Thursday, June 21, 2012

Suntem un popor bolnav


Trăim într-o societate dezbinată. Trăim într-o economie disfuncțională. Trăim într-o lume care se zbate într-o criza economică profundă.
Se tot spune că România traversează o gravă criză economică. Nu este adevărat. Nu știu sigur cum este în alte țări însă în România este o criză generalizată, care a acaparat absolut toate sectoarele vieții și toate nivelurile societății.  

Aseară am scris despre condamnarea lui Adrian Năstase și despre încercarea sa de sinucidere. Nu am vrut a comenta nu pentru că nu știam ce să spun ci pentru că, pur și simplu, eram siderată.
De aseară până acum asist încremenită la toată ura care se revarsă din unele canale de televiziune, din unele publicații online și chiar din blogosferă.

Nu scriu aceste câteva rânduri ca să vin în apărarea lui Adrian Năstase. Nu cunosc dedesubturile acelui dosar ca să pot să ma pronunț ce este corect acolo și ce nu. Dosarul pare să fie în mare parte o făcătura și au spus-o deja destui. 

Pe mine însă, în cazul Năstase, mă deranjează mai degrabă lipsa de omenie. M-a scârbit profund să descopăr încă o data "talentul" românului de a sări să mai dea un șut, un brânci sau, în cazul celor ceva mai șmecheri, măcar un bobârnac, atunci când vede un om căzut la pământ. Și mai ales, am observat că e o adevărată întrecere care să fie primul la împărțit șuturi, îmbrânceli și altele.

Dacă o dramă ca aceea întâmplată ieri, spre miezul nopții, în loc să trezească măcar 5 secunde de compasiune și îndoială nu reușește decât să aducă la suprafață cele mai abjecte comportamente și exprimări, ale noastre, ale românilor, acest lucru nu mă mai pune pe ganduri.
Doar îmi întărește convingerea că suntem un popor bolnav. Fără șanse imediate de a ne însănătoși.

21.06.2012

17 comments:

  1. Când îl vezi pe om la pământ, terminat, când nu-ți mai poate fi adversar...măcar lasă-l în pace! Incredibil câtă ură e în poporul acesta. Am simțit-o chiar și pe propria-mi piele.O hoardă întreagă a sărit...Poate pe aproape fiecare din noi. Uni stau la pândă așteptând să greșești...
    Te îmbrățișez!

    ReplyDelete
  2. Leacul e în noi înșine! Doar să vrem să-l folosim! :|

    ReplyDelete
  3. Cred ca toata lumea este in criza generalizata, dar aceasta nu e o scuza pentru cei care isi manifesta sentimentele negative in momente in care aceste sentimente nu doar ca n-ar trebui manifestate dar nici n-ar trebui... sa se nasca. Un om cazut e un om cazut - nu-l mai lovesti. Da, te bucuri de caderea lui - daca ti-e adversar - dar nu te poti bucura ca si-a ratat sinuciderea. E... inuman sa simta cineva asa ceva! Dar nu e nici animalic... Si atunci, de unde-o fi un asemenea sentiment? Ce poate duce la nasterea unui asemenea sentiment?
    As zice ca nu despre ura este vorba ci despre o lipsa crasa de educatie - in toate formele pe care educatia le imbraca. Am convingerea ca multi intre cei care striga "pacat ca n-a murit" sunt dintre cei care merg si iau Lumina de Inviere - si asta mi se pare tragic: n-au invatat nimic si mi se pare fatarnicie! Poti fi bun si poti fi decent si fara a face semnul crucii de cate ori treci pe langa o cladire cu o cruce pe acoperis dar celor care cred in divinitate ar trebuie sa le fie strain (din reflex) asemenea sentiment. (si) Din acest motiv cred ca nu facem parte dintr-un popor bolnav ci din unul de fatarnici. Poate gresesc... si unii dintre semenii nostri chiar sunt bolnavi (si atunci trebuie sa le acordam circumstante atenuante)
    Multumesc pentru ocazie! :)
    O zi minunata sa ai!

    ReplyDelete
  4. Foarte corect ce ai scris. La fel ca si tine, habar nu am ce dosar are Nastase, nici nu cred ca a fost vreun sfant,eram un copil cand a fost el la putere,insa cu siguranta nu a facut la fel de multe precum fac astia de sunt acum la putere( si politica nu era un circ cum e acum). Doar ca pe astia nimeni nu ii controleaza, ca ar face 100 de ani de puscarie. E vorba de respect, Nastase nu e un oricine. A fost totusi cel mai bun prim-ministru al nostru. Nu si-a tradat tara, nu e un criminal. Nu trebuia sa fie umilit in halul asta. Adevarul e ca si eu m-am saturat sa vad pe bloguri si peste tot, numai de rau despre el. Vine un prost la tv si zice ca apa e verde iar a doua zi, toti zic la fel( efectul de turma). Asa suntem noi romanii, e deajuns sa strige unu o prostie, ca a doua zi misuna tara de barfe.

    ReplyDelete
  5. ... dimpotriva, eu vad:
    - un popor receptiv la telenovele, le are in sange, ii plac si freamata cu ele (cu aceasta masa de manevra un fost demnitar, fara demnitate, isi va spela imaginea, iar Basescu castiga alegerile in urma cu 4 ani)... nu ma intereseaza daca este scenariu sau nu, atentia asupra acestui aspect ar trebui sa fie zero
    - un popor ce nu respecta o decizie in unanimitate (5 judecatori au dictat la fel) si, de la viitorul "presedinte", pana la omul simplu de pe bloguri, face afirmatii de genul: nu cunosc speta, nu ma pronunt, dar dosarul este o facatura...
    3. un popor incapabil sa separe un act al justitiei (hotararea definitiva si irevocabila are aplicare imediata asupra condamnatului, se presupune ca ar fi trebuit sa fie in inchisoare de la momentul initierii recursului) si o problema personala a aceluiasi condamnat, ce trebuie tratata in cu totul alti termeni
    4. un popor impotent in a-si sanctiona leaderii, ce nu dau semne ca inteleg diferenta intre o viata onesta si coruptie (fac referire la varful de sulita al "celui mai cinstit" guvern, ce afla aproape cu surprindere, ca furtul nu inseamna doar a baga mana in buzunarul cuiva)

    aceeasi dezgust...

    ReplyDelete
  6. Stii ce cred eu dupa ceea ce si-a facut saracul Nastase?Ca nu e vinovat de ceea ce scrie probabil in dosar;)Nu cred ca un om care nu e vinovat,ar face ceea ce a facut el.Asta aduce multe indoieli.Dar romanii sunt romani;)Nimeni nu le poate scoate "bomboanele"din mecla:P
    N`o fi fost el un sfant,dar tot nu erau ca astia de azi..
    Doar un om disperat ,nevinovat..ar face ceea ce a facut el!

    ReplyDelete
  7. nastase isi merita soarta. impuscatura este o facatura marca psd. toti baietii partidului cand au dat de lege au ajuns pe mana lui bradisteanu, fost membri psd in vremurile tulburi ale societati. nastase este asasinul economic al acestei tari. toate tunurile privind privatizarile de el au fost date. sidex galati, a fost facut cadou de nastase lui tony blair

    ReplyDelete
  8. Tardivă concluzie.:)
    2mituri...2 blesteme acum năstase şi ceva mai devreme huidu.
    nicicând nu te poţi juca de a dumnezeu.
    dar...

    ReplyDelete
  9. Traim intr-o Romanie a urii ,a santajului, a conflictelor duse la extreme. Si,cand ai un presedinte care le promitea fanilor tepe si sange, pentru adversarii politici ,n- ai de ce sa te minunezi.S-a semanat multa ura,iar acum se va culege multa furtuna. Eu cred ca asta e doar inceputul unui razboi politic murdar ,pe care gasca basista il pregatisera demult.Pe astia nu-i intereseaza Romania ,astia vor puterea si banii ,cu orice pret!

    ReplyDelete
  10. ai dreptate! si asta se vede si dupa comentariile adunate aici!

    ReplyDelete
  11. Vorbti despre compasiune? Poti avea asa ceva ca este omenesc, dar...omul dupa terminarea procesului este un infractor, un om care te-a furat si pe tine...sa vina un prim ministru sa se intereseze de un infractor? ... cati ani de puscarie luati daca furati un covrig? vine cineva la voi la spital daca sunteti condamnati? PSD...da cei care au omorat tineri ca voi in bucuresti cu prilejul mineriadelor, oameni de caracter??? cred ca traiti in alta lume...intrebati un om caruia ia fost omorat fiul /fica in mineriade ...intrebati un omm cu "cap" cu ce se ocupa PSD si oamenii lor...nu mai traiti "la televizor"...traiti cu mintea vostra...ca din cauza unei majoritati "aproape retarde si oarbe" suferim toti si vor suferi si copii nostrii ;)

    ReplyDelete
  12. Pentru oricine situatia lui ar fi fost un moment critic si nu putem judeca omul!
    Nu se stie cum am fi reactionat si noi!

    ReplyDelete
  13. Salut
    Ma intereseza sa cumpar un Advertorial (articol) pe blogul tau.
    Daca esti interesat (a) trimite un email happy_dar@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. Sunt intru-totul de acord cu tine. Si am recomndat materialul aici http://www.ideisiidei.ro/5-recomandari-de-vineri-xviii/. Desi nu sunt surprins de prostia fara margini a unora si de patologia poporului roman, ma intreb uneori de ce aprobam astfel de fapte. Labilitatea asta a unora are priza la public.

    ReplyDelete
  15. eu merg pe principiul vinovatul sa plateasca!
    insa valurile de ura le simt si eu de la 2000 de km...si nu le inteleg...

    ReplyDelete
  16. Ai mare dreptate Elly pana la un punct. Nu cred ca suntem un popor bolnav. Nu vreau sa cred asa ceva!

    ReplyDelete