Wednesday, February 6, 2013

O poveste ardelenească



Eremia și Nicușor sunt cei mai buni prieteni. Ar face orice unul pentru altul. Locuiesc departe, într-un sat din Sălaj, uitat de lume.
Fratele lui Eremia vrea să se însoare cu fata unui țigan bogat. Numai că familia lor e săracă, lipită pământului. Nicușor nu e țigan. Dar ei tot cei mai buni prieteni sunt așa că vrea să-și ajute prietenul. Cum să facă ei rost de bani să-l ajute pe fratele lui Eremia? Grea întrebare. Dificilă provocare. Cu fotbalul nu prea le au... Politica e și ea treabă cam grea și trebuie să mai crească pentru asta... Sau poate să se facă repede actori?!?! Ar fi o idee, că aștia câștigă mulți bani, mai ales la Hollywood. Că au auzit și ei... Da' la ei, la sat, nu se poate, în ce filme să joace, cine face filme aci? Poate să meargă amândoi la New York, Londra, Cluj... Hmm, Cluj parcă ar fi bine, e oraș mare și e mai aproape. Da' costă cam mult să ajungi și acolo... 
Într-o dimineață au făcut rost de 100 de lei și au și fugit de la școală, să se facă actori. Au stabilit: până pe la prânz sunt acolo, în Cluj, se fac actori, câștigă banii și se întorc repede acasă. 


Am uitat să vă spun că Eremia și Nicușor au vreo 12 ani. Și mintea tot de cam atât...

Deși mai fac eu de-astea, nu e o poveste pe care am născocit-o eu ci e o poveste scrisă de Groparu, bloggerul. Adică de Radu Băzăvan. 
Care nu s-a mulțumit să scrie doar o poveste. S-a gândit și încăpățânat să facă un film, un film adevărat, unul de lung metraj. I-a luat vreo 7 ani gândirea asta dar în 2012 a reușit. Cu bani puțini, ai lui și-ai unor prieteni buni, a făcut filmul pe care-l dorește a fi altceva în peisajul cinematografic românesc actual. Și chiar e altceva! Împreună cu Lucian Alexandrescu a făcut Usturoi, un film despre lumea satului, despre români și țigani, despre copilărie și prietenie, despre vise, despre societatea românească de azi. Rolurile copiilor sunt jucate de Sebastian Topan (Nicușor) şi Darius Stoica (Eremia).

A făcut multe cu ceea ce-a putut însă, pentru ca un film să ajungă pe marile ecrane, mai e nevoie și de post-producție. Adică: montaj (editare video), masterizare sunet, efecte vizuale, design sunet, ADR, coloană sonoră, sunete fundal (Foley), filtre specifice, corectare culori, drepturi de autor si inregistrare coloană sonoră, mixare, remixare, teasere, trailer, generice, grafice, masterizare şi transfer digital, sesiune foto pentru afiş si pentru inca vreo jde de chestii. Toate acestea necesită bani. Pe care Groparu nu-i mai are.

Ca să vă faceți o idee mai completă despre film și munca depusă pentru el puteți citi două interviuri foarte interesante cu Radu Băzăvan: aici și aici.

Usturoi este un film românesc independent. Îmi doresc să ajut cu ceea ce pot pentru finalizarea lui și, la rândul său, o poate face oricine dintre cei care citește acest articol. 

Care e ajutorul? Ca sigur vă frământă întrebarea cum mi s-ar întâmpla și mie dacă aș fi în locul vostru.
No, haideți să vă zic ce am aflat și eu de aici și nu numai.
Nu trebuie decât să intrați pe pagina dedicată Usturoiului pe site-ul internațional ReelHouse. Apoi prin "Log in" accesați cu profilul de Facebook. E simplu. Puteți astfel da un Like sau un Love sau Follow. Acel site face ca odată ce se adună cât mai multe Like-uri și Follow-uri filmul să ajungă pe o pagină fruntașă, care să aducă de la americani niște donații în bani care să ajute filmul, adică finalizarea lui mai rapidă. E un mecanism simplu, care chiar dacă nu aduce bani prin Like-uri, aduce prin acea poziționare funcție de ele. Puteți anunța prietenii, rudele, vecinii...pe oricine are cont de Facebook. 

A, am uitat. Usturoi este numele unui clan ţigănesc. Însă nu un clan mafiot, cum ne-am aștepta...
Cam atâtea dezvăluiri despre film. Vă ofer și o bucățică, o mostră din film (teaser):





10 comments:

  1. Macar atat pot face si eu. M-a amuzat prezentarea. O zi buna!

    ReplyDelete
  2. am mai vazut undeva scris despre Usturoi :) poate o sa il vad candva :)

    ReplyDelete
  3. Îl urmăresc pe Gropar şi are susţinere şi din partea mea.

    ReplyDelete
  4. eu nu am cont pe FB dar o sa-i spun prietenului meu...
    filmul romanesc trebuie sustinut...

    ReplyDelete
  5. Prezentarea ta are mai multă savoare decât pare a avea filmul.

    ReplyDelete
  6. Sustin !
    Am vazut si lista de sustinatori; mie nu-mi reusesc tranferurile de bannere; chiar s-a suparat Mirela Pete ca nu-mi pun sigla "Povestilor parfumate"

    ReplyDelete
  7. un proiect interesant! :)
    articolul tau este super! felicitari!

    ReplyDelete
  8. Oare mi s-a pierdut comentariul....hm

    ReplyDelete
  9. Dragut din partea ta, Elly! Mie Groparu mi se pare unul dintre cei mai ok bloggeri din online-ul romanesc, il respect pentru ceea ce face, pentru felul in care gandeste si pentru modul in care se implica in problemele altora. Merita tot sprijinul nostru.

    ReplyDelete
  10. Mai bine mai târziu decât niciodată. Ajung și eu să citesc retro pe la tine, îmi voi face un obicei, prea multă informație de calitate ratată la momentul ei.
    Abia aștept să văd filmul! :)

    ReplyDelete