-ar placea sa le gasesc mai des...

    ReplyDelete
  25. Interesante informatiile! Foarte!
    Mie imi plac Elena Rotaru si Miss Franta - in ordine. Fetele cu poale lungi care joaca tenis sunt cele mai... asudate! :) Oare era permis (de regulile moralei, sau a... educatiei "de salon") unei "domnisoare" din acea vreme sa rosteasca acest cuvant: asudate? :)
    Saptamana frumoasa iti doresc!

    ReplyDelete
  26. Cate informatii intr-un singur articol!!! Imi place acest tip de articol! La cat mai multe! :)

    ReplyDelete
  27. ai avut un weekend incarcat de istorie, imi pare rau ca nu am luat parte la aceasta editie

    ReplyDelete
  28. ce frumos! ti-am mai spus ca aici la tine, de aici de la tine… invat foarte mult? ei bine, asa este! Imi place mult cum prezinti totul intr-un mod atat de placut, incat imi face placere sa citesc.
    Ar trebui sa fi educatoare… ai destepta multi copii.

    ReplyDelete
  29. Premiul 1 din partea mea: Elena Rotaru. Premiul 2 nu se acorda, ca nu mi se pare ca-l merita nici una. Premiul 3: Miss Italia, pt ca mi se pare cel mai in ton cu vremurile respective (premiul 1 parandu-mi-se de frumusete atemporala).

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...desi e posibil sa fi avut si un fotograf chiar super-talentat, (Rotaru), insa totusi simetria trasaturilor si ovalul aproape perfect al fetei par ultra naturale innascute si nu prea cred ca aveau cum sa fie retusate, cel mult doar puse in valoare.

      Acum am devenit curios sa dau search sa vad ce s-a intamplat cu ea ! ...Ce trist, a murit la numai 38 de ani dupa ce a nascut 4 copii. Nu stiu de ce a murit. Am aflat si ca fotograful acelei fotografii de mai sus se chema Ion Munteanu si avea un studio in Campulung.

      Delete
    2. Buna, Rudolph!
      Interesant e ca mie mi s-a parut fosta domnisoara Rotaru destul de sleampata in alte fotografii si cam dolofana. Doar in aceasta fotografie e mai deosebita. Da, a avut o soarta oarecum trista.
      Cat despre celelalte...am vazut ca a placut Miss Italia. Mie, sincer, nu prea. Chiar daca are o fotografie cam (prea) putin artistica, Miss Anglia consider ca e mai frumoasa si are cu adevarat trasaturi perfect valabile si azi. Restul...nu prea. Nu se mai poarta fata atat de ovala si bucalata. Deloc...si de foarte mult timp... :)
      Ma mir ca ai ajuns pe aici... Dar, bine ai venit! :)

      Delete