Tuesday, June 11, 2013

Fermier Danone - Aventurile încă există (3)



Ca jurnalistă de ocazie ce mă aflam, desigur că nu mă așteptam ca toate să meargă strună. Așa că nu m-am mirat prea tare că n-am mai avut cu ce scrie. Pasta pixului meu ori era în grevă, ori se epuizase. Nu prea aveam cum sa știu. Dl. Iancu, administratorul firmei, care îmi urmărea atent orice gest, ca nu cumva să greșesc și să notez date eronate, lucru pentru care îi sunt recunoscătoare, a trecut instantaneu la acțiune. A dat telefonul potrivit și în timpul cel mai scurt a apărut șeful de fermă, înarmat cu pixul salvator. 

Șeful de fermă

Șeful de fermă este cel care e responsabil cu însămânțările care se realizează doar controlat și programat. Este folosit doar material genetic cu înalt potențial, adus din USA. Că șeful de fermă e responsabil cu asta, înseamnă că efectuează personal toate însămânțările din fermă. Pentru reproducerea asistată în fermă nu se folosesc tauri.
Fiecare vacă are un cip, numit lapedometru. Cip-ul trimite toate informațiile despre animale prin intermediul unei antene care descarcă totul într-un calculator

Vacile poartă la picior acel cip sau lapedometru
Astfel, se cunoaște absolut totul despre fiecare animal, care se identifică printr-un cod. Fiecare vacă înseamnă un fișier separat în programul de supraveghere respectiv.
Intră în sarcinile șefului de fermă să realizeze procesarea datelor, cu condiția ca datele să fie transmise corect. Deci despre fiecare vacă se știe:
- când se află în călduri
- când a fost însămânțată
- când fată
- tipul de hrănire administrat.

Privind vacile din adăpostul pentru tineret
Tot discutând despre cum se face reproducerea, ajunseserăm în cel de-al doilea adăpost. Este un adăpost diferit, doar pentru tineret, pe grupe de vârste. Există porți (numite despărțitoare) care despart grupele de vârste. 
Aici, într-o zonă bine definită a adăpostului, vițelușele "locuiesc" circa 14-15 luni, până la însămânțare

Grupă de tineret

După însămânțare, la împlinirea a 7 luni de gestație, vacile sunt înțărcate, adică intră în repaus mamar care durează circa 60 de zile. În această perioadă vacile sunt stimulate să facă mișcare.
La 8,5 luni de gestație, vacile se încadrează în grupa de pregătire pentru fătare care implică schimbarea modului de hrănire. 
Fătarea se produce chiar acolo, în adăpost, fără ajutor. Vacile fată singure, fără supraveghere umană. Oricât ar părea de ciudat.
Îmi amintesc că acum câțiva ani, vecinii mei au pierdut un vițeluș pentru că vaca lor a fătat cu o zi-două mai devreme decât se așteptau. Nu a fost capabilă să se descurce singură în momentele acelea. 
Desigur că personalul fermei se asigură că vacile gestante ale căror sarcini sunt diagnosticate cu probleme (prezentații anormale ale vițeilor) vor primi asistența necesară.

Apoi vițelușul proaspăt fătat primește 1-1,5 litri de colostru pentru a i se asigura imunitatea. Colostrul este primul lapte produs de vacă după fătare. Vițelușii sunt hrăniți cu acest lapte de la mame doar în primele 3-5 zile. 

Dl. Iancu îmi povestește cum vacile care au fătat intră apoi din nou în fluxul tehnologic, adică ajung în adăpostul vacilor cu lactație, adică în primul adăpost, despre care am scris aici.

Cu dl. Iancu, zâmbind datorită coincidenței coloristice din vestimentațiile noastre

Tot în adăpostul pentru tineret, am asistat și la schimbarea apei, schimbare ce se face obligatoriu la 24 de ore, altfel materiile solide pe care le antrenează animalele în jgheaburile cu apă fermentează, afectând negativ calitatea apei de băut. 

Pe omul care făcea împrospătarea apei l-am întrebat dacă este de acord să apară în fotografie. După cum vedeți, a acceptat. 

În dreapta se observă adăpătorile pentru vaci

Ne-am îndreptat din nou spre adăpostul vacilor cu lapte unde animalele se aglomeraseră spre capătul acestuia, o parte fiind intrate deja în sala de muls.

Vacile, în grup aproape compact, spre sala de muls
Dar despre ceea ce se întâmplă în sala de muls precum și in toată zona respectivă, în postarea următoare. 


- Va urma -


Dacă doriți să citiți cum a debutat această frumoasă și interesantă aventură, vă invit să intrați și aici: 
Fermier Danone - Aventurile încă există (1)
Fermier Danone - Aventurile încă există (2)

 


 

44 comments:

  1. Elly draga, cate episoade vor fi? Sper ca nu ne tii in suspans 10 ani, ca in filmul Tanar si nelinistit... pe vecie? Frumos scris. Mi-ai dat dat o idee pentru un reportaj. Pana atunci te las. Vezi ce am mancat eu azi, am facut public sa afle toata lumea :), chiar la mine pe blog... Numai bine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lasa, ca-i frumos suspansul. Mie imi place. Pe vecie....chiar n-am cum :))
      Ma bucur ca ti-am dat idei ;)

      Delete
  2. interesant! ma intreb însa, România nu are material genetic cu înalt potențial, de ce trebuie importat din USA? Doar povesti si bancuri cu "taurul comunal" circula de cand lumea, la români :))
    Astept urmatorul episod ;)
    O seara cat mai placuta iti doresc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu are fiindca daca avea nu se recurgea la aceasta solutie. La nivelul la care se lucreaza in astfel de ferme si pentru faptul ca proiectul fermei este pe proiect SUA si Israel, asta e solutia optima. Romanii au facut mereu haz de necaz si au avut impresia ca-s mai cu mot. Nu e chiar asa :))
      Vine curand :)
      Multumesc, Carmen!

      Delete
  3. Nici eu nu am inteles faza cu SUA, insa e interesanta experienta ta :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am mai povestit despre parteneriatul cu SUA si Israel in episodul anterior :) Asta explica de ce se foloseste material seminal din SUA :)
      Multumesc, Mihaela!

      Delete
  4. Banuiesc ca "materialul genetic" adus din USA este tot din fermele Danone!
    Asa ca vitelusul dupa ce se naste sta pe picioare si striga:
    Danone Poooweerrrrrr!!! :))))
    pup seara faina draga mea "jurnalistă de ocazie"! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu chiar dar e sigur de cea mai buna calitate :)
      M-ai facut sa zambesc amintindu-mi de acea reclama super. :)
      Merci, Minnie!

      Delete
  5. Cât de fain poţi să scrii! Îi baţi la poponeţ pe mulţi jurnalişti care nu sunt în stare să scoată un reportaj de nota 10. Abia aştept episodul următor!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pentru apreciere, Alexandra! Ma bucur ca ti-a placut repostajul meu.
      Vine foarte curand :) Poate azi...desi nu stiu, nu prea e timp. :)

      Delete
  6. a. Cunoşteam câte ceva despre fermele de vaci, de la un inginer zootehnist, dar de la nivelul anilor...'70...'80. Acum aflu (graţie "reporterului" atotcurios) de minunile tehnologiei moderne aplicate în zootehnia de înaltă clasă.
    b. Materialul de însămânţat provine din SUA deoarece yankeii au o mare experienţă în domeniu : ei au turnat în 80 de ani mii de filme hollywood-iene cu vaci şi păzitori de vaci, adică filme cu...cowboys, denumite generic şi..."western"-uri...Asta dacă ne gândim de când datează filmul sonor...Nemaivorbind de situaţia de dinaintea inventării filmului... :)))
    c. Sunt multe rase de vaci.Acestea sunt pentru lapte, dar mai există şi rase de carne. Oricum, mulţumim de cele aflate acum, şi aşteptăm continuarea într-o postare viitoare.Vorba ceea : "TO BE CONTINUED" ... :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. a. Am fost cat se poate de curioasa dar gratie domnului Iancu curiozitatea mea a fost pe deplin satisfacuta :) Totul e informatizat si intr-o astfel de ferma si inca n-ai vazut tot :)
      b. Pentru ca exista material genetic de foarte buna calitate. Acesta e raspunsul. Dar imi place si explicatia "cinematografica" ;)
      c. Desigur ca exista diverse rase. Acestea sunt strict de lapte. :)
      Vineeee!

      Delete
  7. Am văzut în poze nişte băieţi seducători,
    care au reuşit să te facă să zâmbeşti, lucru rar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt administratotul firmei si fermei si seful de ferma. Ceea ce inseamna lucruri diferite. Ultima persoana este un lucrator din ferma. :)
      Am si scris de ce zambeam :) De fapt, chiar radeam.

      Delete
  8. Am o presimțire, cum că tu vrei să te reprofilezi! Dacă e așa, foarte bine, dacă nu, sigur jurnalistă în devenire ești, și încă una foarte bună. Faptul că nu ești înaltă îmi confirmă că mignonele sunt cu adevărat fermecătoare, nu lunganele. Asta e o completare la imaginile de aici! Seară frumoasă, Elly dragă! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) As vrea eu :) Dar nu cred ca se poate :) Insa iti multumesc mult pentru apreciere, Mirela draga!
      Cat despre inaltime, am mai spus cred ca am doar 1,62m :) Deci chiar sunt mignona :)
      Merci!

      Delete
  9. Wow, dar chiar te-ai documentat..Jurnalista scrie pe tine..Nu te vad eu acolo la vaci,am si eu pretentii de la tine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai doar de aceea m-am si dus acolo, sa aflu totul. ;)
      Am pus intrebari si mi s-a povestit cu foarte multe detalii. Dl. Iancu e un profesionist desavarsit.
      Multumesc!

      Delete
  10. Foarte interesantă experienţa ta! Unde e ţinuta de fermier? Salopetă, cizme...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Priveste fermierii de acolo si vei vedea ca nu e cazul :)
      Era culmea sa am eu salopeta cand nu au salopeta nici lucratorii. :) Atmosfera e relaxata. Adevarul e ca urasc uniformele, de orice fel si cred ca m-as fi simtit aiurea sa fiu obligata sa imbrac ceva gen salopeta. Nu era nevoie. Ideea n-a fost sa merg sa ranesc la vaci, oricum nu face nimeni asta, exista utilaje specifice care o fac foarte bine. Daca citesti si articolele anterioare vei vedea mai bine cum e viata acolo. Atat pentru cei care se ocupa cat si pentru animale. :)
      Multumesc, Adrian!

      Delete
  11. In primul rand ma bucur ca te vad zambind, inseamna ca ti-a placut acolo, ca te-ai simtit bine si oamenii au fost prietenosi. :)
    Informatiile sunt chiar interesante, habar nu aveam ca vacile acestea au un cip. Si par foarte sanatoase, bine ingrijite, dolofane, chiar sunt frumoase(nu stiu cat de potrivit e termenul, dar chiar si deosebite). Aici e treaba foarte serioasa din cate observ, nimic nu e lasat la voia intamplarii. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, chiar m-a placut. De ce credeti voi ca m-am zbatut sa ajung sa vad? Oamenii au fost minunati, am fost incantata.
      In fermele modernizate fiecare animal are cip, totul e informatizat. Sunt foarte frumoase, am fotografiat animale absolut la intamplare. Desigur ca totul e perfect controlat, totul se face cat se poate de serios :)

      Delete
  12. Dar ce asortati sunteti, rozul ala e pata de culoare din ferma.
    La mine, in Moldova colostru se numeste corasla si se hraneste si vitelusul, dar se mulge, iar anume din acel lapte se face o anumita tarta, in care se mai pune pe langa colostru, oua, zahar, praf de copt si cred ca si faine. E atat de buna.
    Frumos reportaj, astept si restul cu nerabdare.
    Te imbratisez!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt mici diferente...dar e acelasi lucru in esenta :) Vitelusul e hranit dar nu direct de catre vaca ci este hranit cu biberonul. Vacile nu mai au contact cu vitelusii dupa ce i-au fatat. :)
      Multumesc, Tina :)

      Delete
  13. Super tare , imi place , sunt curios despre acel material genetic ... este materialul de la prietenul vacii sau este un material modificat genetic ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu, nu este material modificat genetic. Este de la cei mai buni tauri de la ferme speciale de reproductie, din SUA. :)

      Delete
  14. Interesanta aventura ta. Sunt multe lucruri despre care povestesti pe care nu le stiam. Desi am copilarit la tara, noi n-am avut niciodata vaca...
    Astept continuarea :)!
    Zi frumoasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu toata lumea creste vaci si nici nu trebuie :) Atunci cei care cresc n-ar mai avea piata de desfacere :) Nu?
      Vine si continuarea. Iti va placea.
      Multumesc, Larisa!

      Delete
  15. Cec urat si frumos. Insa, totul e asa de mecanizat, parca si-a pierdut din farmec sa mai ai ferma. Dar, daca e ok pentru sanatate noastra sa fie asa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mie ca inginer caruia ii place orice este standardizat si pe baza de dispozitive, mi se pare foarte frumos asa. Sincer, nu vad cu ce e mai fermecator sa alergam pe camp dupa vite, sa le mulgem cu mana :) Asta merge pentru cateva vaci, insa la nivel de productie industriala doar asa se face :)

      Delete
  16. Desigur, calitatea apei e influientata de culoarea hainelor celor care o aduc! Altfel nu-mi explic de ce esti asa asortata cu nenea adapatorul, asa de ...roz amandoi!:))
    Si daca noi ne tragem din daci si romani se pare ca vacile Danone se trag din romani si americani!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adelina, sorry dar persoana in roz este domnul Iancu, administratorul fermei.
      Baiatul care se ocupa de adapatorile vitelor este cel imbracat in tricoul gri cu dungi ;) Asa ca....

      Delete
  17. Eu n-aş fi luat pixul de la şeful de fermă dacă însămânţează personal şi cu mâna lui toate vacile :D
    Glumesc.
    Aştept episodul următor, presupun că urmează mulsul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stiu ca glumesti :)
      Urmeaza exact ceea ce banuiesti :) Merci!

      Delete
  18. O experienţă deosebită! Mă bucur pentru tine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am intalnit oameni minunati prin locurile de unde esti originar, draga Alex. Mi-a placut mult experienta. :)

      Delete
  19. foarte bine prezentat, detaliat! :) astept binenteles continuarea :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cat de curand vine si ea. Numai sa am putin timp. :)

      Delete
  20. dar vitelusii mici nu i-ai pozat? si mamele vacute nu stau cu ei un pic? a fatat si gata o baga in productie?...nu-i corect!
    te pop, zi faina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esti prima care s-a gandit la asta. In afara de mine, desigur :))
      Totul la timpul sau :) Vei vedea :)

      Delete
  21. Elly, eu sunt sigura ca l-ai vrajit pe bietul domn Iancu! :)
    Am avut ocazia de a vedea o ferma de vaci in Italia si vreau sa iti spun ca mare diferenta nu era intre ceea ce am vazut acolo si ceea ce vad in fotografiile tale.

    ReplyDelete
  22. Nu e ceea ce mi-am imaginat eu dar tot frumos e locul ala, vad vacutele care imi dau zi de zi danone si iaurt de buna calitate.

    ReplyDelete
  23. Am ajuns cam tarziu aici, dar mai bine mai tarziu decat niciodata, nu?:) Mai vreau:d :))

    ReplyDelete
  24. Foarte interesanta 'aventura' asta in 3 capitole. Mi se pare incantator faptul ca mai sunt si afaceri zootehnice cu adevarat productive.
    Insa eu remarc altceva din acest articol. Si nu ma feresc sa ti-o spun, pentru ca desi consum lapte 'Danone de baut' de zici ca-s neintzarcat, totusi beau mai multa bere. :)) Remarc in sfarsit o fotografie in care razi. Nu e doar un zambet, ci pare un ras in toata regula. Frumos...frumos moment...frumoasa protagonista... :)

    ReplyDelete