Sunday, June 17, 2012

Taj Mahal - Iubirea dincolo de moarte


Împarateasa Mumtaz Mahal
India...17 iunie, anul 1631. Prea-iubita si frumoasa Mumtaz Mahal, cea de-a treia sotie a imparatului Mogul Shan Jahan, care-l insotea in una dintre multele calatorii pe sotul sau, moare la numai o zi dupa nasterea celui de-al 14-lea copil, din cauza unor complicatii.

Împaratul Shah Jahan
Nascuta in aprilie 1593, intr-o familie de nobili proveniti din Persia, ca Arjumand Banu, viitoarea imparateasa a fost adusa la palatul imparatului Shah Jahan la varsta de 14 ani pentru a-i deveni sotie, ce-a de-a treia.
Casatoria lor a fost oficiata insa abia 5 ani mai tarziu, potrivit calculelor preotilor imperiali, pentru ca mariajul regal sa reziste si sa se afle sub o zodie fasta. Se spune ca printesa era una dintre cele mai frumoase femei de la curtea imperiala. Avea un par lung si negru, gene minunate si pielea alba precum floarea de crin, scria un poet de la curte. Insa, se mai povesteste ca frumusetea sufletului viitoarei imparatese depasea cu mult frumusetea fizica. Se spune ca a ajutat sute de femei in necaz.
Taj Mahal
Astfel, din 1612, anul casatoriei, imparateasa devine Mumtaz Mahal (Cea Aleasa din Palat), adica devine sotia favorita a imparatului. Pana in anul 1631, imparateasa ii daruieste sotului sau nu mai putin de 14 fii si fiice. Imparatul avea incredere deplina in Mumtaz Mahal dandu-i chiar sigiliul imperial. Aceasta a fost insa o sotie si o mama perfecta, fara aspiratii politice.

Distrus din cauza mortii sotiei sale, imparatul nu a mancat nimic timp de o saptamana, stand inchis in palat. Dupa acest interval, se spune ca atunci cand a reaparut, barba sa neagra era complet alba. Se mai povesteste ca imparatul a plans timp de doua luni. Dupa acest interval a decis sa construiasca in memoria iubitei sale sotii un Mausoleu, in care sa-i depuna trupul, dorind ca intrega lume sa-i admire mormantul.
Astfel, in orasul Agra, capitala imperiului Mogul, pe malul raului Yamuna, a inceput imediat constructia mausoleului ce va primi numele Taj Mahal. Nu se cunoaste nici pana azi cine au fost arhitectii acestei "poezii in marmura alba", cum a fost supranumit mausoleul. Se crede ca ar fi fost fie italieni, fie persani.
Constructia a inghitit mare parte din averea imparatului. Marmura alba a fost carata cu elefantii, sursele indicand cca. 1000 de elefanti folositi. Din toate colturile lumii au fost aduse pietre pretioase si semipretioase pentru decorare: roca desertica din India, cornalina din Arabia, din Tibet peruzea, cristale si jad din China iar din Sri Lanka safire si Lapis Lazuli. Intreaga constructie este in stil islamic avand o arhitectura aproape perfect simetrica si o puternica simbolistica. Aproape perfect simetrica deoarece singurul obiect nesimetric din mausoleu este sicriul imparatului.
Sicriele celor doi
Mausoleul insusi simbolizeaza o mare perla (tronul lui Allah), sustinuta de pilastri (cele 4 minarete). Cele 4 minarete sunt construite astfel incat prabusirea lor la un eventual cutremur sa nu afecteze marele dom. La ridicarea si decorarea Taj Mahalului au lucrat cca. 20.000 de oameni timp de 22 de ani. Nu mai putin de 2000 de muncitori si-au pierdut viata sub placile de marmura.
Functie de ora la care este vazuta, marmura mausoleului capata diferite reflexe: de la roz la alb-galbui.
Un singur lucru umbreste frumusetea perfecta a monumentului: poluarea, care duce la schimbarea culorii marmurei din alba in galbena.
Taj Mahal simbolizeaza dragostea eterna, ce transcende moartea iar in zilele noastre el a devenit simbolul Indiei.

17.06.2012

10 comments:

  1. Nu puteam să încep lucrul (și este din plin de muncit, că așa-i înainte de vacanță!), fără să intru pe la prietenii mei. Mă bucur cu atât mai mult cu cât povestea, ca și această bijuterie arhitectonică, continuă să impresioneze și o va face etern, pentru că e absolut superbă. Și pentru ca aceste rînduri minunate să aibă și parfum, Taj Mahalul a inspirat celebra creație a lui Guerlain, misteriosul Shalimar, un parfum al dragostei eterne din Orient.
    O săptămână cu start bun, Elly! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur ca ti-a placut postarea. Ieri a fost o zi mai deosebita...ziua de nastere a ideii acestui mausoleu. De aceea am tinut s-o marchez prin acest articol. Desigur, mi-ar placea sa vad pe viu monumentul. Nu voi reusi pentru ca nu am cum. Da, Shalimar este parfumul care celebreaza iubirea unica a celor doi. Un parfum deosebit.
      Multumesc mult, Mirela! La fel iti doresc!

      Delete
  2. Foarte frumoasa india. Sunt enorm de multe lucruri frumoasa de vazut. Daca as avea ocazia, as trage o fuga si in insulele Mauritius.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, din pacate e atat de departe de noi! O excursie acolo costa destul de mult. Deocamdata...nu mi-o pot permite :)
      Multumesc pentru comentariu! Toate cele bune!

      Delete
  3. Vazusem pe Facebook ca ai postat ceva in legatura cu Taj Mahal, dar nu apucasem sa intru. Este o minune arhitecturala si mai ales dovada ca dragostea poate rezista chiar si dincolo de moarte. Foarte frumos articolul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cum o alta minune in materie de arhitectura si nu numai este si templul despre care ai scris tu azi, Borobudur. E absolut fascinant!
      Multumesc! :)

      Delete
  4. un simbol la care imi doresc sa ajund in viata asta:). un articol etraordinar asa cum mai obisnuit deja...
    o seara faina sa ai....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stii ca si eu mi-as dori? Numai ca e cam greu. Dar sa visez nu ma opreste nimic :)
      Multumesc mlt pentru apreciere, Geanina! La fel iti doresc si eu!

      Delete
  5. E magnific:D mereu m-a fascinat cultura indiana:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Este, intr-adevar! Pe mine m-au fascinat povestile celor 1001 de nopti...si de aici, probabil, tot ce pare ca rupt din acele povesti...cum este si aceasta iubire si simbolul ei.

      Delete