Sunday, June 3, 2012

Faimosul Casanova


Cine n-a auzit de faimosul Casanova?
Poate doar copiii de cativa ani. Si azi, am constatat ca si Wikipedia romaneasca nu prea a auzit. Cel mult, asa, un zvon. Cum ca ar fi fost, cum ca ...
Glumesc. Articolul care face referire la Casanova este foarte scurt, e drept, insa prezinta in subsol cateva articole interesante, care pot fi studiate cu placere.

In 1798, pe 4 iunie, inceteaza din viata Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt (1725-1798). 
Se spune ca a fost cel mai mare aventurier al tuturor timpurilor. Se stie ca a fost un talentat scriitor lasand pentru posteritate memoriile sale adunate in cartea, scrisa in limba franceza, ce poarta numele "Histoire de ma vie". Casanova descrie in aceasta carte, scrisa intre 1791 si 1798, aventurile sale, intalnirile galante, calatoriile. Cartea contine 12 volume.
Din pacate posteritatea a pastrat, in principal despre Casanova, imaginea de cuceritor a acestuia. Ceea ce nu reprezinta adevarul istoric. Casanova a fost o mare personalitate a sec. al 18-lea. Avea extrem de multe preocupari: scriitor, soldat. matematician, politician, filozof, fervent catolic, diplomat si spion, un minunat dansator, un cabalist ("boala" a secolului 18), a fost avocat, a fost un spirit polivalent. 
Imaginea sa de mare cuceritor a capatat amploare abia dupa moartea sa datorita memoriilor sale ce descriu, cu lux de amanunte, relatiile pe care le-a avut in timpul vietii. Care nici pe departe nu sunt atat de multe dupa cum se spune.
Sunt multe lucruri care nu se stiu despre Casanova cum ar fi:
- era gurmand, pasionat de retete;
- a colaborat cu libretistul operei Don Giovanni la libretul acestei minunate creatii a lui Mozart;
- era un mare discipol al Kabbalei, un fel de Madonna de azi;
- era bisexual. 
- nu a avut decat cam trei parteneri sexuali pe an (o medie), deci promiscuitatea sa nu era atat de mare;
- manca 60 de stridii pe zi. Poate pentru efectul lor afrodisiac puternic, poate pentru alt motiv, de el cunoscut, caci declara ca femeia era, de fapt, adevarata lui hrana;
- avea o mare intuitie in domeniul medical. Folosea lamaia drept contraceptiv, lucru dovedit real, caci acizii din sucul de lamaie ucid spermatozoizii. A descoperit acest lucru cam tarziu insa, cand deja suferise de cateva boli venerice;
- a introdus in Paris loteria, convingandu-l pe Ludovic al XV-lea să o infiinteze in ideea de a se strange fonduri pentru o academie militara. Regele l-a numit supervizor al afacerii, care s-a dovedit profitabila, din profit fondandu-se o fabrica de matase;
- a fost inchis in 1755 pentru ca era fascinat de ocultism. A evadat din Palatul Dogelui din Venetia, unde se afla inchisoarea, intr-o noapte sapand, ajutat de un prieten, un tunel. A cautat apoi exil in Paris.

Personalitatea sa a inspirat de-a lungul timpului nenumarate opere artistice. 


"Este ora 21:14, este Ora MWB!" 

Articol publicat pentru "Ora MWB" - un joc interactiv.

23 comments:

  1. Si cu 3 parteneri pe an de ce este cunoscut ca un "cuceritor promiscuu"?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si pe vremea aceea se faceau exagerari. Si odata ce mitul a fost creat...a fost greu sa se mai schimbe ceva. Azi sunt persoane ce au si 15 parteneri pe an si nu mai pare nimic iesit din comun :) E clar, traim alte vremuri.

      Delete
    2. Probabil din cauza ca el a avut "curajul" sa descrie ceea ce facea. La fel este si acum, cred. Multi oameni au aventuri, dar sunt numiti cuceritori cei ce se lauda cu asta. ;)

      Delete
    3. Cred ca iti trebuie si pentru asta un curaj. Si n-a facut-o intr-un mod mizer, memoriile sale fiind o lucrare de referinta in domeniu. Interesant e ca omul nu prea s-a laudat. Pur si simplu si-a povestit viata care a fost una de aventurier. Faima de cuceritor i s-a atribuit abia dupa moarte.

      Delete
  2. Interesante informatii... nu stiam decat partea cu cuceritorul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. De aceea le-am si adus in acest articol. Majoritatea stiu doar acel lucru, care e mai mult un mit. Stiam ca e un mit. Azi insa, am avut ocazia sa scriu despre asta, fiind o zi speciala.
      Multumesc!

      Delete
  3. Bună Elly!
    Foarte interesant articolul!
    Îți doresc o săptămână plină de bucurii!
    Cu mare drag,draga mea Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pentru apreciere, draga mea!
      La fel iti doresc!

      Delete
  4. Dragă Elly, Wikipedia româneasca nu a auzit de mulți...
    Noroc cu unii care, așa cum faci tu acum, reamintesc de personalități despre care și generațiile tinere trebuie să afle.
    Venețianul Casanova a fost o personalitate controversată, dar admirată. Se spune că a respectat femeile și poate că a fost primul...feminist! Plus meritele deosebite amintite de tine, documentat și la obiect, în articolul de față. Eticheta de amant universal, pusă în exclusivitate de necunoscători, nu îl definește corect. Chiar a fost mult mai mult decât atât. Foarte bun articol!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi-am facut un obicei de a posta duminica ceva despre cate o personalitate, despre o realizare, despre ceva notabil, care ramane.
      Azi i-a venit randul lui Casanova. Se implinesc niste ani de la moartea sa. Si am dorit a marca acest lucru printr-un articol, dar care sa aduca informatii mai putin stiute.
      Multumesc!

      Delete
  5. Un articol ce mi-a plăcut datorită informaţiilor prezentate în el. Recunosc că despre Casanova ştiam prea puţine lucruri citite în urmă cu foarte mulţi ani şi o bună parte din ele le-am uitat. Am rămas doar cu imaginea aventurierului ce făcea sex în timpul plimbărilor cu trăsura sau poştalionul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur foarte mult ca l-ai gasit interesant. A fost o adevarata personalitate a epocii si din pacate, filmele, care ajung cel mai repede si direct la oameni, il prezinta distorsionat, doar ca pe un devorator de femei. Ceea ce, trebuie sa recunoastem, nu e drept. Am incercat sa il pun in locul pe care il merita.
      Multumesc pentru apreciere!

      Delete
  6. Chiar mi sa parut interesant sa stiu mai multe despre Casanova... tot auzisem acest nume de multe ori pana astazi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur ca ti-a fost de folos articolul meu.
      Casanova a fost o "figura", un ins despre care azi ar fi scris toate tabloidele si nu numai :)
      Daca inca se varsa atata cerneala ca sa se scrie despre un om disparut de peste 200 de ani, este foarte clar ca a fost o personalitate deosebita.

      Delete
    2. Da... pacat sa foarte rar mai gasim pe cineva ca el... dar oamenii de genul acesta sunt de remarcat.

      Delete
  7. Nici eu nu cunoşteam aceste lucruri despre el. Mulţumesc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tare mult ma bucur ca am adus in atentie lucruri interesante despre un personaj important. S-au facut atatea filme nu degeaba. Pacat ca nu se rspecta adevarul istoric. Daca s-ar respecta, presupun totusi ca partea spectaculoasa a vietii sale n-ar mai putea fi atat de "stralucitoare" :)

      Delete
  8. Habar nu aveam de aceste lucruri! L-ai mai scos nitel in lumina reflectoarelor! :)
    Seara placuta Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Da, iata ca am spus cateva lucruri mai putin cunoscute. Nu prea cred ca se plangea el, e destul de rasfatat. Dar, azi l-am rasfatat o data in plus.
      Multumesc pentru apreciere! Seara buna si tie!

      Delete
  9. a fost cu adevarat mai mult decat un cuceritor...
    ai amintit aici acea latura putin spre deloc cunoscuta a lui Casanova si mi se pare corect ca imaginea lui sa fie conturata cat ma aproape de realitatea pe care a reprezentat-o el ca si persoana dar si viata lui...
    se spune ca adevarata lui placere era sa ofere placere femeilor...meritoriu,nu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se spune ca era cel mai bun prieten al femeilor. Ceea ce nu e putin lucru. Ai dreptate.
      Faima aceea, de cel mai mare cuceritor e exagerata. Ca multe alte lucruri despre oameni ce au trait candva :)

      Delete
  10. Felicitari Elly! Ca de fiecare data articolul tau este bine documentat si foarte interesant.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fac si eu tot ce pot :)
      Multumesc mult pentru apreciere!

      Delete