Sunday, November 11, 2012

Parfum amărui de crizanteme galbene


Noiembrie cu soare rece...
Privea buchetul de crizanteme galbene, uriașe, și nu se hotăra. Deși erau florile de sezon și-i plăcea mirosul lor dulce-amarui la nebunie. Gândurile-i alergau...imagini nenumărate se aglomerau în fața ochilor săi...

2007...De aproape două luni discutau și iar discutau. La început, pe acel forum, timp de vreo două săptămani apoi a îndraznit să-i ceară ID-ul. De mess.
Emoția primelor dialoguri îl copleșea. Ea era dezghețată, părea sofisticată, sau ceea ce înțelegea el prin așa ceva, la vârsta lui. Era cumva altfel decât fetele pe care le vedea el zilnic. 
Apoi a și văzut-o. Întâi într-o fotografie nu prea reușită, făcută cu mobilul. Dar i s-a părut pentru început o mare victorie. Foarte mare pentru ca ea era zgârcită cu fotografiile. Apoi și-a luat camera web și microfon să se vadă, să se audă.
Se ferea însa puțin, cât mama lui era pe aproape. Cătălina era descoperirea lui, prima fată cu are avea astfel de discuții. Fata ținea la glumă, era spontană, avea mult umor. Puteau discuta ore întregi. Însa îi era și rușine cumva de mama lui. Pe care o simțea curioasă, prea atentă, numai ochi și urechi la discuțiile lui. Sau poate i se părea lui?!?
Sigur că mama era puțin curioasă. Discuțiile spirituale, cam gălăgioase, mereu prea vesele, deranjau întrucâtva...se
auzeau în aproape toată casa. Era și el conștient de asta.
Excursia la munte... A întrebat-o pe mama dacă poate merge. Ar fi fost prima întâlnire.
S-a pregătit, era terminat de emoție. S-au cunoscut în excursie, a plăcut-o mai mult decât în virtual. Cele aproape două zile de mijloc de luna mai au trecut însă atât de repede...mult prea repede parcă. Viața la 16 ani e un carusel uriaș, ce se rotește cu viteză amețitoare.
Ce mamă extraordinară avea! Nu l-a descusut prea mult la întoarcere deși simțea el că ar fi vrut să-l întrebe mai multe.
N-a trecut mult și fata l-a invitat în orașul ei. Asta se întâmpla la vreo lună de la excursie. Lucrurile mergeau prea repede, era de părere mama lui. Dar după ce i-a făcut instructajul, l-a lăsat să plece.
Vizitele s-au repetat periodic. Ajungea acolo cu un tren de dimineață și pleca seara. I-ai fi dat cel puțin 18-19 ani dacă-l vedeai. Era foarte matur și-n gândire. Toți erau uimiți când aflau că avea doar 16 ani. Deși știa ce fiu are, mama sa se mira totuși cum de o fată de aproape 18 ani avea ce discuta cu un băiat cu doi ani mai mic. Așa că l-a pregătit pentru orice. Pentru absolut orice.
Vacanță...vreo trei vizite la ea. Mess. Mult. Foarte mult.
A reînceput școala. El clasa a zecea, ea a douăsprezecea. Urmând tradiția familiei, fata avea gândul sa dea la medicină. El deja avea temeri că o va pierde.
Venise și aproape trecuse și toamna. Era foarte agitat fiindcă nu știa ce să-i cumpere de ziua ei. Mici cadouri își făceau ei, mai ales maimuțoi de pluș, însă ăsta nu era un eveniment oarecare. Cătălina împlinea 18 ani.
OMNIA BVLGARI
Deși i-a fost puțin cam greu, a rugat-o pe mama să-l ajute. Care i-a spus: "Hai să mergem prin magazine, să vedem ce găsim". După două ore de alergat, încercat și răsîncercat s-a hotărât. OMNIA de la BVLGARI  părea cadoul perfect. Îi plăcea flaconul foarte original. Îi placuseră și notele parfumului, așa aflase că se numea ceea ce compunea parfumul. Ghimbir, mandarine, șofran, piper și cardamom - parfumul parea a fi un regal gastronomic în primul moment. Care continua cu nucșoară, cuișoare, scorțișoară, migdale, ceai masala și, în sfârșit parfum fin de floare de lotus. Plăcerea de a-l "gusta" nu se termina fiindcă la bază avea aromă dulce de ciocolată albă dar și ceva ce-l făcea puternic: lemn de santal, boabe de tonka, guaiac și alte note lemnoase orientale. Parfumul oriental, extrem de feminin, îl cucerise. Spera s-o cucerească și pe ea.
Era scump dar mama lui a fost de acord. Si fiindca era noiembrie l-a mai sfătuit ca neapărat să dăruiască crizanteme. Lui i-ar fi plăcut galbene dar voia să-și aleagă fata culoarea.

Ajuns acolo a dus-o la o florărie ce părea raiul crizantemelor. Surprinzator, ea a ales galbene, cu ușoară tentă orange însă .
Acasă i-a dăruit, cu foarte mari emoții, parfumul. Părinții fetei i-au spus că de data asta va pleca mâine, i-au îmbarcat în autoturism și au plecat cu toții la Cluj, căci tocmai se inaugurase de câteva zile Iulius Mall. A fost o zi perfectă. Apoi...doar ei doi s-au întors la apartament. Parfumul amărui și proaspăt de crizanteme inundase totul: cele 3 camere cochete si restul. Prima lui iubire avea să poarte pe veci nume și parfum de crizanteme galbene...
A venit Crăciunul. Toată perioada dintre Crăciun și Anul Nou urma s-o petreacă cu ea. Fusese invitat de către părinții fetei.
A avut un șoc. Cătălina ținea o cură de slăbire drastică. De fapt o ținuse și înainte dar nu știuse el... Acum folosea și anticoncepționale...În plus, alt șoc: fuma. Asta l-a dat peste cap complet. I-a spus franc că nu-i place. Răsfățată și glumeață, ea nici nu l-a luat în seamă. O iubea și știa ca și ea îl iubește însă tot ceea ce începuse sa facă noua Cătălina îi stătea în gât. Nu-i plăceau fetele fumătoare. Mama lui nu fuma și era o femeie superbă, cu un ten minunat la aproape 45 de ani. Nimeni din familia lui nu fuma. A plecat, imediat după Revelion, întristat și smulgându-i promisiunea că renunță la toate acele prostii. Ea a promis. Însă la următoarea vizită, în februarie, Cătălina făcea exact aceleași lucruri. A plecat mai trist ca înainte...

Vorbea cu ea tot mai rar căci ea nu-l asculta. Voia s-o pedepsească. Iubirea lui cu parfum de crizanteme galbene se destrăma... La sfârșitul lui martie n-a mai putut. I se rupea sufletul, aproape că nu mai dormea, abia mai mânca... Într-o noapte, mama lui a auzit-o pe ea plângând în microfon. Știuse că nu va dura...Ca orice mamă, știuse. Nu s-a băgat...nu avea rost.

El îi spusese ei că totul s-a terminat, că îi va șterge ID-ul din listă. Sperase destul. Încăpățânarea ei îl supăra. După câteva săptămâni i-a șters și numărul din telefon...A șters și arhiva de mess. Nu mai voia să-i amintească nimic de ea. De dezamăgirea cruntă... De amărăciune...
..
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
..
Terminase între timp liceul și după un prim eșec la medicină generală, anul următor intrase printre primii. Era in anul doi acum.
În chiar primul an cunoscuse o colegă de la stomatologie. Ironia sorții, tot cu aproape doi ani mai mare. Mădălina era o blondă mignonă, frumoasă, minunată, exact așa cum își dorise...Fiecare întâlnire cu ea era un foc de artificii.
Plănuia s-o prezinte curând mamei sale.
Aveau întâlnire... Asta îl adusese azi într-o florărie plină cu crizanteme... Și de parfumul lor dulce-amărui... aducător de amintiri...


Această poveste despre Parfumul lunii noiembrie, temă propusă de Minnie, a fost posibilă datorită Clubului poveștii parfumate, găzduit cu grație de Mirela.

Au mai scris  pentru Povestea parfumată următorii:
Mirela, Anca,  Silving,  Carmen, Pandhora, Vienela, KARMAPOLICEGabi, MinnieDiana, Lili, SaraSimona,  Lolita, Vero,            

45 comments:

  1. O poveste captivantă și desprinsă din realitate....
    O seară bună!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult, Lili draga!
      O seara placuta si tie!

      Delete
  2. Nu-i placeau fetele fumatoare...asta e motiv de despartire? Oare cine era cu adevarat incapatanatul in povestea asta? Dar tu ai dreptate, povestile adolescentine sunt mai mereu insotite de un iz de efemer...
    Uite ca m-ai facut curioasa in legatura cu parfumul de la Bvlgari. Extraordinara descriere. :)
    O noapte frumoasa iti doresc, Elly. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. N-o cunoscuse astfel... E un motiv ca oricare altul. Povestea e partial reala...deci :)
      Merci, Nice!

      Delete
  3. Fumatul a fost la moda acum ceva ani în urma si daca nu fumai nu faceai parte din grup! Blonda nu am fost nici o data dar mignonă sunt si acum! Si nici nu mai fumez!!! :))))))))))))))
    O poveste ce mie mi-a amintit ceva din anii de liceu, cand foaia de hartie si pixul erau cei mai buni amici, iar telefonul de acasa zbarnaia prea des si era tinut pe minim! :)))
    Multumesc Elly, Mi-ai adus amintiri placute fara sa vrei..... :)))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depinde, Minnie. Eu de pilda, n-am tinut niciodata sa fac parte dintr-un grup. Daca grupul nu te accepta decat cu conditii...cred ca nu-i in regula. Stiu ca nu mai fumezi. Felicitari!
      Ma bucura ca povestea ti-a trezit niste amintiri :)
      Multumesc si eu!

      Delete
  4. Un parfum întotdeauna ne aduce aminte de ceva sau cineva, dar mai mereu de lucrurile plăcute, nostalgice, chiar frumoase! Un parfum stârnește amintiri!
    Bvlgari Omnia, toate nuanțele, este un parfum splendid, dar cel mai bun e chiar acesta ales de tine, părerea mea, cu iz gurmand.
    Odată, dar numai când vorbim live, o să-ți povestesc ceva despre o fată aproape mignonă, care ținea cură mereu ca să aibă 47 kg, era blondă, studentă, fumătoare și care a renunțat la o iubire din studenție (și bine a făcut) tocmai pentru că-i cerea ”să nu mai aia, să nu mai ailaltă”... S-a lăsat ea singură de fumat, nu era necesar să-i tot spună, s-a lăsat și de cură...Doar că acolo el a fost părăsitul, din cauză că îi impunea aceste rețineri. Și el a suferit, nu ea.
    Foarte mult mi-a plăcut ce-ai scris! Crizanteme galbene, minunate!
    O seară la fel de minunată în continuare! Îmbrățișări!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vad ca povestea mea a adus multora frumoase amintiri. :)
      Da, este un parfum foarte interesant dar sofisticat cu adevarat.
      Ma bucur ca ti-a placut. Crizantemele galbene sunt flori minunate.
      Multumesc, Mirela!

      Delete
  5. prima iubire,prima durere...
    cu timpul dezamagirile din dragoste se uita mai greu...
    citind ce ai scris Elly am simtit ca am din nou 15-16 ani :)
    ai ales un parfum sofisticat pentru povestea ta ca mai toate parfumurile Bvulgari dar parfumul galbenelor crizanteme este cu mult mai frumos si chiar daca perisabil,mai trainic...
    ai scris foarte frumos Elly1 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si tie postarea mea ti-a adus amintiri :) E minunat, nu ma asteptam.
      E un parfum complicat dar deosebit. Poate ca au crizantemele un miros foarte frumos...dar omului ii trebuia un cadou frumos :)
      Multumesc, Pandhora!

      Delete
  6. Ca de obicei cand iti citesc textele, ma intreb unde se termina fictiunea (pura) si incepe realitatea (traita):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uneori e mai multa fictiune, alteori mai putina...de cele mai multe ori sunt povesti reale, doar o idee schimbate... Ca si aceasta. :)

      Delete
  7. Baiatul meu a avut de-a lungul a cativa ani prietene care fumau si nu l-a deranjat treaba asta. Dar cand una dintre ele s-a luat de fumat dupa ce a devenit iubita lui, s-a suparat pe ea. Nu asta a fost motivul pentru care s-au desprtit, dar a cantarit mult.
    Cred ca am mai spus de cateva ori, dar eu sunt tare reticenta cand vine vorba despre prietenii legate prin internet. Asta nu inseamna ca povestea ta nu este de nota 10.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cunoscandu-le asa...nu era nicio problema. Problema aici a intervenit pentru ca fata s-a apucat dupa...
      Putea sa fie bine...sau nu. Cine poate sti?
      Multumesc, Vienela!

      Delete
  8. Parfumul dulce-amărui de crizanteme, va ramane pentru totdeuna aducător de amintiri adolescentine!
    Frumos ai povestit!
    O zi buna!

    ReplyDelete
  9. Omnia este un parfum pretentios, numai o femeie fascinanta il poate purta...e trista povestea ta intr-un fel, ar stimca totul este in miscare si poate a avut un final fericit.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, totul fiind in miscare, cum bine spui, dupa ce acea poveste s-a sfarsit, baiatul a cunoscut o alta iubire :)
      Multumesc!

      Delete
  10. Mi-a placut povestea, intre realitate si fictiune, sau o realitate exprimata tuturor.
    Ce ti-e si cu mamele de baieti, ma mir ca era asa induplecata... De obicei ele iau deciziile in prieteniile baietilor lor, dar de data asta, se pare ca a fost alegerea lui. Si totusi si-a cautat in acelasi moment, in aceeasi conjunctura o prietena cam la fel. Ne-ar interesa, ei, ce cusur i-o mai fi gasit? ca iti spun din proprie experienta ca astfel de baieti nu se opresc cu pretentiile aici. Asemenea oameni gasesc mereu ceva ...
    o saptamana frumoasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu toate mamele sunt la fel :) Sunt mame si mame. Poate ca doar intamplarea a facut ca lucrurile sa se potriveasca asemanator. Poate ca fiecare om are un fel de tipar si in relatii "se invarte" in jurul acelui tipar.
      Anca, il cunosc pe acest baiat, povestea e adevarata. Nu e asa, e un baiat extraordinar, nu un carcotas.
      Numai bine. Te pup!

      Delete
  11. Ani de liceu! :) La vremea aceea avem in minte “masinute, motorase, tractorase”...
    Hm... Dragoste-dragoste, dar pana la tutun sau pana la... “daca nu faci cum zic eu...”? ;)
    Interesant cum ai pus “problema” pustiului aflat la varsta “hormonilor nauci” si care pretinde chestiuni serioase de la persoana pe care crede ca o iubeste. Iubind cu adevarat - zic eu - ar fi ramas sa o determine, sa o ajute... (sa faca ce credea el ca e mai bine pentru ea... ca sa ii fie lui bine...?) Foarte interesanta tema, din punctul meu de vedere!
    Frumos povestit: amanuntit dar fara multe amanunte :)
    * Cred ca la Bvlgari toate parfumurile sunt "de top" dar sticluta acestuia este excelenta!
    Viata fericita, Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E un tip matur, am incercat sa sugerez prin una din fraze acest lucru. Nici vorba de hormoni nauci. A suferit caineste. Mai multe luni...Il cunosc. A incercat sa o ajute. Ea nu a auzit nimic, a luat totul in gluma.
      Flaconul e chiar deosebit, asa este.
      Multumesc, Diana!

      Delete
  12. o poveste parca desprinsa din jurnalul pustiului :) oare cum îl cheama?! Frumosa poaveste, cu descriei exacte si detaliate, exact ca în viata de zi cu zi... Frumoasa e adolescenta, frumoasa este iubirea! Parfumul de crizanteme galbene îl va urmari toata viata - asta e clar!
    Sa ai o saptamâna minunata, Elly draga! cele mai frumoase arome ale lui noiembrie sa-ti înveseleasca zilele!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Incerc sa prezint fiecare poveste exact prin prisma personajelor. Le prefer cat mai autentice, cat mai aproape de realitate. Mai ales cand chiar sunt reale, ca asta.
      Multumesc, Carmen!

      Delete
  13. O poveste captivanta care m-a prins de la primele cuvinte! Superba!
    Multumesc pentru aceste citeva clipe de relaxare in care am uitat de toate!
    Noapte buna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult, Melly draga! Ma bucur ca ti-a placut :)
      Numai bine!

      Delete
  14. Frumoasă poveste, dar nu e tristă ! Nu se potriveau și gata. ! Mai bine că s-au despărțit. Lac să fie, că broaște... destule ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. In fond nicio poveste nu e chiar asa de trista decat in cazul unei disparitii fizice. Sigur ca nu-i trista, draga Zina! O poveste s-a sfarsit, alta a inceput... Asa cum e in viata. :)
      Multumesc mult!

      Delete
  15. Mi-a placut mult povestea ta cu parfum de crizenteme galbene! Toata viata facem alegeri si trebuie sa ni le asumam! Iubirea uneori ne orbeste, dar in cele din urma ce este bun sau rau se cerne!
    Multumesc pentru un text de calitate si care m-a transformat pentru o clipa, din nou, intr-o pustoaica! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca ai sti cat ma bucur ca macar pentru cateva clipe te-ai simtit la varsta din povestea aceasta. Nu esti singura :)
      Multumesc si eu din suflet pentru apreciere!

      Delete
  16. Ai o nominalizare la mine pe blog, dar nu pentru "One blog" alta :))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am vazut, Minnie. Despre poveste n-ai mai apucat sa zici nimic ;) :))

      Delete
  17. Tu cand scrii despre parfumuri , o faci cu multa pasiune si cu mult talent.

    Bulgari, mi-a fost dat sa ci,par doamnelor din casa, este sticla aceea rotunda...Le-a placut fapt care m-a bucurat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu ma bucur mult ca-ti place cum scriu. Incerc sa leg povestile cu parfumul, sa devina una. Ma bucur ca si gusturile noastre se aseamana. :)
      Multumesc mult!

      Delete
  18. O parabolă, un soi de buclă temporală? Îmi plac povestioarele de tipul acesta! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu, o poveste de iubire care s-a nascut, a trait si-a murit si o alta noua :)
      Multumesc, Cip!

      Delete
  19. Ce poveste frumoasa presarata cu mirosuri diafane de parfum si flori!!! O adevarata delectare :)

    ReplyDelete
  20. Frumoasa poveste. Cu aroma de crizanteme, de toamna si de emotia adolescentina a primei iubiri... Care nu se uita niciodata!
    Sa ne mai scrii si alte povesti, caci sunt tare faine!
    O zi buna, draga Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Alex, tocmai ce am scris duminica alta. Sper sa ajungi s-o citesti.
      Iti multumesc mult pentru tot :)

      Delete
  21. E uimitor cum doi poli atat de diferiti se atrag atat de frumos, chiar si pentru o perioada determinata. O poveste buna in parfum de crizantema. O nuanta calda si rece, o amintire, un suspin. O zi frumoasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga mea...chiar ai reusit sa vezi cam tot :)
      Mi-a fost dor de tine. Multumesc!

      Delete
  22. Eu sa fiu sincera imi comand parfumurile de pe Brasty.ro si sunt extraordinar de multumita. Toate parfumurile sunt originale au o concetratie potrivita si in plus poti returna produsele in timp de 14 zile. REcomand cu caldura!. PUPICI :X

    ReplyDelete