Saturday, June 2, 2012

Crochiuri


Acum cateva zile m-am intalnit cu o tipa de pe strada mea. N-o mai vazusem de ceva vreme. Ne-am salutat si am oprit-o, s-o intreb ce mai face. Am ramas uimita. Fusese plecata un an si jumatate (!) si eu, lucru foarte curios, nu bagasem de seama. A inceput sa-mi povesteasca despre piesa aceea lipsa pentru mine, acel an si jumatate. Povestea si in fata ochilor mi se plimbau o multime de imagini: Spania, un ins Ferry cu care a plecat in Andaluzia, munca pentru un fel de parc de distractii itinerant intre o fiesta si alta... Cateva zile in Franta, care i s-au parut o alta minune. Toate bune si frumoase, in plus dorinta, marturisita, de a se intoarce chiar maine, insa trebuie sa ramana pana in august in tara, caci i se casatoreste fata ce are doar 19 ani. Ea are doar 37, mama singura, care a muncit inainte intr-un atelier de confectii, pe doar 700 de lei /6 zile pe saptamana si cateva bonuri de masa. Spania, cu toata criza, i-a adus venituri pe care nici in vis nu le visa. Si era fericita, pentru prima data in viata ei.

Pe messenger primesc din timp in timp vesti de la un fost coleg, inginer, plecat de aproape 5 ani in Germania. A plecat nestiind o boaba de germana, postul respectiv gasindu-i-l o cunostinta care deja lucra de mai mult timp la firma aceea. Nu era un post chiar grozav, nu de inginer, dar a plecat cu speranta ca va reusi sa convinga si in timp isi va castiga un loc mai bun. Asa s-a si intamplat, de curand m-a anuntat ca a reusit, adica e incadrat pe post de inginer, ca este platit bine pentru un strain, caci diferente se fac, ca limba germana nu mai este de mult o problema desi se mai trezeste, cand e luat prea repede, ca explica amestecat: in romana si germana. Este multumit. Germania ii este a doua casa.

Acum aproape doi ani, mergand la o nunta in familie, m-am reintalnit dupa ceva timp, cu niste verisori. Locuim relativ departe si nu prea mai aveam stiri unii despre altii. Ce-am auzit despre rudele mele a fost ca dintr-un film. Fantastic. O verisoara plecata in Spania, in agricultura, cu contract, printr-o firma de plasare de forta de munca. Lucreaza cca. 6 luni pe an, castiga suficient cat sa isi permita celelalte luni sa stea si acasa, cu sotul, fetita. Interesant era ca, in momentul acela, era in somaj platit si inca foarte bine, firma respectiva nu gasise unde sa le repartizeze (era vorba numai despre echipe de femei). O alta verisoara si niste nepoti, sunt plecati in Italia, lucrand, ea la o clinica privata (asistenta medicala) iar cei doi nepoti, pe un santier naval. Si-au dus si familiile acolo. O sa-i vedem din ce in ce mai rar, pentru ca le merge bine.

O prietena, nefericita dupa doua mariaje defecte, ramasa din fiecare cu cate un copil si, ca tacamul sa fie complet, si fara postul de inginer pe care il avea, a plecat acum aproape 7 ani tot in Italia. Cu nimic, decat cateva sute de euro la ea, dar cu sperante, cu ambitia de a munci ceva, orice, fiindca avea doi copii de crescut si tinut in scoala. I-a fost greu, a strans din dinti, a indurat si unele mici umilinte. Inevitabile. Si-a gasit locuri de munca in domeniul ingrijirii de batrani. Se simte respectata in familiile respective, e bine platita, s-a hotarat ca dupa ce termina cu scolile copiilor sa ramana acolo, in Italia. O femeie curajoasa, pe care o admir pentru ca ei, ii cunosc chiar toate zbaterile.

Trebuie sa spun ca mai cunosc persoane ce traiesc in alta tara: un pictor-designer si un avocat de divorturi in USA, un bijutier si un mic transportator in Franta, alti doi ingineri tot in Germania, altii vreo trei in Canada, un mecanic care s-a reprofilat pe tatuaje in Spania, un programator masini-unelte in Danemarca...o, Doamne! Imi dau seama ca lista ar putea continua. Cu inca cel putin douazeci de persoane. Oameni ce-au facut candva parte si din viata mea, macar tangential, oameni ce muncesc pentru alte tari, care s-au acomodat acolo, care se simt respectati acolo, oameni care nu vor sa se mai intoarca aici, in Romania, nu ca nu si-ar mai iubi tara, ci pentru simplul fapt ca tara pare ca nu i-a iubit pe ei. Oameni ce gandesc romaneste, ce (inca) traiesc romaneste (copiii lor insa deja nu), oameni deosebiti, curajosi, care reprezinta imaginea tarii noastre pe aiurea. Si spiritul romanesc.

O alta romanca. De aceasta data de aici, din Romania. O doamna blanda, zambitoare si extrem de sociabila, care vinde la chioscul de ziare din coltul strazii, desi are 66 de ani si trebuia de mult sa fie la pensie, dar nu poate, fiindca a crescut 3 copii, veniti cam unul dupa altul, abia dupa aceea  reusind sa si lucreze ceva, nu indeajuns insa pentru pensionare. Are sotul foarte bolnav, a facut concurenta cu mult curaj vreo 3 ani unui alt chiosc ce-i ameninta micul venit... si se chinuie, desi nici ea nu sta foarte bine cu sanatatea, caci ii mai trebuie doar vreo 2 ani ca sa poata sa se pensioneze.

Cate alte vieti nu as putea creiona... de romani. Romani autentici. Eu le-as spune si fantastici. 
Cum fantastici suntem in multe. Caci suntem buni, in arta, in sport, muzica. Zi de zi avem surpriza sa auzim de X sau Y care au obtinut un suces undeva.
Suntem geniali, poate. Ca popor. S-a facut o statistica si Romania are cca.4% copii supradotati. Dublu fata de media internationala. Ce face Romania cu acesti copii? Cu sportivii, muzicienii, cu toate aceste motive de mandrie. Mai nimic.
Da, Romania nu face mare lucru. Aproape toti se descurca pe cont propriu: tenismenii, boxerii, muzicienii, elevii supradotati.
Si tara? Tara se bucura. Mai privim cate un reportaj frumos la cate o televiziune. Unul elogios, minunat. Cam doua zile, in cel mai fericit caz. Dupa, se asterne tacerea. Nimeni nu mai stie nimic, nu face nimic. Doar daca se mai intampla ceva notabil.

Am prezentat cativa oameni. Crochiuri. Ale unor oameni simpli sau mai putin, am vorbit despre cei foarte talentati...  Toti fac ce fac bine sau foarte bine. Aici sau aiurea. Ei reprezinta Romania, luata in ansamblu. 
Interesant este ca, de fapt, ei, in primul rand, se reprezinta pe ei. Trebuie stiut asta. Pe ei insisi, insa prin faptul ca sunt buni si corecti in ceea ce fac, reprezinta bine si Romania. Si, la scara foarte mica sau ceva mai mare, ne fac mandri ca suntem romani.

Cum nu se poate padure fara uscaturi, as putea sa mai povestesc despre familii de escroci, de cersetori, plecati in Italia, Spania, Anglia, la cersit, la furat, la escrocat. Caci si acolo exista o multime de oameni cu suflet bun, ce nu pun multe intrebari si care cad victime unor asemenea indivizi. Televiziunile dau mereu exemple, eu cunosc personal cateva. 
Sunt si ei romani. Dar romani cu destine gresite, oameni de care nu sunt mandra, dar deloc, cand aud ce ispravi au mai facut, oameni ce poarta acolo, peste hotare, o imagine trista, distorsionata a Romaniei. Pentru ca, de multe ori, cei de dincolo, sunt tentati a ne judeca pe noi, ca popor, dupa comportamentul deviant al acestora. Pentru ca ceilalti, cei buni, sunt atat de bine integrati, incat dupa o vreme toti uita ca nu sunt de-ai lor.  
La fel, aceste categorii se gasesc si in tara. Nu putem sa "exportam" chiar totul. 
 
Am sa mai prezint o categorie de romani. Tot din cei plecati. Am vorbit cu multi romani din afara. Multi plecati de nevoie. Pentru ca Romania nu le mai oferea nimic. Sau ei asa simteau. Altii, dimpotriva, pentru ca doreau ceva mai mult si nu vedeau posibilitatea de a progresa aici. Toti au plecat sperand in mai bine. Am vorbit cu oameni plecati de 5-10-20 sau chiar mai multi ani.
Exista categorii. Exista si o chestie monstruoasa, mie asa mi se pare. De ce? Pentru ca sunt romani care au plecat si urasc Romania, nu vor sa mai auda de ea. Nu numai in sensul de a se reintoarce. Ce este cel mai grav e ca vorbesc despre Romania, acolo unde sa afla,  ca despre ceva oribil, mizer, ceva de Ev Mediu intunecat, ceva de evitat. In loc sa fie ambasadorii tarii lor, prin originea pe care n-o pot ascunde, prin obiceiurile si traditiile care, oricum, ne insotesc pana la moarte, ei tin sa stearga totul si simt o ura viscerala pentru tot ceea ce este romanesc si pentru tot ceea ce se face aici, in tara, bun-rau. Din fericire sunt putini, dar sunt. Nu-i inteleg...

Poate acestea cateva sunt motivele pentru care Europa identifica poporul roman cu cei ce nu ne fac cinste si suntem perceputi ca un popor neserios. Pentru ca am umplut Europa de manele, de prostitutie, de cersetori, si am uimit cu modul facil de a trata probleme grave. Pentru ca romanul este bascalios, lucru ce nu se prea intampla cu alte popoare. Pentru noi a face haz de necaz este ceva atat de natural incat, uneori nu mai sesizam gravitatea situatiilor.
Reintorcandu-ma la spusele lui Octavian Paler:
"Nu există sentiment tragic la români. Cred că dragostea la noi parcurge doar distanţa dintre romanţă şi pat. Avem o psihologie de popor superficial, de popor care poate frige mititei pe orice Golgotă."
Pot spune, cu mana pe inima, ca putem fi profunzi, ca natie, insa nu ne tine prea mult. E amuzant insa asa este. Probabil ca maestrul Paler avea dreptate. 
Imi amintesc niste proteste sindicale unde, in loc sa se strige lozinci serioase, caci de aceea erau oamenii aceia adunati acolo, la un moment dat s-au apucat sa danseze "dansul pinguinului". 
Ori, ce este de spus despre faptul ca stramosii nostri, dacii, la moartea unui dac nu plangeau ci radeau... 
Deci? Daca cineva s-a grabit sa-l judece pe O. Paler pentru aceasta caracterizare usor nepoliticoasa la adresa propriului popor...cred ca s-a grabit. 
De aceea si Caragiale va fi mereu actual.
Putem fi intr-o clipa tragici, in urmatoarea comici. Precum cele doua masti...


Articol participant la concursul Blog Power, ediţia 24, tema "Noi, romanii, aici si aiurea. Punct de pornire, spusele maestrului Octavian Paler, cu care putem fi sau nu de acord:
"Nu există sentiment tragic la români. Cred că dragostea la noi parcurge doar distanţa dintre romanţă şi pat. Avem o psihologie de popor superficial, de popor care poate frige mititei pe orice Golgotă.
"  Din nou tema imi apartine si pe aceasta cale tin sa multumesc tuturor celor ce m-au ajutat sa o pot propune, adica celor ce mi-au acordat intreaga lor apreciere saptamana trecuta.

Alte articole participante: romanii, un popor minunatTara mea de cremenedespre romaniRo..Ro..romaniasunt romaneu nu sunt aiurea

12 comments:

  1. Noa serbus.
    O caracterizare extrem de faină făcută românilor de aici şi aiurea.
    Să ai o noapte liniştită.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Liviu! Aprecierea ta cantareste mult. Foarte mult :)
      O saptamana buna sa ai!

      Delete
  2. Multe detalii care fac diferenta, idei care ne ajuta sa intelegem mentalitatea celor care sunt aici si a celor ce au plecat. Nu-mi ramane decat sa te felicit si sa iti urez succes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, draga mea. Chiar daca stiu ca nu am mangaiat in totalitate orgoliul nostru, de romani, stiu ca e un articol ce macar merita citit. Liviu Bimbea a scris ceva, la motivatia pentru care a votat, ceva ce m-a pus pe ganduri si ma face sa-mi reevaluez parerile despre mine.
      Articolul deja era lung. Dar chiar cunosc multi oameni din afara si puteam sa mai scriu o multime de detalii interesante despre multe chestii... Poate cu alte ocazii :)

      Delete
  3. În prima parte ai reuşit să surprinzi frumos trăsături de caractere comune care ne definesc indiferent de spaţiul fizic unde condiţiile ne fac să trăim...

    Dar nu-mi place concluzia. Şi nu sunt de acord cu domnul Paler. Nu cred că asta sintetizează cu adevărat esenţa noastră ci mai mult ţine de o anumită superficialitate care - sigur - există, mergând însă în profunzime, înspre sufletul acestui popor, nu cred că asta vei găsi.

    Legat de messenger, dacă mai vrei să vorbim, poţi să-mi dai add pe adresa pe care o am la pagina de Contact de pe Simplu. Cea din imagine, nu cea cu spam-ul... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma mir ca te-ai lasat inselat de acel citat...inca ma mir. Nu mai vorbesc despre raspunsul meu care era o ironie. Mai putin faptul ca esti talentat :)
      Cat despre add...puteai sa-l dai tu...nu? ;)

      Delete
  4. tare mult mi-a placut articolul tau! traiesc afara. am avut momente si momente. au fost situatii cand am aratat de unde vin dar au fost si situatii cand mi-a fost un picutz jena :). am invatat insa sa nu ma raportez la ceilalti compatrioti ci sa ma raportez la mine ca om. obrazul meu l-am pus in joc de fiecare data in orice contract pe care a trebuit sa-l semnez. am fost intotdeauna corecta si tocmai de aceea nu am permis nimanui sa generalize sau sa ma jigneasca prin prisma altora. am tinut intotdeuna capul sus si sustinut puntul de vedere stiind ca am dreptate, indiferet de pozitia in care ma aflam. uneori e greu dar nu ma las :)))). hai te pop. suntem faini ce mai la deal la vale!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Geanina, stiu exact cu ce te confrunti. Cunosc atatea persoane care muncesc si traiesc in afara incat nimic din ceea ce am scris nu este fara acoperire :)
      Exact, suntem faini, si tu esti printre putinii ce au vazut dincolo de acel citat al lui O.Paler. Care, ne place, nu ne place, avea dreptate :)
      Iti multumesc pentru apreciere.
      Sa ai o zi buna!

      Delete
  5. Frumos. Intr-adevar e trist ca unii oameni isi reneaga originile. Stiu ca tehnic si juridic nu se poate, dar eu as retrage cetatenia romana unora care-si urasc tara. Daca voi ne urati, va uram si noi pe voi. Si n-avem nevoie de astfel de specimene.

    Felicitari pt articol :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu-i inteleg...am spus. Dar incerc sa le acord circumstante atenuante. Poate ca pentru ei tara n-a fost ca o mama...poate ca au avut mult de suferit. E totusi posibil orice.
      Merci.

      Delete
  6. Mi se pare normal sa vrei sa uiti ce e aici daca nu ai dus-o bine :))

    ReplyDelete