Friday, June 1, 2012

Cronică de ţară extraordinară (3)


Sunt fascinată în ce ţară extraordinară trăiesc. Tot ceea ce se întâmplă mă face să nu încetez să mă minunez. Zilnic. 

Nici nu s-au stins bine ecourile Eurovisionului ca am aterizat in aceeasi ograda in care se desfasoara politica romaneasca. Adica realitatea ne-a adus cu picioarele pe pamant.

Mai intai, fostul premier, Mihai Razvan Ungureanu, aflat la Craiova, ne-a mai facut inca o data lenesi declarand: "Criza este doar pentru cei care nu vor sa munceasca, pentru cei care nu sunt indrazneti in realizarea proiectelor proprii, criza este pentru cei care se trezesc tarziu si se culca devreme." Pai dupa ceea ce spune ori crede domnia-sa, ar insemna ca tot bietul roman are proiecte de dimineata pana seara, sau ca "minunata" criza este pentru găini, ori ca e inflatie de locuri de munca. De fapt as vrea sa-l vad pe Ungureanu in pielea unui somer român, care a muncit inainte pentru salariul minim pe economie, ca asa sa pot si eu sa-l apostrofez ca este lenes.

Pe de alta parte, Vasile Blaga, il trimite pe Mihai Razvan Ungureanu sa trudeasca pentru PD-L o vreme ca sa poata fi luat in seama ca om politic si astfel sa dea dovada capacitatii de a conduce un partid. Pentru moment, Ungureanu are in proiect un ONG, dar nu oricare ci unul mare, important, cu care sa rupa gura targului. Vom trai si vom vedea. Ii tinem pumnii. Nu de alta, dar au mai vrut si altii sa faca din...bici. La cat nu este de lenes, cred ca-i va reusi.

Mai nou, in Romania, se petrec disparitii misterioase. Acum o saptamana, Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar a disparut (deja din 21 mai spune sotia acestuia). Sorin Blejnar si Elan Schwartzenberg au fost audiati luni de procurorii de la I.C.C.J. in legatura cu disparitia si unele fraude fiscale de zeci de milioane de euro, reprezentand rambursari de TVA si care ar fi fost scosi in afara tarii prin mijlocirea unor firme infiintate special in acest scop. In 2011, numele lui Marta a mai fost prezent intr-un dosar de frauda cu motorina Euro5, pentru neplata accizelor.
In cazul Marta, cei ce ancheteaza au avansat chiar ipoteza unui asasinat. IGPR l-a dat in urmarire internationala pe disparut. Deocamdata asupra intregii povesti pluteste misterul. Incepe un nou serial Elodia? Va dezamagesc. Nu. Dan Diaconescu e prea ocupat cu campania electorala.

Premierul in functie, Victor Ponta, s-a lovit de primul episod neplacut de cand a fost uns. Ieri, a fost huiduit la Iasi de un grup de persoane, in timpul deplasarii pe jos, prin centrul orasului. Se afla la Iasi pentru a inaugura ansamblul urbanistic Palas, declarat ilegal de catre justitie. Lui Ponta i s-a facut o "atmosfera" interesanta: unii strigau "Hotii" si "Tradatorii", altii, ceva mai multi, il aplaudau. Una rece, alta calda. Ca-n campanie electorala... 
P.S.- "Uratorii" au fost amendati cu cate 700 de lei de caciula.

Au inceput rafuielile schimbarile. 
La Comunicatii e urgie. Ministrul Dan Nica spune ca a inceput curatenia la Posta Romana si acuza cuplul Boc-Anastase de starea de lucruri delicata in care se afla aceasta. La povestea cu Posta se adauga restructurarea care a inceput la Societatea Nationala de Radiocomunicatii. La cat de rau merg lucrurile si la datoriile care sunt, ar fi bine sa reuseasca in saptamana promisa, nu doar sa ne trezim cu o schimbare de persoane in posturile importante. Persoane de culoarea la moda, bineinteles.

- Ponta a vrut sa-l demita pe tatal Robertei Anastase de la CONPET, dar nu s-a putut, ministrului Economiei raspunzandu-i-se "Nu vreau" de catre seful CONPET.
- Tot Ponta spune ca sefii de la Turceni si Rovinari au refuzat sa-si dea demisia. 
Dupa atatea refuzuri, Ponta se vede nevoit sa faca ceva schimbari in procedurile de demitere.
- La Posta Romana au fost dati afara 150 de directori, toti din judetul Prahova. Mare mai e judetul asta!
- Se anunta recuperarea banilor pierduti cu gala lui Bute, chestiune de care doamna Udrea n-ar fi straina.
- Ministerul Sanatatii redeschide trei spitale din cele desfiintate anul trecut, pe vremea lui Emil Boc. Deocamdata. Pentru restul, pana la 62, se vor face reevaluari si abia dupa se va hotari.

Daca din locul unde stătea Ungureanu, poporul roman se vedea lenes, Lucian Croitoru de la BNR, vede cu totul altceva. Intr-un interviu, a declarat ca bugetarii romani nu au reactionat violent la taierea salariilor pentru ca au avut "bun-simt si intuitie". Asta pentru ca, chipurile, oamenii ar fi simtit ca in anii de dinainte au primit mai mult decat meritau. Si, ca sa fie gentil pana la capat cu poporul jumulit, a mai adaugat o calitate: inteligenta. E clar: suntem un popor cameleonic.

Atat din cauza campaniei electorale, care e din zi in zi mai infierbantata dar si din cauza propunerii lui Ponta de a se impozita suplimentar veniturile peste 4.500 lei, cu inca 16%, in coalitia USL au aparut primele scantei. Supraimpozitarea este considerata o masura incorecta de catre PNL. La obiectiile facute de Dan Radu Rusanu si Crin Antonescu, Victor Ponta a revenit cu nuantari: exceptarea profesorilor universitari, impozitarea doar a veniturilor bugetare... Poate ca pana la urma, ne vom pomeni cu totii supraimpozitati. Ca sa nu mai fie doar unii nemultumiti.

Dupa atata politica, sa mai privim si la Romania cu talent(e).  
Baietii de la gimnastica ne-au facut cadou o pretioasa medalie de bronz, la Campionatele Europene de la Montpellier, obtinuta sambata, in finala pe echipe. Pe locul intai s-a clasat Anglia, iar pe doi, Rusia. Si asta n-a fost totul! Delegatia noastra la C.E. de gimnastica masculina s-a mai intors cu un aur la individual (aur la sarituri - Flavius Koczi) si doua medalii de argint la juniori (Daniel Radeanu).

Intre timp, am aflat si raspunsul privitor la filmul lui Cristi Mungiu, "Dupa dealuri", prezentat la Cannes.
Filmul a castigat doua premii: Premiul pentru cel mai bun scenariu al Festivalului de Film Cannes 2012 si Premiul pentru interpretare feminina, acordat celor doua actrite principale, Cosmina Stratan si Cristina Flutur.
Pentru cine nu stie, Mungiu a mai castigat trofeul Palme d"Or al Festivalului de la Cannes cu filmul "4,3,2".

Si o intamplare de-a rasu'-plansu':
Desi Lucian Bute a fost infrant si a pierdut centura IBF, sefii sai de la InterBox n-au renuntat la petrecerea pregatita pentru dupa meci. Ca si cum meciul ar fi fost castigat, membrii din staff-ul lui Bute s-au distrat intr-un restaurant al hotelului Crown Plaza. 
Cu un singur lucru putem sa ne consolam: Mai sunt "romani" si in Canada.

01.06.2012

6 comments:

  1. Altceva n-am de zis, doar că ascultam piesa asta și zic că merge, așa ca atitudine... Suntem cumva telepa(te)tici??? :))
    http://youtu.be/mKP8FnoIvrY
    Și La Mulți Ani de ziua noastră, a copiilor! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poate ca merge :)
      Am o stare...de n-o doresc nimanui.
      Nu stiu, poate suntem ;)
      Multumesc pentru urare si pentru melodie :)

      Delete
  2. Traim in Romania si e destul, nu mai e timp si de viata normala!
    La multi ani fetei lui d`Artagnan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna seara!
      Dar cine vorbeste de viata normala? :)) Aici, in tarisoara noastra, nu-i loc de normalitate. Eu am invatat sa ma bucur de toate anormalitatile. Caci altceva nu prea vad...din pacate.
      Multumesc de urare :)
      P.S.- Mi se pare o sarbatoare inutila...eu pot fi copil in fiecare zi ;) Si ca mine, sunt convinsa ca si altii.

      Delete
  3. Probabil astia umbla cu vraji, altfel nu-mi explic disparitiile alea. :)) N-ar putea face o vraja care sa alunge criza?
    Asa a zis marlanul ala, ca suntem puturosi? :((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ca sa alungam criza e suficient sa nu mai fim lenesi. Asa spune Ungureanu. Eu am bagat pe (o) ureche :))
      Chiar asa a zis...:(

      Delete