Sunday, August 11, 2013

O fugă sănătoasă


sursa

Să vă spun cum n-am ajuns eu la Jocurile Olimpice...

Cred că trebuie să încep cu povestea încă din perioada școlară când n-am ajuns la niciun club sportiv și asta nu pentru că nu știam drumul până acolo. Mama nu a considerat niciodată sportul decât cel mult ca pe o pierdere de vreme. Fiindcă eu, pe vremea aceea, zicea mama, aveam altceva cu care să-mi pierd timpul: să învăț. N-are sens să vă ascund că în școală am avut abonament doar la premiul intâi. Acum, privind în urmă, nu îmi dau seama la ce mi-a folosit exact "abonamentul" ăla.  

Eram bună la alergare, mai ales la proba de rezistență. Motiv pentru care mă băgam la orice cros, la orice competiție cu fugăreală, cât de măruntă, chiar fără voia mamei pe care o mai păcăleam spunându-i că particip la te miri ce alte chestii școlare. Îmi mai amintesc că deși sunt aproape mignonă eram foarte bună și la săritura în lungime de pe loc. Între 1,85-1,90 m până am terminat liceul. Dar cum am spus, aveam cu totul altă treabă... Cine să roadă manualele?!?

Deci n-am ajuns la Jocurile Olimpice și deja le-am tăiat de pe listă. Acum e prea târziu. Și nu pentru că e seară când scriu aici.
Pentru un triatlon însă cred că nu-i prea târziu niciodată. Triathlon Challenge Mamaia 2013 poate fi pentru mine mai ceva ca Jocurile Olimpice, mi se pare o provocare excepțională. Și sună grozav de bine, mai ales că e pentru oricine își face curaj să participe iar eu am suficient cât pentru trei, adică pentru toată echipa. Ați înțeles: printre sutele de participanți vor fi și echipe de bloggeri, trei la număr, fiecare fiind formată dintr-un un înotător, un biciclist și un alergător. 

Biciclist, înotător, alergător...deci trei probe ștafetă nu ușoare dar nici foarte grele. Cu bicicleta traseul e de 20 km pe șosea, în Mamaia. De inotat se inoată 750 m în Lacul Siutghiol. Alergarea, care mă interesează maxim, înseamnă a alerga 5000 de metri pe șosea, din Mamaia spre Năvodari.
Sună provocator, nu-i așa? Mai ales că Olimpiada mea este cel mai mare triatlon din Europa de Est, ajuns deja la editia a V-a.

Cînd aș putea fi la triatlon?!? Fiindcă bănuiesc că deja v-ți speriat că blogul rămâne singur. Peste 26 de zile, între 6-8 septembrie 2013. Am fost de atât de multe ori la Mamaia exact la început de septembrie încât mi se pare perfect. Atunci e încă vară deși e toamnă.

Culmea e că nici la mare n-am ajuns de peste trei ani întregi deși e marea mea slăbiciune. 2013 ar fi al patrulea an în care n-aș pune piciorul pe plajă. Participarea la Triathlon Challenge Mamaia 2013 poate fi ocazia de-a simți nisipul plajei, fie și măcar pentru doar un weekend extrem de ocupat cu o fugă sănătoasă.
Îmi depun destul de târziu candidatura dar aș fi încântată să fie luată în calcul. Eu deja am început antrenamentele.  A, nu, nu îmbrăcată ca în fotografie. Dar pentru cum aș arăta în echipament de alergare puteți face un simplu exercițiu de imaginație.




38 comments:

  1. Nu isi pot permite sa te piarda!
    Auzi, sa-mi aduci si mie o scoica pe langa medalie, da?:)
    Tare mult imi place imaginea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu-i asa? Sper sa se tina cont si de parerea comentatorilor :)
      Daca ajung acolo, aduc o multime de scoici.
      Merci, Geanina.

      Delete
  2. Elly, zici ca trebuie sa alergi 5 km? Sincer, mie mi se pare mult, o asemenea distanta clar nu mi-ar fi la indemana, chiar daca m-as antrena un an de zile, dar tu esti o adevarata sportiva, sper sa fii selectionata pentru acest triatlon. Esti intr-o conditie fizica excelenta din cate se vede din imagine. :)
    Nu pot sa nu observ ca iti plac mult competitiile, mai ales cele intre bloggeri. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu merg foarte mult pe jos si nici de alergare nu mi-e teama.
      Adevarul e ca am dorit sa se stie si asta, ca ma bazez si pe o buna conditie fizica. Sa stii ca la diverse intalniri e o atmosfera placuta intre persoane cu aceleasi preocupari. :) De aceea imi place.

      Delete
  3. Misto concurs. Dar vezi daca ajungi acolo sa le spui ca pe site apar in poze numai figuri de concurenti de sex masculin, iar in videoclip sunt prezentate doar 2 concurente de sex feminin, si asta e un dezechilibru de promo care poate descuraja participarea femeilor la ceast concurs, plus la concursuri similare in viitor, si nu cred ca se doreste asta, adica perpetuarea situatiei ca societatea, inclusiv mamele sa nu isi incurajeze fetele sa faca sport, etc. Adica pe bune, eu cand am dat click pe site-ul ala, asa din prima am crezut ca e numai pt concurenti barbati, desi daca te duceai si tu era clar ca e si pt fete, numai ca nu se vedea nici un exemplu asa din prima. Dupa parerea mea, acel site trebuia sa prezinte imagini care sa reprezinte clar ca acesti sponsori doresc sa promoveze un stil de viata sanatos atat pt femei cat si pt barbati, si sa nu discrimineze total aiurea. Ce daca poate in anii anteriori nu au participat asa de multe fete, gaseau ei acolo alea 2 care au participat, si le puneau de mai multe ori in cadru. Sau angajau cateva modele sa le faca poza pe site si lor. Treaba lor ce faceau, si cum "pacaleau" lumea, dar era cu intentie buna ! Si daca esti blogger comercial, (adica activ angajat in activitati de promo, deci implicit aderand si tu la o ideologie dezirabila de a duce mai departe un promo cat mai sanatos si mai calitativ), eu cred ca poti sa atragi atentia asa in legatura cu aces aspect atunci cand te duci acolo cu ecusonul de blogger in piept. Adica sponsorii astia sunt totusi si corporatisti, si cred ca poti sa iti permiti sa le faci comentarii de genul asta, nu e asa doar o adunatura de salon, in care poate aasa ceva ar suna poate mai aiurea in cultura din Romania. Desigur nu trebuie sa te arunci singura in gura leului, daca nu vrei sa iesi in evidenta, poti sa gasesti si alti bloggeri care au facut reclama la acest challenge, atat fete cat si baieti, sa te sustina.

    (suplinitorul cu CTC la propaganada)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acum ca mi-am adus aminte ca datorita unei povestiri de tip basm cu imparati si printi si printese create de tine de pe blogul tau am petrecut eu vreo 30 de minute odata cautand pe net ce s-a mai descris in ultimii 30 de ani legat de nivelul de anxietate optima pt performanta plus pt a scrie un comentariu si mai lung atucea, chiar daca nu am gasit confirmarea ca asa ceva merge si pt fetele sportive, nu numai pt baietii sportivi (din cauza de discriminare si la case si mai mari), am sa risc totusi sa fac si o critica literara la articolul de mai sus, care sper sa iti fie utila de fapt pt a lua o medalie in acel viitor concurs sportiv, (in caz ca merge asa cum sper). textul de mai sus trebuia poate reformulat pt a nu incepe cu NU in brate, plus din cauza lui mama, ci trebuia sa inceapa as, "Deoarece eu am fost de cand eram mic copil o persoana cuminte, constiincioasa si disciplinata am ascultat-o pe mama cand mi-a interzis sa merg la un club sportiv si nu m-am angajat in activitati dezordonate de chiul de la raspundere si delincventa, chiar si in conditii adverse de mediu, iar acum anticipez cu oarecare trepidatie dar si entuziasm o posibila participare in acest Challenge sportiv, etc." Desi desigur atunci textul nu ar mai fi sunat asa ca de cenaclu literar Zburatorul, ci mai degraba a articol din Scanteia Tineretului, eu zic sa nu dam la o parte si partile bune ale regimului socialist al RSR, acum ca suntem in democratie, si avem si sponsori corporatisti , si sa cream un cadru psihologic adecvat pt sanse sporite pt o performanta de succes, cf cercetarilor din psihologia sportiva din anii 80, (cand americanii doreau si ei sa ii ajunga din urma pe RDGisti si alti sportivi din tari socialiste la nr medalii de aur la JO, desi ma rog pe atunci se folosea si doping masiv, dar noi nu incurajam acum asa ceva), cercetari care si acum sunt citate ca fiind unele chiar destul de riguroase, (desi din pacate mai mult pe baieti angajati sportivi, iar pe fete numai pe activitati intelectuale, dar asa era planul cincinal SUA la vremea aia, baietii sa ia mai multe medalii la sport, iar fetele sa ia mai multe premii Nobel la stiintele exacte, cf leadershipul academic- corporatist american de atunci, inca influentat la mentalitate de perioada Razboiului Rece, cu impartirea lumii inconjuratoare in 2, capitalisti si comunisti , fete si baieti, etc, plus filmele despre razboiul dintre sexe, dar si lupta de egalizare la locul de munca, plus reintroducerea neoclasicismului revizuit feminist la universitatile de profil umanist...)

      eu sper sa merga si sa nu te enervezi prea tare de acest comentariu, adica dincolo de pragul optim necesar pt a-ti spori performanta

      Delete
    2. 1. Rudolph, eu n-am gandit nicio clipa in felul in care o faci tu.
      Daca ai aceste observatii...le poti face chiar tu acolo, pe site. Sunt articole la care se pot lasa comentarii.

      Delete
    3. 2. Ceea ce sugerezi sa fi scris...suna ca de trupa Divertis. :))
      Daca insa ai avut doar o motivatie buna, sa ma incurajezi prin enervare...nu ti-a reusit, din pacate. Habar nu am daca voi ajunge la triatlon. Desi mi-ar placea.

      Delete
  4. Pai mult succes Elly! Observ ca iti plac foarte mult concursurile, competitiile, cum a remarcat si Nice mai sus!
    Eu cu alergatul nu stau foarte bine, desi in general imi plac sporturile.
    O saptamana frumoasa iti doresc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Larisa, nu stiu daca voi ajunge. Mi-ar placea dar tot ceea ce a depins de mine a fost sa scriu acest articol.
      Multumesc. La fel! :)

      Delete
  5. Sa alergi 5km?:o eu dupa 100m imi dau plamanii afara :)) Insa cu bicicleta nu'i bai, 20 km nu m'ar speria, mai ales daca am drum lin, fara sa trebuiasca sa ocolesc gropi la mm :)) Dar totusi..sa alergi 5km?:o :o WOW!!! Nu pot spune decat: Mult succes si sper sa te intorci aici cu aur :) sau cu locul 1 daca nu se da aur :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu cred ca nu poti alerga nici macar 100 de metri la varsta ta. Cred ca exagerezi :) De la masina ti se trage ;)

      Delete
    2. De la lene, masina a venit recent, nu poate fi asta cauza pricipala, dar este unul din factori:-" :))

      Delete
  6. Daca ajungi la Mamaia te sustin de pe margine pe tot traseul ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu ajung. Cred ca ar fi fost frumos. Multumesc mult pentru intentie :)

      Delete
    2. Pai cum, ai fost data la castigatori in 29 aug.?
      Tocmai ce incercam sa scriu articolul de sustinere pt B.I. :(

      Delete
  7. Ti-ai depus candidatura cu fix 3 minute inainte de expirarea termenului! Ce tare!! BAfta! Un pic de alergatura la kilogramele tale chiar merge!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chiar cu doua minute, caci a mai durat de aici pana acolo. ;)
      N-a fost sa fie, dar iti multumesc mult :)

      Delete
  8. Elly, draga mea, esti SUPER-MEGA-TERRA curajoasa, dar asa esti tu! Bun 5 km alergare, 20 km cu bicicleta, 750 de metrei inot (sper ca am rezumat bine). Asadar: dupa primii 2 km as ramane fara picioare la alergat, numai bine pentru bicicleta, pentru ca nici macar la anii acestia nu stiu sa merg pe ea, iar la inot nici nu m-as baga in apa :))) Offf

    Sper sa reusesti sa intri in echipa si sa ajungi la Mamaia! Arata-le tuturor ca poti. Mult succes! (cineva imi zicea ca bafta e pentru prosti, succesul e pentru cei care cred in ei insisi si muncesc mult) Iti tinem pumnii, facem galerie si tot ce se mai poate(chiar si cu pompoane!!!!) ;)

    Mult spor si la antrenamente! Pupici multi :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alexandra, doar la una dintre probe ma incumetam caci asa era si ideea. In cazul meu era vorba despre alergare. Am subliniat in text. :)
      N-am sa ajung acolo. Dar iti multumesc din inima pentru sustinerea care, sunt sigura ca, ar fi fost pe masura intentiei :)

      Delete
  9. Buna ziua,
    Nu ne cunoastem, nu am fost pasagerul dvs… nu-mi permit 
    O mare rugaminte…
    Sotia mea a “copilarit” cu o fata Cristina Birau care este stewardesa, tatal ei fost colonel Ioan Birau, din Bucuresti. De fapt s-au conoscut prin intermediul tatilor lor, colonei, unul Ioan Birau iar celalalt Stefan Tataru din Husi, Vaslui.
    Banuiesc ca va inchipuiti marea rugaminte… stiti ceva de ea? Poate, intamplator, v-a fost colega sau poate prin diverse forme de comunicare cu alte colege de breasla aflati ceva….
    v-am fi profund recunoscatori daca ne-ati da vreun semn…

    multumesc anticipat!

    Succes in continuare!

    ka@diavist.ro

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna seara domnule Anonim!
      Nu stiu cum ati ajuns pe blogul meu si chiar mi-ar placea sa stiu.
      Nu stiu nimic despre persoana care va intereseaza. Ceea ce ma intereseaza insa, din nou, e cum ati dedus ca as putea sa stiu.
      Posibil insa sa aflu desi nu am idee cat de simplu poate fi. Mi-ar placea tare mult sa va pot face o bucurie.
      Dati-mi un semn. Aici, deocamdata.

      Delete
  10. wow! o veste care trebuie ovationata, la fel cum va trebui sa te aplaudam si încurajam în zilele de concurs! Super idee! ma bucur mult ca iti vei indeplini un vis, mai bine zis - doua vise (atat am numarat eu, pe putin ;)))!) Succes Elly draga! ma înscriu si eu - dar numai în grupul care-ti va face galeria cea mai frenetica :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Carmen, din pacate nu mai este de actualitate. Era o depunere de candidatura, dar nu insemna automat ca voi fi aleasa. Poate cu alta ocazie :)
      Multumesc mult pentru galeria care ar fi fost :)

      Delete
  11. Replies
    1. Multumesc, Nicole, dar nu mai e cazul :)
      Dar poti sustine pe altcineva, pe cei care au fost alesi ;)
      Te pup si ma bucur mult ca ai trecut pe aici :)

      Delete
  12. Superb! La cat de sedentar am ajuns in ultima vreme, te invidiez intr-un mod constructiv.. :) si iti urez bafta maxima!
    Despre ce fotografie vorbesti? Eu in cea de-a doua o vad pe Gabi Szabo... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc! Cred ca cineva te-a auzit :)
      :)) Faza cu Gabi Szabo e chiar buna :)

      Delete
  13. desi sunt inotatoare de performanta...sau mai bine zis am fost...nu ma incumet...si cred ca nici nu primesc mamaile :)))

    ReplyDelete
  14. data viitoare facem si noi galerie :)

    ReplyDelete
  15. Succes la alergat, o sa primesti stafeta de la mine, asa ca contam pe tine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bine-ai venit pe aici! :)
      Da, sunt ultima ca prestatie. Multumesc!

      Delete
  16. Eu nu m-as baga la asa ceva nici daca as fi invitat de onoare... Abia reusesc sa alerg dupa tramvai fara sa scot limba de un cot... Si cand te gandesti cat eram de activa altadata... Dar sedentarismul si tutunul isi cer drepturile, asa ca voi sta cuminte acasa si te voi sustine prin aplauze.
    Imi place mult, mult rochita ta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai nimerit bine. Tocmai m-am bagat :)
      Multumesc, Vienela! Ma bucur ca-ti place rochia. Si mie imi place ;)

      Delete
  17. Felicitări pentru selecţia la triatlon ! Faci parte din echipa pe care am hotărât să o susţin la această competiţie şi din acest motiv îţi doresc mult succes ! Superstiţiile spun :,,cei din urmă (selectaţi!) vor fi cei dintâi(câştigători!)! :)

    ReplyDelete