Sunday, June 3, 2012

Un parfum...aproape antic


Vreau sa va spun ca am primit o minunata invitatie, de la Mirela, gazda Clubului Poveștii parfumate. Lipsa de timp m-a impiedicat sa prezint ceva foarte documentat. Am sa fiu scurta. Tema acestui weekend este Povestea parfumului antic. Nu voi vorbi despre un parfum antic, sau despre parfumuri antice in general. Desi am niste amintiri minunate din vizita facuta in Egipt acum cativa ani. Poate voi gasi alta ocazie de a le reda intr-o mica poveste.
Azi insa, voi vorbi, surprinzator poate, despre un parfum - o apa de toaleta concentrata de fapt, parfum care nu mai exista pe piata parfumurilor.
In anul 1997, la un hotel din Mamaia fiind, am fost abordata de o doamna, draguta si eleganta, si, trebuie sa spun si acest lucru, cu extrem de mult bun simt, fara agresivitatea caracteristica. Reprezenta firma Oriflame. Avea mai multe produse, despre care mare lucru nu stiam, Oriflame nu era atat de cunoscut in Romania, cum este astazi.

Printre produsele pe care mi le-a aratat se gasea o apa de toaleta concentrata, al carei miros m-a fermecat instantaneu. Poate ca s-a potrivit cu gustul meu in materie de parfumuri, poate ca era chiar foarte buna...nu as putea sa spun. 
Cert este ca acel parfum (am sa il denumesc astfel, pentru ca isi merita aceasta denumire) era foarte persistent, fara insa a fi enervant, fara a patrunde in haine, fara a deranja pe cei din jur, si fiind, surprinzator pentru mine, recognoscibil. Nu experimentasem pana atunci prea multe parfumuri. De aceea, acel parfum m-a vrajit, mi-a ramas pana astazi in nari, in piele...pot sa spun, fara exagerare, ca a fost "love at first sight".
Cateva date tehnice:
81%
SD Alcohol Denat. 39-C, Aqua, Parfum, PEG-40, Hydrogenated castor oil, Benzophenone-2
Mod de prezentare: flacon 50 ml, Made in Ireland, Exp. Date: 09.01
Am amanat in mod special sa spun despre ce fel de parfum este vorba. Poate ca exista cineva care si-a dat seama, din fotografii. 
Este vorba despre GIORDANI - Eau de Toilette Concentree, producator ORIFLAME INTERNATIONAL.
Din pacate, acest minunat parfum nu se mai fabrica. Putini ani dupa ce l-am cumparat, poate 2-3, am aflat ca a fost inlocuit cu Giordani Gold, care nici pe departe nu are are aceleasi calitati.
De aceeea, pentru mine, GIORDANI - Eau de Toilette Concentree, ramane un parfum ... aproape antic.

Dupa cum se vede, inca am o cantitate mica din acest parfum, pastrandu-i pana si ambalajul (fotografiile sunt facute chiar azi). Doar in ocazii speciale il folosesc.

Aceasta poveste a fost posibila datorita gazdei Clubului Povestii parfumate, Mirela.

22 comments:

  1. Mi-ai stârnit amintiri foarte dragi odată cu povestea ta despre parfumul Giordani! Mi-l amintesc și, asemeni ție, mi-e dor de el.
    Acum se fabrică Giordani Gold, dar nu mai e același, chiar dacă miroase bine și acesta.
    Dragă Elly, mă bucur mult că ai acceptat invitația, Clubul Poveștii Parfumate e foarte ospitalier, doar să dorești! O duminică frumoasă în continuare!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imi cer inca o data scuze ca n-am fost pe subiect. :)
      Ma bucur ca am reusit.
      Multumesc!

      Delete
    2. Buna,am citit postarea ta despre Giordani eau de toilette concentree, eu tocmai am primit unul de la o ruda din alta tara si nu e pe gustul meu,daca esti interesata id-ul meu de messenger e amicorici si adresa de mail amicorici@yahoo.com

      Delete
    3. Buna!
      Acum ti-am gasit mesajul.
      Cum de l-ai primit? Nu se mai fabrica de foarte multi ani. Daca nu este intr-o sticla (flacon) ca aceasta din fotografie nu e cel care ma intereseaza. Esti sigur ca e chiar asta? Daca spui ca da, atunci vorbim in privat.
      O zi buna!

      Delete
    4. Buna, este vorba despre acelasi parfum, il am pt ca sunt pasionata de parfumuri si am colectionat multe de-a lungul timpului ; acesta il am de la o ruda care mereu calatoreste si imi aduce tot felul de parfumuri. Trimite-mi un mail la amicorici@yahoo.com si iti voi trimite poze

      Delete
  2. P.S. Acum am revăzut articolul și am văzut că ai pomenit de Giordani Gold! Ai dreptate, nu se compară, e sub nivelul celui despre care ai scris atât de frumos. Păcat că anumite lucruri bune dispar...mare păcat. Rămâne amintirea lor frumosă! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu-i nimic, se vede ca parerile ne coincid :)

      Delete
  3. iti inteleg nostalgia si regretul...foarte rar se intampla sa rezonam total cu un parfum care sa ne imbrace...
    eu imi amintesc ca bunica mea avea un parfum intr-o sticluta cu o pompita imbracata in matase...ca si tine il folosea la ocazii speciale...nu mai stiu si nici nu stiu daca am cunoscut vreodata numele acelui parfum dar in amintirea mea nimic nu se compara cu el poate pentru ca nu il pot regasi nicaieri azi...

    ai scris cu multa caldura si farmec despre parfumul preferat si ma bucur ca te-ai alaturat Clubului Povestii Parfumate,bine ai venit! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna, Pandhora!
      Mi-a facut placere sa ma alatur voua. Auzisem vag despre acest club :)
      Nu am avut timp sa scriu despre ceva la tema, mi-am cerut si scuzele de rigoare.
      Am si eu parfumuri ale copilariei...care nu stiu unde au disparut. Uneori le caut si nu le gasesc: mirosul si gustul unor visine sau cirese, pe care niciodata nu le-am mai regasit, mirosul ierbii proaspete...
      Am scris despre ceva ce mi-e drag, poate aceea am scris cu drag.
      Sper ca data viitoare sa respect tema :)
      Multumesc pentru buna primire!

      Delete
  4. Draga Elly, bine ai venit in Clubul Povestii Parfumate!
    Da, si mie mi-a placut si am cautat mult acest parfum, fara succes insa; G Gold nu-mi place, e departe tare de cel descris de tine.
    Te asteptam si cu alte povesti parfumate!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Florentina, iti multumesc frumos pentru urare :)
      Ma bucur ca am trezit niste amintiri dragi cu micul meu articol, incropit la repezeala. Mirela m-a iertat pentru ca nu am reusit sa fiu chiar pe tema.
      Sper sa ne cititm in continuare cu placere.

      Delete
  5. Parfumul ne leagă întotdeauna de o poveste...
    Zile senine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai mare dreptate. O poveste cat de mica trebuie sa aiba fiecare parfum din viata noastra.
      Multumesc. La fel!

      Delete
  6. Imi amintesc de vremurile cand la serviciu aveam ocazia sa studiem catalogul Oriflame si cunosteam parfumurile aparute, insa foarte rar ne permiteam unul, asa ca ne cumparam deodorant sau deoroll.Din pacate, am uitat care imi placea cel mai mult.
    O saptamana parfumata!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am cumparat multe parfumuri sau am primit, mai ales. Niciunul nu mi-a ramas asa in suflet. Am primit acum nu multa vreme un parfum scump, pe care eu nu mi l-as fi permis. Sau poate ca da, dar tin cont si de prioritati :)
      Nu stiu de ce, cu tot pretul sau mare, eu nu l-am putut purta. Am incercat, a fost imposibil. Poate ca el nu s-a impacat cu mine...nu stiu. Am inteles ca acelasi parfum poate fi "bun" pentru o persoana si "rau" pentru alta. In sensul de compatibilitate.
      Parfumurile din cataloagele de mai demult nu se mai fabrica. Piata evolueaza, in functie de cerere sau alte criterii.
      Multumesc de urare. La fel iti doresc!

      Delete
  7. Ce mult imi plac povestile voastre parfumate! A ta imi evoca parfumul bunei(bunica) mele !!! Nu mai este nevoie sa spun ca ai talent. Au spus-o multi inaintea mea! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, sunt povesti frumoase, despre lucruri suave, rare. Pe noi, oamenii, parfumurile ne fac sa ne simtim bine, mai frumosi, mai iubiti poate.
      Sa stii ca m-ai facut sa rosesc...fara exagerare. Iti multumesc. Scriu aproape exact cum imi vin gandurile :)

      Delete
    2. GIORDANI - Eau de Toilette Concentree

      Delete
    3. GIORDANI - Eau de Toilette Concentree yo tengo esa colonia es de hombre o mujer

      Delete
  8. frumoasa poveste parfumata!
    toate au un farmec anume :)
    hai te poop :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult, draga mea, ca te-ai aplecat asupra micutei mele povesti nostalgice :)
      Te pup si eu!

      Delete
  9. Dacă închid ochii și mă concentrez și acum pot sa îmi amintesc cum miroase. Mi-e tare dor de acest parfum.

    ReplyDelete