Tuesday, February 26, 2013

Am lăsat de-o parte orice inhibiție


Am fost respinsă. O dată fiindcă nu aveam cont bancar. Mă rog, nu aveam unde trebuia. M-am întristat dar am înțeles.
Apoi fiindcă nu aveam un job. Zile întregi am avut o intensă revoltă interioară dar am încercat să înțeleg.
Am fost din nou respinsă fiindcă nu sunt înnebunită după a mânca trei frunze de salată la prânz și cinci semințe seara și nici după petrecerea timpului la sala de fitness. Adevărat, într-o societate plină de fițe eu mă încăpățânez să fiu tradiționalistă. Și să și recunosc asta.
Ultima dată pentru că am răspuns ca nu sunt adepta cumpărăturilor frecvente dintr-un hipermarket. Oricare ar fi el. Această respingere mi s-a părut cea mai umilitoare, cea mai greu de acceptat. Magazinul de la colț ce are?

Am învățat din toate aceste întâmplări frustrante și chiar dureroase. 
Astfel că mi-am jurat că următorului îi voi răspunde la orice fel de întrebări dorește el și exact așa cum se așteaptă să răspund. 

Timpul trecea și începuse să mă neliniștească absența unei noi ocazii. Una nouă, în care să reușesc să fiu dezirabilă din toate punctele de vedere. Aseară, în sfârșit, am avut parte de o nouă provocare.

Mi s-a luminat privirea când l-am văzut. M-am mobilizat, mi-am luat inima în dinți, am lăsat de-o parte orice inhibiție, mă pregătisem deja cu o porție sănătoasă de spontaneitate, am arborat o mină bună...ce mai? Eram foarte zen. Era aproape imposibil să nu fie bine. 
Când am deschis mult-așteptatul mesaj, familiarul "Bine ați venit la sondajul nostru!" m-a întâmpinat zâmbindu-mi parcă. Gata, de data asta nu voi mai da greș! Am zis!

Am început să răspund cu multă atenție și precauție încercând să-mi dau seama încotro "băteau" întrebările. Întrebări peste întrebări se derulau pe ecran. Uff! La un moment dat am avut impresia ca am dat-o în bară. Dar nu! A fost foarte bine. La fiecare apăsare pe butonul "Continuă" mă temeam că voi citi mesajul care îmi va spune că le pare rău dar nu mă încadrez în publicul pe care sondajul îl are ca țintă. 
Mergea bine... Mi-era și frică să mă bucur. După vreun milion si jumătate de liste si tabele cu întrebări au început să devină grijulii cu mine, ceea ce mi s-a părut chiar foarte normal fiindcă eram epuizată. Un mesaj pe ecran mă încuraja. Cică mă apropiam de jumătatea sondajului. De abia atât?!?? După ce incepusem să nici nu mai văd bine...și aveam impresia că toate tabelele alea semănau...
După încă vreo opt sute de mii de alte întrebări m-au anunțat că nu mai e mult, dar e absolut necesar, dar absolut necesar ca în continuare să fiu foarte-foarte atentă altfel dau rasol și nu le iese lor bine acolo. Ce să le iasă? Habar n-aveam. Chestia aia care trebuia să le dea bine, ce știam eu?!? Doar nu sunt psiholog!

Eu știu doar că m-am concentrat să răspund cât mai complet la milioane de chestionare. N-am iertat aproape nimic, am răspuns la tot ce se putea răspunde sperând să fiu de ajutor.
Peste noapte m-am mai gândit... Oare chiar am fost de ajutor?!?

Vi s-a întâmplat să fiți solicitați să răspundeți unui sondaj online? Aveți încredere în studiile realizate pe baza sondajelor? Mai ales când se desfașoară cam așa, ca mai sus...





76 comments:

  1. a. Nu am reuşit niciodată să închei un asemenea chestionar aferent unui sondaj on-line.Răspund cu plăcere celor scurte, dacă este prin telefon sau dacă sunt sunat la uşă, mai ales că sunt tineri care vor şi ei să scoată un ban cinstit de la firma de sondare a opiniei publice.
    b. Îmi place ideea cu poza de mai sus pentru că mă duce cu gândul la "moda" veche, atunci când copiii cam de un an erau pozaţi nud pe cojocel, pe o pătură, etc, într-o anumită poziţie care să evidenţieze că el ia în greutate şi că e...dolofan! Deh, se lucra cu alte..."etaloane"... :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Sa stii ca nu am exagerat prea mult in articol. Online lucrurile cam asa se desfasoara. Stiu si despre cele de care amintesti. Mi s-a intamplat sa fiu solicitata sa raspund o singura data la un sondaj telefonic si tot o singura data la unul fata in fata. Dar la cele online mai des.
      Ma bucur ca-ti place ideea cu poza. Mie mi-a placut cum arata Charlize Theron aici. ;)
      Dar in rezultatele unor astfel de studii, realizate pe baza sondajelor online, ai putea avea incredere?

      Delete
    2. În rezultatele unor astfel de studii am tot atâta încredere câtă (nu) am în promisiunile politicienilor.Răspunsurile noastre la chestionare sunt precum voturile noastre la alegeri : noi votăm pe cine vrem noi, dar iese cine trebuie.

      Delete
    3. De asta intrebam si eu. Nu prea ai cum avea. Eu nu stiu aceste firme de sondare cum pot avea incredere in ceea ce raspund oamenii online. Ca apoi, pe baza acelor raspunsuri, sa faca un studiu, pe care sa-l prezinte beneficiarului studiului, caci exista cu siguranta un beneficiar.
      Ai dreptate...cam aceeasi incredere. Despre vot insa...eu cred ca e ceva mai corect votul decat aceste sondaje ;)
      Multumesc pentru raspuns :)

      Delete
  2. Am raspuns la doua sondaje gasite pe blogurile unde intru mereu, dar aveam cate 5 intrebari si nu erau de natura prea intima. Nu mi-as pierde vremea cu asa ceva, mai ales daca eu nu am nici un castig. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da...l-am gasit la Spam. Nu stiu de ce. Daca avea vreun link mai ziceam. Rar ajunge acolo cate unul.
      Nu, e vorba de un sondaj de sondaj, ceva grandios, ca sa zic asa. Care a durat peste 20 de minute de raspuns continuu...Teoretic, ar trebui sa fie platit. Ai dreptate.

      Delete
  3. Interesant subiect, asta cu inhibitiile. Toate ca toate pana la sondaje si intrebari personale. Adica pana la a dezvalui informatii despre mine. Este un subiect sensibil, si atitudinea asta face parte din mine, nu o pot schimba. Vad ca peste tot ti se cere numele, prenumele, varsta. Vor cam multe si nu sunt dispusa sa le dau. Deci nu, nu raspund la sondaje, nici la teste. Nu am rabdare si nici nu ma intereseaza. Eu sunt o persoana extrem de discreta si dau doar de curiosi. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) De fapt...am cam fentat sondajul. Asta pentru ca te resping de la sondaje cand au impresia, raspunzand sincer la cate o intrebare, ca nu reprezinti publicul tinta. Ceea ce am scris in introducere e aproape adevarat. Doar am exagerat putin. De vreme ce am acceptat sa raspund mi-am asumat orice risc. Nu m-au hartuit cu nimic. Si eu sunt foarte discreta dar tocmai de aceea am avut incredere. M-au solicitat doar cand a fost in lucru cate un studiu. :)

      Delete
  4. Sondajele de opinie sunt intrumente de manipulare a opiniei publice si a subiectilor car participa la ele. Mai ales daca sunt din sfera polticului. Celelalte mai putin- Sunt folosita in strategiile de marketing si de publicitate, nu stiu cat de relevante sunt raspunsurile. Pe urma, completand un chestionar, oferi datele tale personale pe care ei le vor folosi ulterior, indiferent ce declara. Bazele de date cu nume si adrese, mail, numere de telefon si preferinte, un profil al subiectilor, sunt o mina de aur in mana unora si altora.
    Deci, mai completezi chestionare? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt, desigur. Dar nu era ceva politic. Ca la asa ceva nici nu raspundeam. Nu, era ceva din sfera comerciala, adica marketing si publicitate. Mai ales marketing. Probabil si bazele de date folosesc unora. Nu prea ma intereseaza. Nu m-a hartuit nimeni.

      Delete
  5. Daca studiile se desfasoara asa nu pot fi decat sincere. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei...asta e problema. Sunt sincere? Ca eu zic ca nu. Eu insami am fost extrem de sincera... :)))

      Delete
  6. Uite, vezi? Pe baza unor astfel de sondaje, se trag nişte concluzii,
    iar de acolo intervin statisticienii, care la sfârşit îţi vor arăta nişte procente.
    Şi abia acum urmează partea frumoasă: vine unul ca mine şi face un articol inspirat
    din acele procente, care te va irita pe tine. Toate încep şi se termină cu tine.
    Ăsta-i circuitul natural. Vezi cum îţi faci singură un bine?
    În plus, datele tale vor încăpea pe mâna altor milioane de indivizi doritori să facă nişte sondaje de opinie. Tu le răspunzi, cu bună credinţă, iar vin statisticienii şi tot aşa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cred ca n-ai fost foarte atent la ceea ce am scris in articol :)
      Mai citeste o data, te rog. :) Adevarul e ca mi s-a oferit ocazia sa demonstrez cat de putin relevante sunt studiile bazate pe astfel de sondaje.
      Cum crezi ca am raspuns? Aceasta e intrebarea ;)

      Delete
  7. Primesc sondaje de la 2 firme...de la una dintre ele primesc mai des si m'am ales si cu ceva banuti:d intr'adevar unele sondaje sunt cam luungi si foarte repetitive, dar nah..De la cea de a 2'a firma am avut parte de cateva mai multe "usi inchise" spunandu'mi ca nu corespund etalonului cautat de ei...si tot la ei am completat si un sondaj telefonic si unul fata in fata, dar prefer prima firma...cea care mi'a aratat ca le'am fost de ajutor si m'au recompensat in bani :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, stiu despre ce este vorba. Inseamna ca daca ai ajuns sa primesti si niste bani ai avut maaaaaare rabdare :)
      As vrea sa stiu daca reusesti sa fii intotdeauna foarte sincera in raspunsuri. Adica n-ai manipulat nici macar o clipa in favoarea ta raspunsurile? Nici macar putin?

      Delete
    2. Nu m'am gandit la asta sincer :)) de multe ori nici nu mai citesc intrebarile...pentru ca dupa jumatatea sondajului deja incep sa ma plictisesc :))

      Delete
    3. Vorbesti serios? Nu pot sa cred. Atunci cum raspunzi?

      Delete
    4. Sondajele astea sunt foaaarte repetitive...citesc raspunsurile la inceput si dupa doar inceputul frazei si selectez un raspuns...la majoritatea e acelasi raspuns deci cu atat mai usor :))

      Delete
    5. Sondajul sta nu era chiar asa. A vit enorm de multe chestii de bifat, in cate o singura pagina erau de bifat pana la 15 optiuni, care toate puteau fi reale. Sau aproape toate, unele in intr-o masura mai mare, altele mai mica :) Nu mergea in niciun caz acelasi raspuns. Trebuia multa atentie.

      Delete
  8. nu am rabdare si pace! e clar! nu se poate baza societatea pe mine! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am intrebat altceva :))
      Nu daca se bazeaza societatea pe tine. Desi nu cred asa ceva. Sigur ai exagerat :)

      Delete
  9. nu, nu am fost niciodata solicitata sa raspund unui sondaj online. Habar nu am cui si la ce ajuta :)) Dupa cum ai povestit tu aici, sper sa raman pentru totdeauna nesolicitata :)))
    O seara agreabila! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. M-am oferit voluntar acum ceva vreme. Mi se trimit sondaje cand si cand. In general nu sunt in target-ul urmarit de respectivul studiu. Se considera ca ajuta, ele fac parte din niste studii. Dar problema este ca pot fi smecherite. Pe mine asta ma deranjeaza la aceste sondaje. Deci, de fap, nu se poate avea prea mare incredere in rezultatele lor... :(
      Multumesc, Carmen! La fel!

      Delete
  10. Elly, eu nu răspund acestor sondaje. Nu am răbdare și nu cred în ele. Mi s-a întâmplat să fiu sunată la unul din cele două numere de fix și să fiu întrebată așa: ”Ce aparatură electrocasnică dețineți?” Cum? Ce? Care? Și, ca să fie totul ca la ospiciu, mă întreabă cum mă numesc?! Cum??!!! Adică nu știa la cine sună, dar m-a întrebat ce am prin casă, ceea ce e o insultă, o obrăznicie, ba chiar e ilegal.Cum să cooperezi cu cineva care te întreabă ce aparatură elecrocasnică ai în casă?! Bine că nu cer și cheile... Eu nu-i mai iau în serios! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Și noapte bună, Elly dragă!

      Delete
    2. Eu sunt destul de rabdatoare din fire. Dar cred ca stii :) Da, exista si sondaje telefonice dar n-a fost unul din acela. Eu ma oferisem voluntar pentru o serie de sondaje, cu mai mult timp in urma. Asa ca, cand si cand, mai vine cate unul. In general nu fac parte din publicul tinta insa de data asta ori am facut parte, ori n-am raspuns chiar fair...ca am reusit si am finalizat sondajul care a fost si cam prea lung. Pana si eu imi pierdusem rabdarea :)
      De aceea spun ca nu sunt chiar demne de incredere rezultatele studiilor. Daca asa or fi si studiile cercetatorilor englezi... ;)

      Multumesc! Noapte buna si tie, Mirela!

      Delete
  11. a fost interesant sa citesc articolul tau si a fost si mai interesant sa aflu opiniile voastre vis-a-vis de sondajele de opinie si spun asta pentru ca asta este domeniul meu de activitate...
    nu este aici locul ca sa raspund punctual "problemelor" pe care le-ai pus in discutie dar o sa spun totusi ca inaintea comlpletarii acelui sondaj de opinie tu ti-ai dat acordul,nimeni nu te-a obligat sa o faci cum nimeni nu obliga pe nimeni sa raspunda daca nu doreste...
    in alt doilea rand atunci cand o persona este solicitata sa raspunda unui sondaj de opinie si aceasta isi da acordul se considera ca acea persoana o face pentru ca este interesata la modul onest sa-si spuna parerea despre subiectul in discutie,nesriozitatea nu paote fi verificata dar din punctul meu de vedere o astfel de personana se descalifica singura in proprii ochi pentru ca onestitatea este o chestie de bun simt...
    este evident ca toate datele culese in urma sondajelor de opinie sunt centralizate si prelucrate de catre statisticieni si
    transformata intr-o baza de date care se preda clientului,ca doar de aceea a comandat un sondaj,nu?ca sa afle niste opinii pe care oamenii,de buna credinta fiind si le-au exprimat...
    pot sa va asigur ca numele personelor care raspund sondajelor de opinie nu apar in nicio baza de date si in nici un caz nu ajung la client....
    si ca sa o linistesc pe Mirela in legatura cu sondajele telefonice,iti pot confirma ca operatorul care te-a sunat nu iti cunostea nici numele,nici adresa,el avea doar o baza cu numere de telefon generata aleator de catre calculator si cu siguranta ca acel operator care ti-a adresat intrebari legate de aparatura electrocasnica ti-a cerut intai acceptul de a raspunde sondajului,ti-a cerut niste date de identificare,ma refer la varsta si sex si la fel ti-a comunicat din start care este scopul acelui sondaj de opinie....
    eu sper ca ceea ce am spus aici v-a ajutat sa intelegeti sensul acestor sondaje de opinie si aici nu fac referire la cele politice si anume acela de a avea posibilitatea de a va exprima o parere :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Foarte bine, Pandhora. Sa stii ca articolul ridica o problema reala altfel nu-l scriam. Orice articol al meu, chiar de nu pare uneori, pune in discutie o problema. De cele mai multe ori una importanta sau macar una interesanta.
      E bine ca ai citit totul. De aceea am si scris aceasta postare, pentru cine are ochi de vazut :)
      Am scris foarte clar:
      Mi-am dat acordul pentru aceste sondaje, ca voluntar deci. Am si scris asta mai sus si nu o singura data. N-am spus ca m-a obligat cineva la ceva. Mie chiar imi plac sondajele insa de cele mai multe ori nu intru in publicul tinta. Tocmai fiindca raspund sincer.
      A fost pentru prima data cand n-am fost in totalitate sincera dar pentru ca imi doream sa termin sondajul. Sa vad care e finalitatea, scopul. Nu se pune problema ca am mintit dar de exagerat am exagerat la anumite raspunsuri asa cum am exagerat si in articol. Adica am plusat ici-colo. Deci se cheama ca am fentat putin sondajul, lucru pe care l-am si spus in articol si in comentarii. Nu ma simt vinovata pentru ca nu e de fapt foarte relevant faptul ca am exagerat cateva aspecte. Dar mi-am dat seama ca se poate face asta si ca unii pot influenta rezultatele foarte mult prin raspunsuri total false. De aceea mi-e teama ca multe studii e posibil sa fie viciate.

      Daca era ceva ce consideram gresit nu spuneam, iti dai seama. Tocmai asta e, ca ceea ce am scris e un fel de semnal de alarma.
      Ideea este ca sondajele nu cred ca sunt concepute foarte bine, au unele hibe. Consider ca pot fi foarte usor deturnate ca idee deci finalitatea lor e periclitata. Exact de aceea am scris acest articol. Daca eu, care n-am tangenta cu acest sector de activitate decat ca am raspuns catorva, poate vreo 3 sau 4 si imi dau seama de aceste vulnerabilitati...oamenii din domeniu, ca tine, ar trebui sa stie mai bine care sunt problemele. Poate raspundeam mai multor sondaje dar nu prea fac eu parte din tinta lor, cum am spus.
      M-a bucurat mult comentariul cuiva din bransa. :)
      Noapte buna!

      Delete
  12. Răspund frecvent la sondaje. Chiar, m-am ales şi cu ceva bănuţi pentru truda mea. E-adevărat că, acolo un am fost tras pe sfoară, ... am tras obloanele.
    De regulă, consider că sunt necesare. Dar, ca în orice domeniu, se vede clar profesionalismul şi nu interesează "potrivirea" răspunsului tău, ci, sinceritatea lui.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ca sunt necesare nu neg. Altceva am dorit a spune. Ca pot fi destul de nereusite din unele motive. Am explicat clar in articol dar toata lumea s-a pierdut in amanunte. Sau se refera strict la experientele proprii. Ceea ce nu-i rau dar nici bine neaparat :)

      Delete
  13. @Mirela: O sa scriu si eu cat de curand un articol, pentru ca m-au scos din minti bulangiii care-mi violeaza mie intimitatea, dupa ce au pus mana pe baze de date la care in mod legal nu ar avea acees. Unu mi-a si inchis cand l-am luat cu legile... In fine...to be continued.

    @pandhora: Departe de mine intentia de a juca rolul avocatului (cu toate ca am absolvit dreptul), insa in cazul de fata mi se pare ca Eli a vrut sa spuna altceva. Daca nu, e vina mea, pe care mi-o asum anticipat, pentru ca se mai intampla sa-mi urce greu liftul.

    Mie-mi pare o altfel de 'deschidere'. Un fel de dezbracare de constrangeri si inhibitii, de aici si fotografia pe care a ales-o Eli...de care cu greu m-am despartit, dand scroll pentru a putea comenta. :))
    Intr-o lume in care abuzul indiscretiilor este noul drog universal, in care intimitatea si discretia sunt persiflate si tratate drept paria, iata ca o deschidere ostentativa catre furibunda foame a 'intrebaciosilor', s-a soldat cu un sir de intrebari ca-n poveste...peste noua mari si noua tari.
    Eu n-o stiu pe Eli sa fi exagerat vreodata, asa ca alegerea ei de a vorbi despre 'milioane' si 'opt sute de mii' mi se pare exact portita pe care ne-a deschis-o catre o lume desprinsa dintr-un text literar, mai degraba decat o lume reala.

    Mie articolul asta mi se pare mai mult un tipat mut al persoanei discrete, intr-o lume a indiscretiilor ridicate la loc de virtute, nu o povestire a unor intamplari reale.
    But maybe it's just me... If that's the case, mea culpa! Era sa zic 'pulpa', cu gandul la fotografia din articol. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Astept si eu articolul :) Sa aflam si alte aspecte :)
      Nu, n-am exagerat decat strict ca exprimare fiindca am dorit sa fac postarea cat de cat amuzanta ca sa nu muriti de plicteseala. ;)

      Delete
  14. Nu prea agreez sondajele, dar mi s-a intamplat totusi sa raspund la cateva, cu caracter sociologic. Nu stiu cata incredere poti avea in interpretarile acestora, dar eu am raspuns cu speranta ca voi ajuta la infaptuirea unor schimbari. Sau macar la cunoasterea starii reale de lucruri de catre cine trebuie sa le cunoasca. Poate am fost naiva, dar de unele naivitati nu scapam toata viata, iar speranta moare ultima, stii cum se spune.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca era sociologic poate ca era mai bine. Inca n-am raspuns la un stfel de sondaj. Acesta a fost doar unul de marketing. Un fel de sondare a pietei, deci un studiu de piata.

      Delete
  15. dar cu ce ocazie? ca n-as fi avut rabdare nici sa ma jupoi cu lama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu ocazia ca din timp in timp mai primesc cate unul. Ca propunere sau invitatie, cum vrei sa spui. Daca citeai mai atent vedeai ce si cum :)

      Delete
  16. draga Elly,draga Catalin prin raspunsul meu nu am incercat sa pun pe nimeni "la colt",eu v-am explicat la modul foarte simplu un mecanism...repet nicio clipa nu am avut intentia sa lezez buna credinta a cuiva...
    faptul ca tu Elly ai vrut sa tragi un semnal de alarma care reprezinta punctual tau de vedere e ok asa cum si faptul ca in sustinerea ta a sarit Catalin este iarasi ok...echilibru perfect nu exista dar incercarea de a ajunge la el,da...
    ca si avocat draga Catalin sunt sigura ca iti sunt cunoscute acele parghii prin care ii poti ataca in justitie pe acei "bulangiii care-mi violeaza mie intimitatea, dupa ce au pus mana pe baze de date la care in mod legal nu ar avea aces " si cu siguranta dreptatea va fi sau ar trebui sa fie de partea ta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Eli, draga pandhora, comentariul meu nu s-a dorit o pledoarie la bara, pentru ca n-am frustrari postume cu privire la faptul ca am ajuns sa urasc sistemul de justitie, in timp ce ma aflam in interiorul sau.
      Nici prin cap nu mi-a trecut sa interpretez comentariul lui pandhora drept un atac prin care ar fi dorit sa lezeze pe cineva, punand "la colt" pareri contrare. Motiv pentru care am si facut acea delimitare initiala, sperand ca nu voi fi inteles gresit.
      Si asta pentru nu am fost, nu sunt si nu voi fi vreodata avocat, draga pandhora, ci doar un simplu detinator de CNP, futut la cap pana dincolo de intelegerea si rabdarea umana, de catre operatori indiscreti ai diverselor companii care se ocupa cu strangerea si colectarea de date, sau care au in fisa postului incercarea incheierii unor contracte sau intelegeri verbale, ori vanzarea de produse online.
      Draga pandhora, sper ca nu vei intelege raspunsul meu drept o generalizare, asa cum l-ai inteles (din pacate) pe primul. Nu toti operatorii/colectorii de date/agentii comerciali etc. ai respectivelor companii, sunt "bulangii", la fel cum nu toti absolventii de drept mimeaza avocatura, incercand sa-si inchipuie cum e sa ai constiinta amputata. Faptul ca eu detest din ficati avocatura, in general, sau companiile care se ocupa cu sondaje si/sau vanzarile online abuzive, asta nu inseamna ca nu exista exceptii, reprezentate de oameni decenti care fac parte (in mod nefericit...in opinia mea) din respectivele branse profesionale.
      Chiar n-am de gand (deocamdata) sa ma folosesc de parghiile pe care intr-adevar le cunosc extrem de bine, pentru a-i actiona in justitie, ci doar ma limitez la a face gargara pe unde apuc, in incercarea de a mai exterioriza putin din furia stransa in interiorul meu. Totusi iti multumesc pentru grija pe care mi-o porti, draga pandhora, si te asigur ca daca voi alege calea justitiei si voi castiga, ma voi gandi la tine in momentele de bucurie din clipa aflarii victoriei.

      Delete
    2. draga Catalin, recunosc,gandul ca in clipa victoriei voi fi parte din asa un glorios moment ma face sa fiu cu adevarat multumita ca interactiunea noastra la nivel virtual nu a fost chiar inutila si te asigur,am inteles corect ce ai spus iar daca din ceea ce am scris s-a inteles altceva e clar ca vina este doar a mea :)

      Delete
    3. Draga mea Pandhora, se pare ca nu doar sentimentul victoriei il impartasim la nivel virtual, ci si intelegerea reciproca este parte a unui consens demn de invidiat. :)

      Delete
    4. E bine ca ati ajuns la un fel de consens :) Ma bucur.

      Delete
  17. Se spune, in reclame, ca sondajele online sunt o cale sigură de a face bani online!! Si, cum eu nu cred in asa ceva , nu raspund! Cam asta este experienta mea cu sondajele!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu stiu, n-am vazut astfel de reclame. :) Totusi, observ ca aproape fiecare am avut cate o experienta cu sondajele...

      Delete
  18. A fost o vreme în care fiecare "click" era un sondaj dar acum le-a taiat macaroana cei din guvern si nu mai au voie ptr ca încalca legea intimitatii personale. Sper sa ma întelegi ce vreau sa zic cu aceasta lege , altfel nu stiu sa o traduc!:)) Asa ca sa dus "puiul cu ata" în care îti vindeai sufletul diavolului fara nici-un cent castig. Mai sunt sonadje, dar acelea sunt exersate de anumite institutii specializate care garanteaza "intimitatea" si care nu fac cunoscute decat cifre si procente! Deci masura mea de la lenjeria intima si numarul de la pantofi nu mai sunt interesante! Dar... s-au gasit cativa "romani jmecheri" care au zis ca daca copiaza un antet al unei banci si trimit scrisori, ptr ca se stie ca emailul nu mai e valabil, vor afla numarul tau de pin si te vor ciugulii. Au cam dat-o în bara ca ia prins din "scutece", nici nu au apucat sa trimita scrisorile ca de, romanul nu se dezminte, nu s-au înteles si unul a tradat!
    Zi faina draga mea! pupici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aici nu. Sunt relativ rare si dupa cate stiu eu, doar de la firme de profil. Adica serioase. Faza cu bancile a fost si pe aici, dar nu prea are legatura cu sondajele. Poate doar cu aflarea unor informatii confidentiale.
      Merci, Minnie draga!

      Delete
  19. Eu particip doar la cele care mi se par interesante, in rest nu prea imi place sa afle oamenii aia parerile mele+alte chestii legate de mine :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai nu erau cine stie ce chestii legate de mine. Sondaj de marketing nu inseamna ceva agresiv ci doar plictisitor, repetitiv. Oamenii sunt interesati de imaginea produselor pentru care fac studiul... Dar se mai poate jongla cu intrebarile si raspunsurile, asta e ideea. Si problema.

      Delete
  20. Mie imi plac sondajele, imi place sa raspund la intrebari, sa-mi spun parerea… :)
    Nu stiu si nu m-am intrebat niciodata cat si daca ajut cu adevarat, dar dupa ce termin un sondaj cu multe-multe intrebari… caut altul =))
    o zi frumoasa! :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si mie uneori, daca sunt lucruti interesante. Un sondaj de marketing insa e plictisitor si era conceput si cam repetitiv si prea mult, frunzos...
      Esti foarte draguta cu cei cu sondajele daca le faci pe banda rulanta :)
      Multumesc, Luiza!

      Delete
  21. Oh, Doamne! Chiar ai dat dovada de o gramada de rabdare! Nu cred ca as fi avut... Nici sa fi vrut neaparat sa completez un sondaj online, nu as fi petrecut mai mult de 5 minute. Spun sincer ca n-am completat niciodata vreunul... :)
    Zi frumoasa sa ai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chiar ca da. Imi propusesem sa am asa ca am fcaut eforturi. Adevarul e ca nu ma asteptam sa fie atat de mare, de complex. :(

      Delete
  22. Nu aș fi trecut de primele trei întrebări, sunt convinsă. Nu am răbdare cu oamenii, d-apoi cu sondajele. Nici n-am încredere în ele. Dar tu ești demnă de admirația mea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cand am vazut ca se ingroasa gluma...mai ca as fi renuntat. Dar imi propusesem sa-l fac :) Multumesc, Irealia!

      Delete
  23. Pe mine m-au sunat odata, la tara la ai mei, despre fondurile din agrigultura..Ha, ha.Intrebarile erau bune, raspunsurile..f important, mai putin important, intr-o oarecare masura, etc...Si trebuia sa alegi..M-au luat durerile de cap, dar i-am raspuns doamnei cu rabdare. Iar la sfarsit dupa vreo 10 min de stat in telefon, dna mi-a multumit de enspe ori..cred ca altii ii inchisesera telefonul in nas. Isi facuse si ea norma cu mine:))))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. La unul telefonic am raspuns si eu candva. M-au tinut tot vreo 10 minute la telefon... Ceva despre firme te telefonie era. Da, nu multi doresc sa raspunda. Eu stiu cum este sa lucrezi la o astfel de firma, le este greu si lor sa contacteze oameni peste oameni si sa puna intrebari peste intrebari. Insa sunt platiti pentru asta :)

      Delete
  24. Nu am participat niciodata la un sondaj online insa am participat la sondaje telefonice... ma tinea ore in telefon... pana la urma m-am hotarat sa le spun ca sunt minora.. si asa incheiam frumos si elegant conversatia :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deci stii ca sunt relativ enervante. Buna gaselnita cu minora :) Nu m-as fi gandit :)

      Delete
  25. nu am fost niciodata solicitata sa raspund unui sondaj online insa pe strada, da. si la usa.:)
    problema mea e ca nu am rabdare si ma scuz politicos...:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si lipsa de rabdare e de luat in seama. Eu am rabdare dar prea a fost lung si repetitiv...

      Delete
  26. Nu cred ca am rabdarea necesara sa stau sa raspund la astfel de sondaje online...mai ales cele interminabile!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mda...asta era cam interminabil. Cu greu am reusit sa rezist...

      Delete
  27. Fiecare sondaj are tinta lui,dar de obicei acestea cuprind doar cateva intrebari.Probabil ai paricipat la un studiu mai complex care continea mai multe sondaje intr-unul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa este dar sondajele firelor de profil, nu cele gasite asa, pe net, sunt foarte lungi, elaborate, insa au si hibe, cum subliniam. Era un sondaj cu foarte multe scheme, tabele, liste de intrebari....cam mult...

      Delete
  28. Sincer...nu am participat decat la sondaje "fata in fata"... la unele nu am "corespuns" la "preselectie", la altele da. Apoi am vazut rezultatul "pe piata". La unul din ele, era vorba de aspectul unei reviste, de structurarea continutului, de pozitionarea imaginilor, culoarea chenarului...apoi am vazut revista in standuri. A fost un sondaj la care chiar m-am bucurat ca am participat si am inteles utilitatea lui.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inteleg. Cand ai vazut revista, cum ti s-a parut raportat la dorintele pe care le avusesei tu? Parea sa se potriveasca macar putin? Sunt curioasa. Nu spun ca n-ar fi utile dar nu prea poate nimic garanta ca rezultatele sunt si total relevante... Asta e problema.

      Delete
  29. Am avut febra mare, am zacut in pat, am visat vise ciudate, dar acest articol mi-a ramas in cap. Stiu sigur ca am comentat la el, dar nu ma vad nicaieri. Oare ce s-a intamplat? :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. S-a dus la Spam. Am patit si eu parca la tine candva chestia asta si nu numai la tine. Nu stiu de ce, nici macar link n-avea.

      Delete
  30. Pt cine e interesat de a raspunde in lb engleza la sondaje psihologice reale care folosesc unor sudenti, doctoranzi si profesori de psihologie reala care fac diferite lucrari, pe gratis, cu singurul beneficiu fiind acela de a pierde timpul cu intrebari posibil uneori interesante, alteori doar amuzante, si fara obligativitatea de a da date de contact personal ca de ex nume sau e-mail, (decat daca se doreste a primi ulterior rezultatul studiului), desi totusi uneori se va cere declararea varstei si probabil ca si sexului ca totusi astea conteaza in evaluarea unor anumiti parametri din psihologie, http://psych.hanover.edu/Research/exponnet.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pt teste psihologice interesante deja relativ "standardizate" si testate, nu din astea inca in studiu, printre care si masurarea propriei moralitati sau a afinitatii muzicale, tot in lb engleza, http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/mind/index_surveys.shtml

      Delete
    2. P.S. 1) astea de la BBC cred ca cer o inscriere cu o adresa de e-mail, insa nu e ceva ff invaziv.

      2) in legatura ceva mai on-topic daca eu personal raspund la sondaje la telefon sau pe strada: depinde, uneori raspund, de ex daca e o perioada electorala politica si ma aflu intr-un loc si un timp in care sunt chiar curios si interesat despre cursa respectiva atunci am sa raspund la sondaj, sau alteori daca vizitez un website de posibil interes pt mine si primesc o solicitare instantanee de feed-back in legatura cum mi s-a parut website-ul respectiv, daca imi place de website-ul respectiv si am chef atunci mai raspund, de ex am facut asta si pt website-ul BBC si inca vreo 2 mari jurnalistice oficiale plus pt US Dept of State (Min de externe al SUA) unde mai vizitam in trecut Travel Section ca erau informatii interesante despre conditiile din diferite tari, plus acolo erau si rapoarte interesante despre progresul democratiei in societatile din diferite tari, astora le-am raspuns la sondaj. La sondajele din mall-uri sau de pe strada nu raspund decat daca persoana respectiva e sexy la nivel ff pretentios din partea mea, adica nu comun sexy, ci sexy de top, dar trebuiesa am si chef si timp pt vrajeli din astea, plus dupa aia pt a fi sigur ca trebuie sa dau click pe diferite solicitari ulterioare primite pe e-mail "remove me from your mailing list", ca sondajele astea de mrketing de obicei desigur ca iti cer adresa de e-mail sau chiar si o adresa fizica, (care se pot si revinde ulterior altor companii, si dupa aia nu mai scapi de diverse solicitari, dar de obicei au o casuta in sondajul ala in care poti bifa ca NU vrei ca adresa ta sa fie utilizata pt scopuri de marketing ulterioare, dar e mai complicat...plus in ultima vreme de cand am sarit de 30 de ani nu mai ma intereseaza asa de tare sa interactionez cu astia sexy de pe strada sau din mall, era mai mult o faza, dar daca sunt in tari straine a caror limba sunt interesat de a o exersa cu ajutorul unei persoane sexy, atunci inca mai raspund si acum unor astfel de solicitari efectiv cu scopul de a-mi imbunatati vocabularul !)

      Delete
    3. Nu stapanesc chiar atat de bine engleza si nici atat de mult timp n-am la dispozitie ca sa raspund doar asa, de amorul artei, la sondaje. Stiu ca tu ai mult timp liber. Ai putea sa raspunzi :)
      Am dorit sa spun altceva in articol, nu ca sunt pasionata de sondaje, ca nu sunt. :)
      Dar iti multumesc entru sugestii. Poate e interesat altcineva :)

      Delete
  31. Si eu am fost respinsa. Totiam fost respinsi la un moment dat
    Rar am completat sondaje dar cineva trebuie safaca si asta. Daca am incredere in ele? Nu stiu ce sa spun, teoretic nu am dar practic unele se bazeaza totusi pe studii, pe niste elemente din societate si reflecta o parte din adevar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Astia cu sondajele m-au respins :) Nu eram reprezentativa pentru esantion. ;)
      Studiile, chiar usor viciate, pana la urma reflecta o anume situatie, un anume trend. Cred ca sunt de incredere cam 60-70%. Nu mai mult. Asta, asa, dupa parerea mea. Deci o parte din adevar, cum bine spui si tu :)

      Delete
  32. Un blog reusit !
    Ti-am lasat like la pagina de facebook, sa ne citim cu bine !

    ReplyDelete
  33. Am evitat aceste sondaje online sau nu. Nu-mi inspira prea multa incredere si da, sunt metode de manipulare in masa. Era un frig de crapau pietrele intr-un oras universitar, iar o tanara cam de varsta mea, inghetata si ea, s-a apropiat de mine pentru ca voia sa ma intrebe despre nu mai stiu ce subiect. Am refuzat-o politicos cu gandul ca nu pot sa stau nici 5 minute in frig pentru asta. Suna urat, dar nu mi se pare normal nici ca ei sa stea in acel frig unde fiecare alearga sa ajunga la cald sau unde le e destinatia. E un job, dar..fara urma de malitiozitate, exista locuri de munca mai bune decat acela, daca e vorba de student job.

    ReplyDelete