Saturday, June 16, 2012

Parfum aristocrat


De doua saptamani e Vara. Calendaristic. Vara insa, grabita, asa cum o stim, mai ales in ultimii ani, a poposit pe pamanturile acestea deja de mai mult de o luna. Mai chinuit la inceput, printre ploi, unele persistente, aparent ca de toamna ori altele doar ca o boare translucida si racoroasa, Vara a venit.
Crin imperial (Lilium regale)
A sosit cu tot alaiul ei se colorat, bogat inmiresmat. Din alai nu lipseste Soarele stralucitor. E de la sine inteles ca soarele a venit la pachet cu caldura. Drept este ca, in iarna petrecuta langa caloriferul cald, o asteptam cu dorinta aproape nemarturisita si cu teama ca n-ar mai veni. Dar a venit si acum ne pare cam prea insistenta, prea "multa". 
Vara a mai adus si dezmatul de culori si miresme caracteristic, cu flori de vis si fructe de poveste. A preluat stafeta de la suava Primavara, care si ea, mult prea devreme sosita, o astepta pe sora sa mai mare cu mare nerabdare. Alti oameni, de pe alte meleaguri visau primavara si trebuia sa-si faca si fata de ei datoria. 
Asa ca frumoasa Vara a poposit cu absolut toata zestrea ei, superba, extraordinara, nobila, precum o fiica de imparat. Din lazile de zestre de culoarea pamantului si incrustate cu aurul soarelui, Vara a scos, cu generozitatea-i caracteristica, cosuri cu cirese, visine, zarzare si caise mustoase, cu capsuni fragile si agrise, cu castraveti fragezi si rosii gata sa pocneasca, cu salate de toate soiurile. A aruncat peste noi cu noian de petale in toate culorile curcubeului, cu bogatie de frunze de smarald. A mai imprastiat asupra noastra, si a pamantului, ca din vaporizatoare uriase, toate parfumurile imaginate si chiar unele inca neimaginate. Carora urmeaza sa le dam nume.

Cam asa am simtit cum vine vara in fiecare an. Anul acesta, parca, florile verii au fost si sunt mai bogate ca niciodata. 
Anaïs Anaïs
In gradina mea de flori n-a mai fost de multi ani atata frumusete. Frumusetea la superlativ. 
Printre toate florile extraordinare care mi-au incantat privirile si simturile anul acesta, se numara, la loc de cinste, crinul. Am in gradina de flori doua varietati de crin: Crinul alb, obisnuit, si Crinul Imperial sau regal (Lilium regale). Acest crin imperial are o poveste pe care o voi relata cu proxima ocazie. Ambele varietati de crin din gradina mea au un parfum inegalabil, inconfundabl si infloresc succesiv, parca special pentru a nu li se amesteca parfumurile.

Poate ca ati ghicit citind aceste randuri ca unul dintre parfumurile pe care le iubesc este parfumul crinului.  Al celui imperial.

Casa Cacharel are din 1978 un astfel de parfum (eau de toilette), inspirat de parfumul crinului, creat parca si pentru mine. Este vorba despre minunatul Anaïs Anaïs, un eau de toilette de top, floral, usor, ale carui note de mijloc sunt cele de crini imperiali albi. Parfumul poarta numele zeitei persane a dragostei, Anaitis
Acest parfum fin dar in acelasi timp bogat, aristocrat, matasos, potrivit pentru o zeita, poarta semnatura parfumierului Roger Pellegrino. 
Avand note de flori de portocal ca note de top, apoi ca note de mijloc pe cele de crin alb, garoafa rosie, zambila iar ca note de baza lemnul de santal si o urma fina de tamaie, Anaïs Anaïs este un parfum perfect pentru serile romantice insa poate fi purtat si ziua cu usurinta.
Anaïs Anaïs este un parfum al feminitatii si al iubirii. Este un aranjament de flori rare, celebrand frumusetea feminina si inocenta ce se afla ascunse in fiecare urmasa a Evei. Inseamna romantism pur.
A fost primul parfum de designer cu tinta spre segmentul tanar de piata. In anii '80, Anaïs Anaïs a fost unul dintre cele mai "copiate" parfumuri datorita calitatilor sale incontestabile, calitati care l-au ajutat sa reziste decenii pe piata parfumurilor.
Eu il port cate o picatura pe gat, sub urechea stanga sau, ca pe o bratara invizibila, la incheietura manii stangi. Ma face sa ma simt intotdeauna bine, proaspata si imi trezeste amintiri placute.

Parfumul crinilor a mai inspirat si alti creatori, exemple fiind L.I.L.Y. - Stella McCartney sau Lily (eau de toillete) - Christian Dior ori Angel Lily (eau de parfum) - Thierry Mugler.

Aceasta poveste a aristocratului Lilium regale si a parfumurilor pe care le-a inspirat e fost posibila datorita Clublui povestii parfumate, gazduit cu gratie de Mirela.

Au mai scris pentru Povestea parfumata:
MirelaVaniaVanessalili3dVero, g1b2i3, Florentina , LOLITA

16 comments:

  1. De cate ori intru pe blogul tau, parca intru intr-o alta lume, o lume a povestilor frumoase, cu aroma de iubire.
    In articolul asta ai o fraza care nu imi iese din cap, imi place mult: Din lazile de zestre de culoarea pamantului si incrustate cu aurul soarelui, Vara a scos, cu generozitatea-i caracteristica, cosuri cu cirese, visine, ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Draga mea Vi, din nou ma rasfeti!
      Sau poate ca ai dreptate, e lumea mea, a unei persoane care mai citea basme si pe la 15-16 ani. Iar prin numele blogului, m-am autodeclarat "specialista" in dragoste ;) Din pacate din aceea oarba :))
      Fraza mi-a venit instantaneu...m-am gandit la Vara ca la fiica imparatului An...si metafora s-a nascut firesc. Ce poate fi Pamantul altceva decat lada de zestre peste care e atotstapanitor Soarele? :)
      Iti multumesc! Sa ai o zi asa cum iti doresti!

      Delete
  2. Frumos ați descris parfumurile grădinii! Și în grădina mea sunt fel de fel de miresme, dar de cele ale crinului nu mă bucur deoarece nu avem în grădină. Trebuie să plantăm și noi crini! :)
    Weekend cu miresme de poveste!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, draga Sara! Trebuie neaparat sa puneti si crini! Macar cativa bulbi! :) Toate cele bune!

      Delete
  3. Am citit povestea ta parfumata si simt parfumul crinilor.La noi la bloc nu am vazut crini, cred ca povestea ta frumoasa despre florile din gradina ta m-au fermecat, m-au dus acolo printre flori.
    Un weekend parfumat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Gabi!
      Maine am sa scriu povestea acestui crin, crinul imperial. Povestea mea despre el :)
      Toate cele bune!

      Delete
  4. Elly, pentru mine e o bucurie fără egal ca cineva din Club să scrie, pe lângă povestea care inspiră și evocă olfactiv tema aleasă, povestea unui parfum sau a mai multor parfumuri. Au mai scris uneori Carmen, Pandhoraa, Lolita...Iar azi am avut bucuria să citesc mai multe povești în care și parfumul creat, inspirat din inegalabila fire...natura cea dragă nouă, devine erou. Și pe bună dreptate, deoarece artiștii celei de-a VIII-a arte, parfumierii, ascund povești prețioase, din șoapte parfumate, în flacoanele atent imaginate și construite, cum este și Anaïs Anaïs , un frumos omagiu adus crinilor și femeilor pline de viață, dar și cu o doză atât de fermecătoare de romantism! Un parfum ca o grădină, o minune de un farmec irezistibil.
    Îți voi face un dar, în onoarea aristocratului Lilium regale din grădina ta, parfumul creatorului de nișă Serge Lutens, pe care îl consider un vechi prieten, atât de mult am ”stat de vorbă”, citindu-i spusele din memorabilele-i creații, numit simplu, ca orice mare capodoperă: Un Lys! Te asigur că orice parfum imaginat de acest domn , Serge Lutens, e de o calitate ireproșabilă (preferatul mei este Féminité du Bois, care îmi place atât de mult încât nu pot să scriu deocamdată prea multe despre el...Dar pot să-l inspir și să-l port ca pe o a doua piele, în timpul iernii sau toamnei). Azi e Un Lys , pentru că e vară, vară, vară!!!
    http://www.luckyscent.com/shop/detail.asp?itemid=36111
    Să ai o seară absolut...parfumată! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aș dori să fac o rectificare absolut necesară: prietena care nu numai că a scris foarte frumos și documentat despre parfumuri, dar ne-a și prezentat colecția ei de parfumuri originale și excepționale, este Florentina, o membră de vază a Clubului și o prietenă neprețuită! Sper să mă ierte și să-mi scuze această scăpare datorată numai oboselii. Elly, încă odată felicitări pentru articol! :)

      Delete
  5. O poveste parfumata plina de suave arome ce au trezit la viata trairi ce vorbesc despre esenta noastra ca oameni, in definitiv. Mi-a placut mult gradina ta!Multumesc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc si eu pentru vizita, Lolita! :) Toate cele bune!

      Delete
  6. Cred ca tocmai ai reinventat basmul verii! e o postare superba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iti multumesc foarte mult, Mona! Daca spui asa, ma bucur nespus, insa a fost fara intentie :)

      Delete
  7. Parfumata, delicata si frumoasa povestea ta !

    ReplyDelete
  8. O frumoasă poveste a verii - exuberanta!...

    ReplyDelete