Saturday, June 1, 2013

Sparta versus Atena


HAPPY WEEKEND! - Ediţia 21 este gata de start! Deci, dacă este weekend, este:
Happy Weekend
Tot ceea ce trebuie sa faceţi este să postaţi, în cursul weekend-ului (SÂMBĂTĂ şi DUMINICĂ), fiecare pe blogul său, la alegere:
- o fotografie sau o mini-galerie de max. 5 fotografii, preferabil cu legendă (descriere) sau
- 2-3 glume/bancuri/anecdote ori un clip amuzant sau
- 1-2 citate/replici care v-au impresionat/amuzat şi pe care doriţi să le împărtăşiţi şi altora, eventual ilustrate cu o fotografie elocventă.
_________________________________________________________________


         Ramură de măslin sau coroană cu panglici de lână?        



Ramură de măslin sau coroană cu panglici de lână
O simbolistică interesantă care era sinonimă cu băiat sau fată în Grecia antică. Când se năștea un copil, la ușa dinspre stradă a caselor, se atârnau aceste obiecte-semne.

De abia după șapte zile de la naștere copilul era recunoscut oficial de către tată printr-o ceremonie standard, când nou-născutul era prezentat flăcării focului din vatră apoi membrii familiei îi dădeau câte un mic dar. Copilului nu i se dădea nume decât în a zecea zi.

Asta se întâmpla în primele zile de viață. Atena și Sparta însă croiau apoi diferit drumul în viață al copiilor lor.
Numărul de copii ai unei familii din Grecia antică era redus. Un băiat și o fată erau considerați suficienți. 

Harta Greciei antice

Atena - Daca copilul nu era recunoscut (ilegitim) sau nu existau posibilitaăți materiale pentru creștere, putea fi părăsit undeva, în locuri publice tradiționale însă întotdeauna se găsea să-l ia cineva să-l crească, uneori ca să-l vândă ulterior ca sclav. Însă cetatea se ocupa de orfani și-i creștea cu obligația ca acel copil, mai târziu să plătească o despăgubire ca să nu rămână sclav. Însă părăsirea nou-născuților în Atena era o raritate.  

Sparta - Cetatea decidea dacă nou-născuții erau suficient de puternici. Cei slabi erau abandonați în munți: copiii prematuri, cu deficiențe, malformații și uneori chiar fetițele. Nu era nimic neobișnuit, era politica oficială a cetății.

Încă din primele zile de viață copiii Atenei erau înfășați cu fâșii de pânză în spirală și strânse bine. Erau ținuți în coșuri de răchită sau un fel de copăi din lemn, ce foloseau și ca leagăne. Dacă se dorea o mai bună disciplinare a copiilor, familiile aristocrate recurgeau, de regulă, la doici aduse din Sparta.

În contrast, copiii spartani erau supuși unei creșteri mai speciale, aproape un fel de dresaj. Copiii creșteau liberi, fără scutece. Doicile îi obișnuiau să nu fie mofturoși, să mănânce orice, să nu fie fricoși, să nu se sperie de pericole, de întuneric, să nu le fie frică dacă sunt singuri, să nu plângă, să nu țipe.


Educația
Atena - Mama se ocupa de educația copiilor până la vârsta de 7 ani. De aici încolo, băieții erau trimiși mai departe la școală, însoțiți de pedagogi. Acolo învățau scrisul, cititul, puțină muzică și ceva mai multe exerciții fizice. Totul era în sistem privat, profesorii fiind plătiți de către părinți. 
Fetele rămâneau acasă, lângă mamă, în gineceu, această educație în cadrul gospodăriei fiind considerată de ajuns.
De la 14 ani educația devenea exclusiv fizică iar pentru asta statul se implica în educația sportivă a copiilor săi. Erau înființate „palestre” şi „gimnazii” unde se practica gimnastica. A gândi, nu era nici atunci la mare căutare. Mai importantă era forma fizică, puterea de luptă a cetățenilor.

Școala în Grecia antică - în aer liber, de regulă

În Sparta, băieții de 7 ani erau trimiși deja la Școala militară și de atletism. Ca discipline se predau tăria, disciplina, rezistența la durere și tehnicile de supraviețuire. Deci și pe atunci Bear Grylls ar fi avut un succes extraordinar. După cum se vede, nimic nou pe lume... 
Educația intelectuală se reducea la citit, scris, cântece corale, cunoștințe despre poeți, lecții de morală civică. Totul desfășurat într-o exigență maximă. Nu erau încurajate nici gândirea, nici vorba lungă. 
Fetele erau educate în același spirit militar, doar în direcția sportivă și muzică de cor militară. Totul spre a deveni niște bune mame de războinici.

Antrenamente militare in Grecia antică
Printre atâtea lecții și sporturi pare că acei copii nu se jucau sau mulți ar crede că jucăriile sunt apanajul epocii moderne. Nici pe departe.
Au fost descoperite multe jucării foarte asemănătoare cu cele de azi: păpuși, jucării sunătoare, leagăne. Iar din povestirile vremii se știe că în gospodării, mai ales in cele bogate, existau mici menajerii cu tot felul de animale pentru copii: păsări în colivii sau cuști, broaște țestoase, câini, purceluși. Ca și acum, copiii din familiile sărace se mulțumeau cu jucării mai modeste și în număr mult mai mic.

Copii și jucării

Ca un fapt interesant, la împlinirea vârstei de 12 sau 13 ani, când erau considerate adulte și se puteau căsători, fetele își lăsau jucăriile în templul lui Artemis. 

Pedepse și recompense
Copiii care nu erau cuminți erau amenințați cu tot felul de personaje de genul căpcăuni sau cu lupul. Lupul era in Grecia antică o adevărată sperietoare.
Copiilor ascultători li se spuneau povesti drăguțe, amuzante cu animale, povești asemănătoare cu fabulele sau anecdotele. Ele constituiau și un mijloc de educare fiindcă reflectau experiențe utile, cu puternic rol moralizator.


Surse:  aici, aici, aici

================================================
  

Nu uitaţi! La sfârşitul postării voastre faceţi trimitere către această pagină, specificând:
"Postarea participă la  jocul HAPPY WEEKEND! - Ediţia 21."
ATENȚIE! Dacă ediția curentă n-a fost încă publicată la momentul când vă pregătiți postarea, rog preluați link de la ediția anterioară a HAPPY WEEKEND! "
Introduceţi în formularul de mai jos nume şi link (acestea vor apărea în tabelul ce se va genera automat).

   La mulți ani fericiți tuturor copiilor!  






50 comments:

  1. Ce bine ca nu m-am nascut în acea perioada! Se spune ca "educatia spartana" era una din cele mai bune, dar eu ma îndoiesc!
    Sa ai un weekend minunat draga mea!
    La multi ani nepoatei tale si desigur La multi ani copilului din tine! :))
    pupici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cred ca asa cum viata a dovedit-o de multe ori, linia de mijloc e cea mai potrivita. Presupun ca nu era total nociva pentru ca altfel nu s-ar fi apelat la doici aduse din Sparta si in Atena, deci elemente din acea educatie erau considerate bune, ca de pilda disciplina.
      In rest...cred ca era de o duritate extrema, care azi ne cam sperie.
      Multumesc, Minnie! O zi frumoasa!

      Delete
  2. si eu multumesc lui Dumnezeu ca nu m-am nascut într-unul din secolele trecute... Greu supravietuiesc chiar si copiii din Africa si Asia contemporana!
    Suntem într-adevar fericiti ca ne-am nascut si traim în tari civilizate, unde omul este respectat si viata copiilor reprezinta cea mai importanta sarcina a societatii!
    La multi ani Elly draga! E ziua internationala a copiilor, si copii suntem toti cei care avem norocul ca parintii sa ne fie în viata!
    Un weekend minunat iti doresc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa este, dar daca ne nasteam atunci nu stiam ca ar putea exista alte timpuri. :)
      N-am vrut sa intristez azi lumea dar chiar acum, de Ziua copilului, am aflat tot felul de lucruri care sunt cum sunt si azi. Nu bune, desigur.
      Multumesc mult pentru urari, Carmen! Da, azi chiar si noi suntem copii :) De ce nu?

      P.S.- Aseara, dupa ce am facut cateva vizite la reflexiile lui SorinN, am ramas fara net... Nu stiu ce e cu Romtelecomul ca deja si-a facut un obicei. E a treia sau a patra oara cand se intampla acest lucru vineri spre sambata. Probabil ar trebui sa adopt eu o alta strategie...dar, din pacate, nu pot face postari cu mai mult timp inainte. As putea dar nu ma simt inspirata... Si nici nu-mi functioneaza publicarea automata. :( Asa ca...

      Delete
    2. @ Elly :
      Din "păţania" mea, (deşi sunt la RCS-RDS) : dacă ai router cum am eu, acesta mai trebuie resetat, la al meu cu un vârf ascuţit care apasă un contact mic, preţ de câteva secunde, cu aparatul alimentat...Aseară mi s-a întmplat şi l-am resetat excelent.

      Delete
    3. Multumesc de sfat dar l-am ras-resetat, ca sa zic asa :)) Sunt patita.
      Nu, a fost semnalul picat, le-am dat telefon si au spus ca sa am rabdare, ca specialistii lor...sunt pe faza si remediaza. Nu stiu cat timp au tot remediat, ca am adormit asteptand. ;)

      Delete
  3. Daca in adolescenta idealizam epocile trecute si chiar imi doream sa fi trait in acele timpuri, acum, cand am realizat ca lucrurile nu statea deloc roz, sunt recunoascatoare si fericita ca m-am nascut in secolul 20. Cu toate ca mai mult ne lamentam de vremurile actuale, nu ne convine nimic, acuzam si criticam in stanga si-n dreapta, cand vine vorba sa facem comparatii, ne dam seama cat de norocosi suntem de fapt.
    Uh, numai de o educatie spartana nu as fi vrut sa am parte. :))
    Un weekend minunat, Elly. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa e omul, vesnic nemultumit :))
      Nu putem sti cum simteau oamenii atunci. Poate ca le pareau firesti toate aceste lucruri care pe noi de ingrozesc azi.
      Educatia fetelor era relativ OK. Se pare ca erau foarte sportive ;) Sunt convinsa ca le-ar fi placut mult fotbalul, daca ar fi existat acest sport pe vremea aceea. Si ar fi stiut sa-si incurajeze echipa favorita :) ;)
      Multumesc! Weekend placut si tie, Nice!

      Delete
  4. Da, știam multe despe Grecia antică, Atena și Sparta, dar tot am dat peste informații noi.

    Oricum fiecare perioadă a avut modul ei de a trata copiii, astfel că în viitor, cine știe, poate urmașii noștri își vor face crucr aflând cum sunt crescuți copiii acuma ...

    Mi-a plăcut totuși că au exista și jucării sau menajerii de animăluțe pentru ei.

    Weekend plăcut, Elly, plin de soare și de zâmbete!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asta zic si eu. Nu putem sti exact cum percepeau oamenii de atunci anumite stari de lucruri. Noua ne par ciudate dar... Multe din cele de azi vor parea foarte ciudate celor dn viitor, sunt ferm convinsa.
      Au existat si poate ca si datorita acelei educatii civilizatia greaca a ajuns ceea ce a ajuns. Un etalon pentru perioada antica.
      Am incercat sa fac o documentare destul de serioasa, niciodata nu "arunc" cu informatii fara acoperire. Chiar daca e o zi de weekend. ;)
      Multumesc, Alexandra! La fel.

      Delete
  5. Şi eu mă bucur că nu m-am născut atunci - nu m-ar fi lăsat nimeni sa făc quilling în casă la căldură :)
    O zi frumoasă, Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Femeile erau destul de libere, cel putin in Atena. Stateau numai in casa, cu copiii si bucataria. Teseau panze ceea ce era tot un fel de activitate ca a ta. Deci cred ca puteai face quilling in voie. Daca era inventat :) Caldura era...era perfect. Nu te trimitea nimeni la serviciu...pe de-o parte, era OK. Nu aveau o educatie prea aleasa, asta era singura problema.
      Weekend placut, draga mea!

      Delete
  6. Militez pentru Atena desi cel mai bine ar fi o balanta intre cele doua sisteme.

    ReplyDelete
    Replies
    1. De acord cu tine, Bianaca. Asa cred si eu, ca o linie de mijloc e cea mai potrivita :)
      O seara faina!

      Delete
  7. Si uite asa se facea controlul populatiei si selectia in Sparta si Atena. Erau antici si erau intelepti , dar mila nu era punctul lor forte. Se duceau multe razboaie, aveau resurse de hrana limitate si aveau nevoie de oameni puternici care sa munceasca si sa lupte, nu-si permiteau sa-i ingrijeasca pe cei nevolnici. Asta era viata!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selectia asta azi ne pare o adevarata cruzime. Eu nu stiu ce sa spun. Poate ca in conditiile de atunci era fireasca. Eu nu am scris despre aceste obiceiuri nici ca sa critic, nici sa judec. Pur si simplu am vrut sa prezint viata copiilor din alte epoci.
      Ai dreptate cu razboaiele, cu resursele...Grecia are aproximativ aceleasi probleme si azi. Desigur, asta era viata. :)
      Multumesc pentru comentariu!

      Delete
  8. Nu mi-ar fi plăcut să fiu spartan.
    Suntem români, adică mai spartani decât spartanii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ar fi fost bine dar nu prea suntem. Ne vaietam de toate cele :))

      Delete
  9. Noua ni se par niste timpuri si conditii groaznice sa fi fost copil atunci, pentru ca suntem obisnuiti cu ce avem astazi. Cum te obisnuiesti asa e bine. Lor cei de atunci, nu cred ca le-ar fi placut sa traiasca timpurile sec. 21, din acelasi considerent - obisnuinta.

    Un weekend cat mai frumos, draga mea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu siguranta nu. N-ar fi inteles nimic din nebunia de azi. Din complicatiile de azi. Noi, insa, cred ca in vremea lor ne-am fi putut adapta imediat. In doar cateva zile.
      Multumesc, Tina!
      N-am avut timp nici sa respir... :(

      Delete
  10. Spartanilor li se părea absolut firesc să facă acea triere la naștere, iar dacă ai văzut filmul ”300” (Eroii de la Termopile) ai văzut că, dacă un olog a fost lăsat să trăiască, tocmai el i-a trădat perșilor pe spartani. De fapt nu a fost lăsat, dar mama sa l-a răpit și crescut pe furiș, în munți. Iar spartanii nu l-au lăsat să lupte pe olog, în timp ce perșii l-au făcut spionul lor, i-au dat această ”demnitate”. Intoleranță sau purificarea nației? Eu nu sunt de acord cu această teribilă cruzime, dar unii consideră că în acele vremuri doar așa se putea supraviețui. Reușita apărătorilor de la Termopile reprezintă un exemplu al avantajelor pe care le oferă pregătirea, echipamentul și folosirea terenului împotriva unei armate superioare în număr, calitatea luptătorilor, forța fizică și psihică și a devenit un simbol al curajului în fața unor sorți neprielnici. Jertfa simbolică a lui Leonida și a spartanilor săi nu a fost zadarnică, această victorie a condus la o victorie finală a neamului său, adăugând încă o steluță pe bolta constelaților grecești.
    Interesantă postarea ta de ziua copilului!
    La mulți ani tuturor copiilor lumii, toți suntem copiii cuiva, iar unii avem copiii nostri, cărora le spunem La mulți ani frumoși!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asta spun si eu, cata vreme asta era politica cetatii, deci a statului. Presupun si eu ca in acele vremuri asta era sansa pentru ca populatia sa se mentina cat de cat in parametri normali de sanatate. Era o cruzime...dar asa era la ei. Parca azi nu-s destule cruzimi fata de fiinta umana...:(
      Stii ca imi place sa va surprind cu lucruri noi. :)
      Multumesc, Mirela! Asa este :)

      Delete
  11. Si totusi... In limbajul comun a ramas expresia "a primit o educatie spartana", nu ateniana... Interesant este si altceva. Cu toate deosebirile, cele doua tipuri de educatie, cea din Atena si cea din Sparta, au avut un punct comun: nu aveau ca obiectiv dezvoltarea gandirii.
    Happy weekend, Elly !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oare sa fie vreo societate care sa doreasca sa aiba cetateni foarte bine instruiti? Cred ca doar in declaratii de intentie. In realitate nu.
      Da, educatia spartana a ramas in aceasta sintagma. Si bine a facut. Poate ca nu greseau spartanii chiar in totalitate. Caci disciplina e necesara. Oricand. Multumesc, Zina draga!

      Delete
  12. La mulţi ani, Elly! :))
    Îţi trăiesc părinţii, deci... eşti încă copil! :)

    Am ajuns târziu pentru că mi-am dus copilul (a se citi: soţul) la spectacolul aviatic de la Clinceni. A fost foarte frumos, nu mă aşteptam să-mi placă. Am şi fotografiat, binenţeles, numai 222 de foto... :)... iar unele au ieşit superb! Din păcate, nu ştiu câte voi posta.. :( din lipsă de spaţiu, nu din alt motiv.
    Şi vremea a fost superbă... ne-am întors voioşi, obosiţi şi înfometaţi ca de la munte. Ne-am simţit ca nişte copii! De multă vreme nu am mai avut această senzaţie..

    Frumos articol de ziua copilului! Bad Romtelecom! :)
    te pup, o seară cât mai frumoasă!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu te mai justifica ca si eu cat de intarziata am fost in toate....nici nu vreau sa-mi amintesc. Parte din motive total independente de mine.
      Adevarul e ca mereu apar chestiuni neprevazute. Si vietii trebuie sa-i dam proritate...n-avem ce face. Ma bucur ca v-ati simtit bine, ca a fost frumos.
      Am incercat sa scriu ceva...altceva. Complet diferit, nu chiar despre ziua copilului :)
      Te pup si eu!

      Delete
  13. La Istoria Artei am invatat despre lucrurile acestea si toti am zis in cor ca noi am fost rasfatati in comparatie cu cei din trecut! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai si n-am fost? Si culmea e ca rasfatam copiii tot mai mult... Dar si viata e complicata.. De fapt nici nu stim cum e mai bine... Eu nu mai stiu...

      Delete
  14. O postare utila care ne transporta in istorie. In societatea noastra ar fi necesare cateva doici din...Spata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cateva in fiecare zi :))
      Ai dreptate, Hapi! Pentru ca lucruile au luat-o complet razna...

      Delete
  15. Mulțumim pentru informații. O seară plăcută! :)

    ReplyDelete
  16. Mie imi pare ca si azi lucrurile sunt la fel. Doar.timpurile nu mai sunt aceleasi...sunt clase sociale, copii bogati si saraci, abandonati. Copii educati si copii mai putin educati...
    Pop!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Clase sociale au fost mereu. Azi mai mult ca niciodata. Am vazut un mod in care se abandoneaza azi copiii si mi s-a parut la fel de fara suflet ca si cel din antica Sparta. Deci nimic nou sub soare, asa cum spuneam deja. Ai dreptate, Geanina. N-am evoluat prea mult... Cam asta e si parerea mea. Postarea asta a si vrut sa aduca in atentie. Te pup si eu!

      Delete
  17. Interesanta si instructiva incursiunea ta in cele doua orase grecesti rivale...

    Multumesc pentru minunata calatoriesi scuze daca nu inserat inca link0ul tau dar am avut o seara plina de ghinion si na bucur ca pot tasta aceste randuri.

    Multumesc pentru intelegere...

    PS.Sa speram ca nu va fi gips..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stiu ca ai apreciat, stiu ca-ti place istoria. Multumesc mult!
      Ai inserat link bine si de intaziat, si eu am tot fost in intarziere acest weekend. Asa ca...si eu imi fac autocritica :) Dar au aparut tot felul de treburi si probleme, independente de mine.
      Sper ca n-ai nimic in ghips :)

      Delete
    2. E destul de rau , dar nu am ajuns la ghips...Mananc Ibuprofen pe paine....

      Delete
  18. Cred că ai omis faptul că, în Sparta, nu era blamat cel care fura, ci, cel care era atât de prost încât să se lase prins!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu, n-am omis :)
      Am scris doar despre copii, educatie si atat. Asa, ca o postare mai altfel legata de Ziua Copilului.
      Nu am avut intentia sa scriu despre viata in acele cetati. Poate cu alta ocazie. Multumesc mult :)

      Delete
  19. La cât de firavă am fost eu când eram mică, sigur urmam calea abandonului prin păduri, dacă mă năşteam pe vremea spartanilor.
    Interesante informaţiile, ca de obicei! E o plăcere să le lecturez.
    Duminică frumoasă, Elly!

    ReplyDelete
  20. O adevărată lecţie de istorie. Da, erau vremuri grele, cu reguli dure (zicem noi, cei de azi!). Cu toate acestea, grecii au creat o mare civilizaţie, rămasă până azi ca un model, la care se raportează toate civilizaţiile moderne. Oamenii aceştia au fost deschizători de drumuri într-atât de multe direcţii, încât folosim în oric colţ al lumii, terminologia inventată de ei: matematică, geografie, biologie, filosofie, ortografie, etc. Ştiau să îmbine ştiinţele cu partea practică. Iar "inventarea" conceptului de democraţie, arată cât erau de avansaţi în gândire. Ca să nu mai vorbim despre artă, arhitectură, literatură, teatru... Geniali! Foarte interesantă maniera ta de a marca Ziua copilului. Te felicit!
    O zi frumoasă, dragă Elly!

    ReplyDelete
  21. Am aflat cateva lucruri interesante din articolul tau ,e bine ca nu am trait in acele timpuri, !
    La multi ani copilului din tine!

    ReplyDelete
  22. Să știi că-mi place tot mai mult să citesc pe la tine, învăț lucruri noi, dar mai și descopăr chestii pe care s-a pus doar praful gros.

    ”Copiii creșteau liberi, fără scutece.” Se discută tot mai mult despre ”elimination communication” care exact asta implică, creșterea bebelușilor fără scutece. Mi-ar fi plăcut să am răbdarea necesară încât să pun în practică teoria pe care-am citit-o, dar nu mi-aieșit...

    ReplyDelete
  23. Eu nu cred ca suntem foarte diferiti de acei oameni de acum vreo 2500 de ani; desigur, acum sunt alte reguli,alte obisnuinte in cresterea copiilor, insa educatia e cam tot...instructie.

    ReplyDelete
  24. Sincer as fi vrut sa vad cum decurge o zi in regim sparta :))

    ReplyDelete
  25. La multi ani si tie Elly, stiu ca in adancul sufletului tau mai e o mica Elly. Mi/a placut postarea ta, ca de obicei la inaltime.

    ReplyDelete
  26. Uff.. lectia asta de istorie imi aminteste de prima mea nota de la liceu: 3 la istorie!:D m-a ascultat din Sparta... la prima ora dimineata dupa ce eu venisem de la nunta verisoarei mele..si bineinteles ca nu am avut timp sa invat nimic :D...

    ReplyDelete
  27. Ce de lucruri interesante. NU stiam depre traditiile si obiceiurile de educare ale copiilor in Grecia Antica. Am citit postarea pana la capat, cu mare placere. Sa ai o zi pe placul tau, Elly!

    ReplyDelete
  28. :)) Pe noi ne speria mama cu unul, "mosu'", care venea cu o palarie pe cap si cu un sac in spate, ori de cate ori nu aveam chef sa dormim dupa-amiaza. :))
    Mereu i-am admirat pe spartani, desi nu am fost de acord cu tot ceea ce ii definea. Imi place mult aceasta postare.

    ReplyDelete