Thursday, June 6, 2013

Fermier Danone - Aventurile încă există (2)



Fericiți că ploaia s-a răzgândit, am intrat în fermă. Mai înainte însă, mi s-a pus microfon și un mic dispozitiv înregistrator iar toată vizita urma să fie filmată. 
Ne-a întâmpinat administratorul firmei (firmei dar și fermei), dl. Alexandru Iancu, zâmbitor și foarte volubil, gata să ne prezinte ferma de vaci.

Văzusem de cum intrasem, prin parbrizul mașinii, niște construcții care s-au dovedit a fi chiar clădirile fermei de vaci. 

Clădirile fermei de vaci - Cea din mijloc și ultima construcție sunt adăposturile

Domnul Iancu ne-a condus la adăpostul care m-a copleșit. Mare...mare cât să cuprindă aproape 500 de capete de vaci, mai precis 448. Și sunt două astfel de adăposturi.
Îmi pregătisem o agendă și un pix. Pixul parcă-parcă nu mai voia să ia notițe deși eu insistam. Insistența a părut să dea roade. M-a ascultat. Trebuia să scriu repede, informațiile de la dl. Iancu veneau în cascadă. 

Notând de zor în agendă ceea ce-mi explica dl. Iancu

Astfel am fost informată că în fermă sunt 1000 de vaci, în diverse grupe de vârste și de producție. Populația fermei e foarte diversă: vaci cu lapte (370 capete), vaci înțărcate (130 capete), iar restul, până la 1000, juninci și vițele. 

Adăpostul (grajdul)
Animalele se află în aer liber în adăpostul care are boxe pentru odihnă, după cum se observă. 

Boxele
Aveau ugerele foarte proeminente. Se apropia ora mulsului și unele dintre vaci deja începeau să se îndrepte către sala de muls. În timp, majoritatea vacilor își formează un reflex.

Vacile odihnindu-se înainte de ora mulsului

Clădirile văzute la poposirea noastră acolo reprezintă un întreg complex. Cea mai mare e grajdul sau adăpostul care are ca anexe sala de muls și sala de depozitare a laptelui.
Vacile producătoare de lapte sunt și ele grupate în 4 grupe de producție.
Aflu că producția este în diferite stadii fiziologice a lactației, fapt ce impune ca animalele să fie hrănite diferențiat. 

În medie, producția pe cap de vacă ar fi de 32 de litri. Pe fiecare vacă ea nu e chiar aceasta, diferind funcție de mai mulți factori: grupa de vârstă, genetica animalului, hrana primită.  Astfel sunt vaci care produc 22-23 litri dar și altele care produc mai mult decât acea medie. 
Pe fermă se calculează un optim de producție de 30 de litri/cap. Însă funcție de necesarul de producție stabilit, media de producție a fermei este de 27 litri/cap.
Pentru ca producția să se mențină la acest nivel, hrana și apa sunt la discreție, alimentarea cu nutreț și apă făcându-se o dată la 24 de ore. Mâncarea (nutrețul) se servește aproximativ la ora 8 dimineața. 

Sara, reprezentanta Danone care m-a însoțit, mângâind o văcuță

Deasupra vacilor se rotesc ventilatoare mari, ce mișcă aerul de sus în jos, aerul viciat ieșind prin ruperile de pantă din acoperiș.  
Când temperatura aerului din adăpost ajunge la 30 grade Celsius, pornesc alte ventilatoare, care le fac și duș cu apă animalelor, prin duzele din imagine. Acestea se numesc ventilatoare de linie.

Ventilatoarele centrale - ceea ce apare ca un bec albastru este o duză pentru dușarea vacilor
Sus, obiectele negre, cu cadru pătrat, sunt ventilatoarele de linie

Adăpostul este construit între 2010-2011, pe bază de fonduri FEADR și adaptat perfect fluxului tehnologic specific. Este proiectat conform cercetărilor de ultimă oră și a tot felul de studii în domeniu din Israel, SUA și Italia. Vechiul adăpost al fermei s-a modernizat și el, acum fiind fermă de porci. Domnul Iancu este inginer construcții agrozootehnice și îmi spune cu mândrie că acesta este unul dintre cele mai moderne adăposturi de vaci din țară.

Împreună cu dl. Alexandru Iancu, administratorul firmei

Vacile manâncă și iar manâncă și totul se transformă în lapte și...dejecții.
Dejecțiile sunt evacuate programat, de 4 ori in 24 de ore, ultima dată la ora 24,00. De-a lungul adăpostului acționează un plug raclor care împinge dejecțiile către un canal de capăt. 

Plugul raclor

Acolo, un tocător separă materia solidă care reprezintă 35% din întreaga cantitate. Apoi pompele împing dejecțiile către bazine speciale unde stau timp de 6 luni la macerat. 

Se observau vacile cum deja se îndreptau către sala de muls. Am întrebat care a fost cea mai mare producție dată de o vacă. Răspunsul a fost: 86 de litri/cap, cam de 3 ori cât producția stabilită ca optim.

Dl. Iancu îmi vorbea continuu și în același timp supraveghea atent să nu notez ceva eronat în agendă. Pixul îmi făcea fițe în continuare. Până m-a lăsat de tot. 

Gata! Nu mai am cu ce scrie...

Așa cum am să vă las și eu aici și acum fiindcă deja informațiile pe care vi le-am oferit în articol sunt cam prea multe și nu vreau să vă plictisesc/obosesc. Doar pe moment. 

- Va urma -





49 comments:

  1. Replies
    1. Ai citit si partea I-a? Mai urmeaza :)
      Merci, Andrei.

      Delete
  2. Pare foarte curat acolo!
    Vacutele sunt frumoase si se vede ca sunt ingrijite!
    Abia astept continuarea! Iar tu scrii acum la mine pe blog :))))))
    pupici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Este destul de curat, ordonat totul si vacile chiar arata foarte bine.
      Da, eram chiar la tine. Ca sa vezi! :))
      Vine si continuarea. Zilele astea.
      Noapte buna, Minnie!

      Delete
  3. Eşti fotogenică.
    Pe vremuri, ziarele îl arătau pe Ceaşcă la câte o crescătorie de porci, alături de animale. La explicaţia pozei trebuia să scrie: "Tovarăşul Ceauşescu, primul din stânga, la ferma de porci..."
    Aştept urmarea, cu alte poze.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poate dai idei... Se poate face o paralela... ;)
      Vine...vine...

      Delete
  4. Replies
    1. Aici nu li se punea, dar exista ferme unde se face si chestia asta ;)
      Nu glumesc, sa stii :)

      Delete
  5. Wow, chiar modern. Nu-mi inchipuiam cå mai sunt si våcutze råsfåtzate in Ro. :-) Cred cå ai avut parte de o experientzå interesantå. Urmårim cu interes urmarea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Este unul dintre cele mai moderne din Romania. Ba sunt si inca destul de rasfatate. Au spatiu acolo berechet caci grajdul este imens...
      Foarte interesanta, nici n-am terminat de povestit :)
      Vine continuarea. Foarte curand.
      Merci, Ella draga!

      Delete
  6. Dar oare le scot vreodata afara in camp deschis, la iarba verde sau stau toata ziua acolo inchise? In Anglia sunt campuri imense pe unde stau sau se plimba carduri de vaci, oi, capre, cai.
    Ziceai ca 370 de vaci sunt mulgatoare in acest moment, dar ma intreb Danone mai are si alte ferme sau de unde ia atata lapte pentru produsele de pe piata?
    Si mai vroiam sa te intreb ceva, dar acum am uitat, revin cand imi amintesc. Anyway, frumoasa prezentare. Multumesc!
    Noapte buna, draga mea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa scoti la pascut 1000 de capete...e o misiune imposibila. :)
      In asemenea ferme vacile manaca doar nutreturi speciale. Ideea e ca grajdul este ca si in aer liber, in camp deschis. Nu are pereti, te va mira asa ceva. Doar zone cu panouri, unde vacile se pot adaposti in perioade foarte reci...cu multe paie pe jos. Spatiul e foarte mare acolo.
      Si aici, in Romania, sunt campuri imense dar o ferma de productie industriala nu-si permite sa dea drumul vacilor pe camp. Nu le-ar mai aduna. Ar fi o inutila risipa de energie si timp.
      Da, 370 dar productie e mare. Si de atat e nevoie, va voi explica eu mai departe. Sunt multe alte ferme in tara. Nu e singura, desigur :)
      Te astept cu intrebari, chiar imi face placere sa va povestesc cat mai multe.
      Multumesc, Tina draga! :)

      Delete
  7. Arati absolut incredibil pentru cei 28 (aproape 29) de ani ai tai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Zici tu...
      Multumesc, Catalin. O sa ajung curand la tine. Am vazut ca ai "sarit"...

      Delete
  8. In primul rand ai esarfa roz! Esti o diva....
    In al doilea rand, eu ma bucur sa vad vacutele ingrijite si mi-a aparut un zambet pe chip cand mi-ai spus ca au o zona de odihna...:)
    Pare interesant tot ce ai vazut acolo...;)
    Zi faina sa ai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa stii ca pana n-am vazut la tine ca sa sunt divele...nici nu indrazneam sa sper ;) :))
      Au conditii foarte bune acolo, asa este. Nu pare, chiar este si incerc sa va descriu cat mai pe larg totul. Merci, la fel, draga mea!

      Delete
  9. Cu siguranta nu te-ai inteles cu nea Iancu sa-ti asortezi esarfa cu tricoul lui, dar e bine ca va iesit... :) Multe spatii goale in adapostul acela, unde-s vacile si mai ales halatul de vizitator, halatul, unde-i halatul???? :) Astept finalul, sigur este ceva apoteotic... Spor la scris si numai bine, Elly.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Domnul Iancu e foarte tanar :)
      Ne-a iesit mai bine decat daca ne-am fi vorbit. Am zambit imediat cum ne-am vazut cat eram de asortati.
      Par spatii goale fiindca grajdul e foarte mare, chiar daca in el locuiesc aproape 500 de suflete. Vacile au loc mult, foarte mult chiar. Si deja unele dintre ele incepeau sa migreze catre sala de muls.
      Nu eram un simplu vizitator, eram ca si un reporter. Am fost tratata foarte bine. Despre final...nu pot spune nimic inca.
      Multumesc mult pentru urare!

      Delete
  10. Vorba lui Cătălin, nu s-ar spune că te apropii de 30 de ani! Și vorba lui Traian, imediat am văzut că te asortezi la roz cu dl. Iancu! N-am fost niciodată într-o fermă, nici de vaci, nici de altceva, așa că mi-a făcut bine să vizitez alături de voi o fermă curată, îngrijită, cu văcuțe sănătoase. Cred că te-ai descurca și ca femier, dar nu știu dacă ți-ar plăcea, rămâne să ne spui. Și pentru că va continua, aștept, urându-ți un început minunat de weekend, dragă Elly! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne-am asortat de minune, asa este. Nu stiu ce m-a apucat cu acest roz in ultima vreme. Culmea e ca e in trend.
      Probabil ca m-as descurca, oricum ma pricep la cateva chestii legate de ceea ce se face acolo, sau macar le-am priceput foarte repede :)
      Asa este, va continua. Inca mai am cate ceva de spus :)
      Multumesc, draga Mirela! La fel!

      Delete
  11. a. Mi-ar plăcea să aflu câte ceva despre partea de informatică cu monitorizarea controlului activităţii şi cu "trasabilitatea" produselor obţinute.
    b. Nu vedem niciun lucrător de...teren.Cred că în schemă (organigramă !) există şi inginer zootehnist, dar şi medic veterinar.
    c. Îmi place tare mult atitudinea de reporter conştiincios a subiectului nostru participant la acţiune.Eu aş fi luat la mine TREI pixuri : unul de scris curent, unul de rezervă, şi unul pentru cineva care nu are, şi cere de la altul. :)))
    d. Cine ştie ce impresie şi-o fi făcut dl IANCU despre Elly, dar numai noi ştim cât munceşte ea în curtea şi în gospodăria sa, spre lauda ei ! Bravo Elly !

    ReplyDelete
    Replies
    1. a. :) Buzele-mi sunt pecetluite :)
      b. Nu erau decat foarte putini lucratori si oricum nu era ora. Mancare era, de toate erau. Exista de toate...
      c. Ai sa razi, am avut si eu 2 pixuri. Unul m-a lasat deja in masina (acasa a inceput sa scrie din nou), altul m-a lasat cand notam cele spuse de catre administrator.
      d. Pai sa-l intrebam pe dl. Iancu ;)
      Multumesc, Calatorule! :)

      Delete
  12. Interesanta vizita ai avut, cu siguranta nu vei uita aceasta experienta niciodata.
    Ce coincidenta ciudata :)) dl. Iancu purta tricou în exact nuanta esarfei de la gâtul tau :)) Adevarat Partnerlook!

    Un start bun în weekend, Elly draga!

    PS: Eu sunt curioasa unde sunt Sara si Sergiu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. A fost facuta la modul profesionist si chiar ca nu am cum s-o uit. Stiam eu de ce imi doresc sa merg :)
      Ce coincidenta interesanta! Da, era imbracat in acelasi roz, fapt care si pe noi ne-a amuzat.
      Multumesc, Carmen! La fel!

      Rapsuns la P.S. - Pai Sergiu se ocupa cu filmarea deci n-avea cum sa apara iar Sara apare in una dintre fotografiile de aici. Am si scris sub fotografie :) Ea este: o fata foarte amabila, foarte draguta, mignona.

      Delete
  13. ti s-a implinit dorinta :)
    esti o draguta !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, Cami. De aceea doream eu sa se intample. :) Mi-a placut foarte mult vizita.
      Multumesc :)

      Delete
  14. Cum? Ce? Se filmeaza si se inregistreaza? My greatest fear :)
    Oricum, frumoasa experienta din cate vad excelent surprinsa. Bravo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) M-ai facut sa zambesc. Nu stiu cum va fi la tine dar probabil tot asa :)
      Da, se filmeaza si inregistreaza absolut totul dar nu e deloc greu. Trebuie doar sa fii cat se poate de natural. Eu si uitasem ca se intampla chestia asta. Si eu credeam ca-i ceva mai complicat cu filmarea dar nu e. Nu ai de ce te speria.
      Am facut fotografii, am notat totul, am privit si m-am bucurat de experienta frumoasa, pe care niciodata in viata s-ar putea sa n-o mai am. Am incercat sa profit de ea la maxim. Dar incerc si sa impartasesc din ea la fel, tuturor.
      Multumesc! :)

      Delete
  15. Foarte interesant..O adevarata experienta..Sa ai un week-end linistit

    ReplyDelete
  16. Proces complex acolo cu n'spe mii de ventilatoare :)) Totul pare foarte interesant, pozele sunt geniale, ai iesit foarte ok in ele si toata ferma pe care ai surprins'o in poze pare fascinanta :-? Mai vreau poze si continuare :o3 :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doua feluri de ventilatoare dar si dusuri. Nu pare, sa stii ca este dar e totusi mult mai bine sa fii acolo :)
      O sa mai fie ceva poze fiindca vine urmarea :)
      Merci!

      Delete
  17. sincer? pana acum tot fugeam de Danone! intro verme se zvonise ca prusele lor sunt din lapte praf, gelatina si conservanti!
    dar deja m-ai facut sa ciulesc urechile si sa astept cu nerabdare continuarea! :)
    pup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vacile erau cat se poate de reale si de laptoase :)
      Stiu si eu despre ce vorbesti. S-au spus multe.
      Voi continua, Mona. Te pup si eu!

      Delete
  18. si ce ma bucur ca apari si tu!!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Ti-am spus ca ma vei vedea si fara FB :) Stiam ca voi publica fotografiile din vizita la ferma ;)
      Ma bucur ca te bucuri :)

      Delete
    2. :)
      tu pe toate le ai ordonate! :)

      Delete
    3. Asa sunt eu, Mona. Destul de planificata, asa, profesional, ca sa zic asa.
      In viata de zi de zi, a mea personala, sunt relativ haotica :))

      Delete
  19. Esti foarte frumoasa Elly!
    Imi place ca vacutele traiesc intr-un mediu linistit, placut, se vede ca au destul spatiu si sunt foarte dragalase :)
    As vizita si eu o astfel de ferma , dar e tare departe. De mine

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hapi...ce declaratie ;) Esti o draguta, multumesc!
      Ferma a foarte spatioasa si moderna, cu tot ce le trebuie vacilor. Sunt frumoase, am facut multe foto dar a trebuit sa aleg :) As fi putut umple blogul cu vacute :))
      Sa stii ca e o experienta care merita traita macar o data in viata. :)

      Delete
  20. Vacute fericite,copii fericiti!:))
    Daca tot esti pe drumul laptelui,si cules atatea informatii,unde-i rasplata?!Nimeni nu "ciocneste" macar cu o cutie de Danone?:)
    Mai vreau!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Cred ca va fi o surpriza. Oricum, acolo era doar laptele. Care pleca spre Danone. Va tin la curent, Angi draga. Chinezoaica mea, ca nu-mi iese din minte concluzia amuzanta a acelei fetite ;)
      Vei mai primi :)

      Delete
  21. Foarte interesanta prezentarea; am aflat o multime de lucruri noi. Eu am vazut vaci doar la tara, in grajdul din batatura :) O seara frumoasa si weekend placut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merci, Alina! Nu am terminat de povestit. Mai poti citi continuarea.
      Foarte curand. :) La fel sa ai!

      Delete
  22. Mă bucur mult pentru această experienţă pe care ai avut-o! Se vede că este un loc unde se face treabă bună. De-ar fi cât mai multe astfel de ferme în ţara noastră, căci nevoie ar fi!
    Foarte frumos foto-reportajul tău şi explicaţiile culese de acolo. Uite-aşa mai aflăm şi lucruri noi. Aştept şi continuarea.
    Şi da, eşti o prezenţă foarte frumoasă, dragă Elly!
    Îţi doresc numai bine!

    ReplyDelete
  23. Imi era teama ca te va speria mirosul, dar din cate vad in poze, acolo cred ca miroase mai bine decat intr-un autobuz oarecare. :)
    Pana si fetelor le place cum arati, Elly! Printre ele ma numar si eu.

    ReplyDelete
  24. Fascinanta descrierea pe care o faci ...si tu, bineinteles!:)

    ReplyDelete
  25. Mă bucur că există asemenea ferme bine organizate şi echipate.
    La cât lapte bem noi (cam 20 litri/săptămână) ne-ar trebui o văcuţă din asta în curte :D
    Cu ocazia asta am văzut şi eu ce bine araţi :)

    ReplyDelete
  26. Foarte frumoase vacutele, ingrijite, hranite bine. Si adapostul arata foarte bine, curat, aranjat.
    Stii, pe aici am vazut mai mult vacute maron, cafenii. In Ro predomina cele negre. Le vad mereu cand trec cu masina, la pascut pe campurile de langa sosea.

    Ma bucur ca ai pus si cateva poze cu tine in articolul asta. Esti foarte fotogenica :)!

    ReplyDelete