Sunday, June 10, 2012

Ray Charles - The Genius


Unul dintre cei mai mari muzicieni ai USA, Ray Charles, s-a nascut pe data de 23 sept. 1930, in Albany, statul Georgia ca Ray Charles Robinson.
Intr-un top al celor 100 cei mai mari artisti din toate timpurile ("100 Greatest Artists of All Time" list), publicatia Rolling Stone l-a pozitionat pe locul 10 in anul 2004.

Ramas orb complet de la varsta de 7 ani, Ray Charles studiaza pianul la o scoala de stat pentru copiii surdo-muti, din Florida, unde familia se mutase intre timp. Aici invata sa scrie, sa citeasca si sa faca aranjamente muzicale in Braille. Sudiaza, de asemenea, orga, saxofonul, clarinetul si trompeta.
A avut o copilarie trista, pierzandu-si la varsta de 10 ani tatal si 5 ani mai tarziu si mama. A parasit acea scoala de stat si a inceput sa cante la pian pentru un teatru din Florida, astfel incepand sa castige primii sai bani (4$/noapte). Florida ii parea un loc prea mic pentru ceea ce simtea ca putea da in plan muzical, asa ca, in 1947 il gasim in cealalta parte a USA, in Seattle, unde curand are loc intalnirea cu tanarul muzician Quincy Jones, care-i va fi prieten si colaborator pentru toata viata.

De la inceputul carierei sale, Ray Charles a amestecat cu inegalabil talent cateva stiluri muzicale ca gospel, country, blues, pop, R&B si jazz intr-unul singur: soul. In 1953 vine si primul hit, “Mess Around". Apoi inregistrarile curg una dupa alta. In 1959, melodia "What'd I Say", rapid interzisa pe radiouri din cauza versurilor cu tenta sexuala destul de explicita, ii aduce succesul si accesul in "American Top 10". Acest mare succes ii aduce si un contract excelent cu casa de inregistrari ABC-Paramount Records, unde primul sau hit "Georgia on My Mind", castiga primul Premiu Grammy in 1960. Urmatorul mare hit, "Hit the Road Jack" castiga, de asemenea, un Grammy anul urmator. Incurajat de aceste mari succese, Ray Charles transforma mica sa trupa de muzicieni in una mult mai mare. A ajuns unul dintre putinii artisti de culoare ce isi controla propria cariera.
O razie in hotelul in care se afla spre sfarsitul anului 1961, si descoperirea in trusa sa medicala a unor doze de heroina il aduc in arestul politiei. Se descopera cu aceasta ocazie dependenta de heroina, pe care o avea inca de la varsta de 16 ani. Pana in 1964 dependenta e tot mai pronuntata astfel ca va fi arestat pentru posesie de heroina si marijuana. Dupa o sedere autoimpusa la St. Francis Hospital din Los Angeles, Ray Charles primeste cinci ani de probatiune. Reuseste pana in 1966 sa isi infranga si dependenta, fapt marcat in cariera prin doua cantece: "I Don't Need No Doctor" si "Let's Go Get Stoned", care vor face parte din primul album lansat dupa eliberarea de dependenta de heroina ca i-a marcat 20 de ani de viata.
Pana in 1973 activitatea sa muzicala este mai putin ampla, poate si din cauza marilor schimbari din muzica americana ce a favorizat ascensiunea rock-ului psychedelic. Acest fapt orienteaza si creatia lui Ray Charles spre rock, cu care mai cochetase din timp in timp. 
Luna aprilie a anului 1979 ii aduce cea mai mare bucurie: Statul Georgia alege ca imn versiunea sa la melodia "Georgia On My Mind".
Anii '80 sunt din nou o perioada R&B pentru Ray Charles, colaborarile sale cu diversi muzicieni constituind noi succese. In aceeasi perioada, dorind sa intre in gratiile audientei mai tinere, apare in diverse filme si show-uri TV. Face chiar un mic rol interpretandu-si propriul personaj in faimosul film The Blues Brothers.

Si viata sa personala a fost interesanta si aventuroasa. A avut un numar de 12 copii cu noua femei diferite. A fost si casatorit cu doua dintre ele. In anul 2002, la un mare pranz de familie, unde au fost prezenti 10 dintre cei 12 copii, Ray Charles le-a daruit fiecaruia in parte cate un cec de 1 milion de dolari.
Ca o curiozitate, Ray Charles juca sah folosind o tabla speciala cu locasuri pentru piese si cu patratelele suprainaltate. In anul 2002 a jucat o partida cu marele maestru si fost campion la sah, Larry Evans, insa a pierdut.
A fost compozitor, cantaret, aranjor, sef de orchestra. A cantat la mai multe instrumente: pian, trombon, saxofon, sintetizator si vocal.
A posedat una dintre cele mai recognoscibile voci de bariton din muzica americana. A fost numit "The Master of Sounds" de catre muzicologul american Henry Pleasants.

Pe 10 iunie 2004, Ray Charles a incetat din viata ca urmare a unui cancer pulmonar si a unor afectiuni hepatice. In acelasi an, are loc lansarea filmului "Ray" cu Jamie Foxx, film biografic ce prezinta cum Ray Charles a transformat lupta sa cu intunericul intr-o lumina stralucitoare.
 

 10.06.2012

6 comments:

  1. Frumoasă aducere aminte! Ai scris și amănunte pe care nu le știam, dar mă bucur să le aflu. Acum reascult muzica, mulțumesc! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am vrut sa fie un omagiu. S-au implinit ieri 8 ani de la trecerea sa in nefiinta. Am studiat mai multe documente biografice. Sper ca va fi un articol de referinta in limba romana pentru ca Wikipedia in limba romana nu scrie NIMIC despre Ray Charles. De parca ar fi fost vreun lautar ce canta la nunti...
      "Hit the Road Jack" este piesa mea favorita. Sper ca este si a altora.
      Multumesc! O zi frumoasa, Mirela!

      Delete
  2. Nu stiam ca a avut atat de multi copii. De fapt nu stiam multe despre el. Chiar ieri am ascultat melodia asta pe youtube.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) A avut o viata destul de aventuroasa. Si eu am descoperit noutati si am dorit sa le aduc in atentie. M-am documentat... :)
      Multumesc mult! O zi frumoasa iti doresc, draga mea!

      Delete
  3. Unul din preferatii mei! Super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur foarte mult, Tury!
      Stii ca despre un artist de asemenea valoare mai exista pe net o singura biografie in lb. romana si aceea destul de inexacta?
      Am gandit ca era necesara o reparatie.
      Multumesc!

      Delete