Tuesday, August 6, 2013

Teoria relativității pe înțelesul tuturor



Foto: kommersant.ru
În materie de sfaturi în viață ceea ce este potrivit pentru X poate că nu este și pentru Z... Fiecare poveste de viață e unică, cu greu există puncte de intersecție între poveștile noastre de oameni. Suntem unici.

Ceea ce pentru Y înseamnă un ideal de frumusețe s-ar putea ca pentru altul să nu fie decât ceva care să îl lase complet indiferent... Sau și mai rău...

Un film care are cronici favorabile sau chiar laudative, distribuție bună și poate că și vreun premiu sau mai multe, nu este automat pe gustul oricui.

Căldurile de afară, care pe mine mă încântă, pe altul s-ar putea să-l aducă în pragul disperării. 

Drumeția la munte, cu cortul, care pe ei îi face să se simtă fericiți, asupra ta, doar gândul la o astfel de călătorie, are un efect exact contrar...

Un drum cu trenul, care pentru unii poate fi o plăcere, și-mi aduc acum aminte de Tenul de plăcere al lui Caragiale, pentru altcineva poate fi un adevărat calvar...

Muzica ce ție îți provoacă stări aproape orgasmice și ești atât de încântat de ea încât o postezi până și pe FB, cu siguranță altuia îi provoacă coșmaruri. Ori îți asasinează măcar unul dintre vecini...

Unuia îi place să dețină un câine de talie mare, altuia, dimpotrivă, unul de talie foarte mică sau poate o felină. Sau nimic.

Un fel de mâncare care ție ți se pare culmea rafinamentului cu siguranță că altul n-o percepe la fel.   

Iar relativitatea aceasta poate să se materializeze într-o listă mult mai bogată...  

*****************
Totul este relativ. De aceea nu știu cât de inspirată, de potrivită și de relevantă este afișarea, în totalitate sau aproape, a vieții personale pe rețelele de socializare. Tot ceea ce ține de gusturi constituie subiecte delicate. Prietenii se vor simți obligați să dea măcar un like, cel mai probabil nesincer. Sau să comenteze ceva de formă. Este posibil ca din cauza preferințelor personale, a orientărilor culturale sau religioase, unii dintre cei care au acces la postari să se simtă chiar ofensați de unele dintre ele.

Totul este relativ. Mai puțin faptul că pe retelele de socializare și în spațiul virtual, în general, trebuie să existe reguli de conduită. 




30 comments:

  1. Expunerea vietii personale pe retele de socializare? Eu nu stiu sa am oameni in lista de facebook care fac asta. Pe bloguri nici atat, toti sunt extrem de retinuti la acest capitol. Oricum nu ma intereseaza, nu stau sa urmaresc, nu dau like de complezenta sau pentru ca ma simt obligata. Dar acord cu mare usurinta like-uri fotografiilor cu peisaje superbe, uluitoare sau cu arhitectura medievala pe gustul meu. :D
    Iar eu postez exclusiv fotografii cu flori sau peisaje care primesc extrem de putine like-uri. Pe aceasta cale vreau sa le multumesc celor care o fac. :P :)) Sper din inima sa nu le acorde din complezenta.

    Ce ma deranjeaza cu adevarat pe facebook este faptul ca inca este permis un limbaj suburban, sunt permise jignirile, injuraturile. Nu inteleg de ce.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nice, tu esti o persoana foarte discreta. Si eu postez, destul de rar, fotografii pe vreo doua grupuri de fotografie. Daca n-as avea la profil si cateva foto personale...as fi la fel ca tine. Nu-mi place sa imi expun viata pe FB si foarte putin si pe blog. De fapt nici viata celorlalti nu ma intereseaza dar in rarele cazuri cand am mici curiozitati constat ca exista oameni care se expun oarecum exagerat in spatiul virtual.
      Eu nu dau niciodata un like fara motiv. Daca dau unei postari de pe un blog, nu dau niciodata decat dupa ce am citit postarea.
      Despre limbajul suburban...am observat ca situatia de inrautateste brusc in perioadele campaniilor electorale. Imi displace total.

      Delete
  2. Nu pot decât să dau un share acestui articol. Ce bine ar fi ca oamenii să înţeleagă aceste lucruri! Ar fi mai puţine certuri şi am gândi de două ori înainte să deschidem gura...

    ReplyDelete
  3. Ştii eram împotriva celor care descoperiseră citatele. Mă săturasem să văd cum toţi empatizau cu diferite zicale şi vorbe de duh descoperite de ei doar pe fb. Până într-o zi, când cineva mi-a spus sincer că a fost la librărie şi a cumpărat o carte de Petre Ţuţea. Că lui nu îi e ruşine de ce descoperă aici şi că a fost prea ocupat să trăiască încât a sărit peste multe etape, iar acum e fascinat de multe lucruri. Aşadar ...totul e relativ...cu adevărat. Subiectul ăsta mi-a plăcut foarte tare.

    ReplyDelete
  4. Cred ca a-ti pune viata pe google nu tine neaparat de a place sau a nu place tuturor, ci de a te dezbraca sau nu in public. A te dezbraca de secrete, de intimitati...de haine. Cei care posteaza de-astea...primesc like-uri de la cei care asta asteapta... Acuma, de ce te-ar interesa la modul asta altii...asta e alta discutie...Dar si pe blog si pe FB cine se aseamana se aduna..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zau, de obicei evit sa fac comentarii la comentarii, dar in acest caz nu m-am putut abtine de cateva ori pt ca prea au fost interesante asa mai toate comentariile. Citindu-l pe cel mai de sus, mie mi-a dat prin cap, Zau, DE CAND caut eu un strip-tease literar interesant pe vreun blog, (preferabil comedic burlesc, desi nu e obligatoriu, poate fi si mai grav sau sobru si concret direct la obiect), si tot deageaba !

      Delete
  5. Eu nu am nici o problema cu nimeni! Si daca cineva isi pune intimitatile in virtual e fix problema lui. Eu vad: daca ma intereseaza citesc daca nu, merg mai departe. Evit sa intru in discutii aprinse. Si caut sa nu ma cert nimeni. Pana acum mi-a iesit...;)
    Noapte faina, Elly!

    ReplyDelete
  6. Intr-adevar totul esre relativ, cred ca trebuie sa faci doar ce crezi ca e bine pentru tine fara a tine cont de parerea nicicui.

    ReplyDelete
  7. Da,asa este!Totu-i relativ.Multe persoane nu citesc ,dar comenteaza sau dau like-uri.

    ReplyDelete
  8. Aşa zic şi eu! Totul este relativ. Pe mine, pe Facebook, cel mai mult mă deranjează cei care postează încontinuu, de nu mai pot să-i văd şi pe ceilalţi, din cauza şirului interminabil al pozelor şi cafeluţelor primilor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asta ma enerveaza si pe mine cel mai mult in ultimul timp si acesta a fost motivul pentru care am facut acea curatenie serioasa pe facebook. Nu reuseam sa mai vad nici un blogger din cauza cafelelor, imi crestea tensiunea... :)))
      In rest, ma amuz urmarind cum pustoaicele din lista mea isi schimba in fiecare saptamana partenerii si se plang de nesimtirea lor. :)))

      Delete
  9. Totu-i relativ....
    Cunosc persoane care fac acest lucru din singurătate şi nevoie de apreciere. E greşit sau nu, fiecare îşi echilibrează stările emoţionale cum poate. (sigur, nu includ şi exagerările)
    În principiu, sunt de acord cu tine, dar... nu trăim într-o lume perfectă.

    Te pup draga mea, o zi uşoară şi frumoasă.
    Mă mai strecor din când în când... :)

    ReplyDelete
  10. Totul este relativ, dar totul are o limită. Tocmai ce am auzit la ştiri de o adolescentăcare s-a sinucis pt că nu a mai suportat comentariile negative pe care le primea virtual. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Andreia, imi permit sa dezvolt comentariul tau si sa spun ca este cumplit cazul adolescentei... Traim intr-o lume bazata pe computere; putine meserii mai sunt posibile fara ajutorul computerului si toti invatam si incercam sa tinem pasul cu "moda". Strabunicii spuneau ca "padure fara uscaturi nu este" si aceasta constatare este valabila fiecarei generatii. Pe vremea bunicilor au fost deasemenea cazuri de tineri cate s-au sinucis pentru ca dragostea nu le-a fost impartasita. Un alt exemplu, eu am avut o volega de liceu cate s-a sinucis pentru ca a ramas corigenta la matematica... Intotdeauna vor exista persoane sensibile psihic si cei care simt ca au "curajul" unui asemenea act au nevoie de ajutorul unui medic de specialitate.. din pacate de cele mai multe ori sunt ei insusi surprinsi de ceea ce simt si se ascund.... nici cei drsgi din preajma lor nu observa dezechilibrul lor emotional.

      Delete
    2. O stire de genul am citit si eu chiar inainte sa intru pe blog si e destul de trist. Ai dreptate Elly, totul este relativ si cel mai important totul tine de fiecare. Daca decizi sa'ti expui viata in online trebuie sa'ti asumi acest risc si sa te astepti la tot felul de reactii nu numai la aprecieri si sa poti face fata acestor reactii indiferent de natura lor sau din partea cui vin.

      Delete
  11. Ce bine ca nu suntem la fel si ca fiecare are propria personalitate. Fiecare gandeste independent si fiecare simte si interpreteaza lumea ce-l inconjiara in mod propriu! Ce gri ar fi fost lumea, daca am fi fost toti trecuti prin acelasi sablon!
    Cat priveste "gustul meu" -imi este drag sa scriu pe blog despre ce fac si ce vad si gasesc plictisitoare postarile celor care prezinta fotografii luate de pe internet, de pe undeva de unde nici ei nu mai au habar!
    Din lumea virtuala, la fel ca si din lumea cartilor sau a cinematografiei, cautam exemplele frumoase pe care le putem aplica in viata noastra reala, tot asa si paginile de blog pot da idei despre cum se poate infrumuseta viata de familie, relatia cu parintii sau colegii de serviciu. Stiu insa ca multi, rosi de invidie si nemultumiti de propriul stil de viata, nu considera pozitiv acest gen de bloguri si se cufunda mai departe in rutina plictisitoare a vietii lor, crezand mai departe ca destinul nu poate fi schimbat.
    O tema deosebit de interesanta ai abordat, Elly draga!

    ReplyDelete
  12. Chiar acum o sa dau un like sincer ! :)

    ReplyDelete
  13. Bravo Elly! Uite cum mie nu-mi place muzica vecinilor, pe la 12 noaptea: manele si rock, dar reprezinta alegerea lor si o respect, atata timp cat nu interfereaza cu viata, linistea si somnul meu ... Mai ales cu somnul meu. Adevarat, totul este relativ, dar respectul ar trebui sa fie absolut ....Sunt multi care isi dezvaluie viata in intregime pe retelele de socializare, altii numai cate o parte mica si altii chiar deloc. Alegerea lor. Comentez unde ma intereseaza si mi-a placut.... La fel si cu like sau distribuire ....In rest, stiu si sa evit sau sa blochez undeva departe de mine pe cei care nu ma intereseaza sau chiar ofenseaza.... Dect certuri si comentarii rautacioase, mai bine un "te pup, pa! pa!"

    Foarte buna tema pentru a reflecta. O zi frumoasa, Elly!

    ReplyDelete
  14. Desigur, viaţa personală ar trebui să rămână strict particulară.
    Numai dacă ai nevoie de un sfat, de o altă părere, îţi spui public
    gândurile şi eventualele nelinişti. Altfel, la ce să vorbeşti despre
    tine? Dacă ai avea ceva extraordinar de zis de vărul Gigel, hai, treacă.
    Altfel, lasă-l acolo unde e, în familia ta. Singura derogare de la regula
    asta aş acorda-o femeilor care sunt pe punctul de a naşte, care mi se
    pare normal să vorbească despre starea lor. Şi chiar e interesant ce spun
    fiindcă mulţi noi n-o să avem parte de miracolul de a da viaţă altei fiinţe.

    ReplyDelete
  15. ...mulţi dintre noi... (Căldura e de vină!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu trebuie sa recunosc ca habar nu am ce poate zice o femeie cand e pe cale sa nasca, insa in filme am vazut ca mai mult injura pe barbatul care le-a impregnat, care incearca sa le ajute spunandu-le sa respire, si ele numai de acest fel de ajutoor nu au chef...dar asta cred ca e numai in filme...poate in real life femeile care sunt pe cale sa nasca spun niste chestii deosebit de interesante, numai ca efectiv nu cred ca am citit nicaieri vreo carte sau vreun articolcare sa detalieze acest aspect, dar nici asta nu inseamna ca nu exista, doar ca eu nu am citit. Drept care, zau, am devenit ff curios sa intreb aicea daca stie cineva asa un exemplu concret de o chestie ff interesanta pe care ar putea sa o rosteasca o femeie care e pe cale de a naste, pt ca, sincer, fara nici un misto, cred ca asta poate fi subiect extrem de interesant chir si din punct de vedere literar, fiee pt un articol, ba chiar pt o carte de tip culegere...mie mi-ar surade chiar sa incerc sa formulez o leapsa bazata pe aceasta idee, doar ca nu prea stiu cum sa o formulez ca sa iasa totusi asa cat de cat serioasa, dar am sa ma mai gandesc pt ca realmente mi se pare o idee ff misto, zau, ma mir ca nu am vazut sau nu am auzt nicaieri asa despre o posibila carte din asta, cu citate de chestii ff interesante spuse de femei care sunt pe cale de a naste, poate chiar si femei celebre in istorie, dar si femei contemporane oarecare...zau, am sa fac o leapsa, doar ca mai am inca vreo 3 de facut pe alte teme inspirate de la alti bloggeri, desigur voi da atributia aat pt Elly cat si pt Javra in acest caz, ca altfel nu mi-ar fi dat prin cap o asemenea idee, doarr ca va mai dura, trebuie sa stati un pic la coada, pana le fac si pe alelaltele).

      Delete
  16. Da, totul este relativ darr in orice domeniu inclusiv pe retele de socializare trebuie sa fii ghidar de bun simt.

    Nu ma intereseaza ce fac unii si altii dar uneori ma enerveaza cand vaf oameni care isi expun copiii in diverse ipostaze sau mai exista adolescente sau tinere domnisoare care isi dezvaluie cu nonsalanta nurii nestiind xa acele fotografii pot ajunge pe diverse site-uuri deocheate.Mai sunt altii care crezandu-se macho isi dezvaluie cu generozitate tatuajele...

    Dau like-uri la ceea ce imi place , nu din obligatie....

    ReplyDelete
  17. Ce ti-e si cu relativitatea asta, dom'le! Cred ca prieteniile pe FB sau bloguri le alegem dupa afinitati. Am selectat atent lista de prieteni pe FB. Daca dau like, o fac pentru ca imi place. Cu regulile de conduita sunt de acord, dar ..."cine se aseamana se aduna"... :)

    ReplyDelete
  18. Stii cum se spune, gusturile nu se discuta. Fiecare este unic in felul lui, si sincer, eu cred ca este foarte bine asa. Exista diversitate.
    Totul este sa fim mai intelegatori cu semenii nostrii, sa intelegem ca fiecare vede lucrurile din punctul lui de vedere, sa fim mai toleranti si sa nu mai luam totul prea in serios si personal.
    Te pup! O seara buna!

    ReplyDelete
  19. Mie, in cazul acestui articol, zau, comentariile mi s-au parut mai interesante decat articolul principal, pe care nu l-am inteles asa de bine atunci cand l-am citit prima oara, pt ca nu mi-am dat seama daca era doar despre politetea sociala necesara atunci cand ne exprimam in public, sau era ceva mai mult, o dorinta de a citi mai multa liteartura de inalta calitate gratis pe Internet, adica ceva oarecum critic, insa comentariile au atins si alte aspecte care mie nici nu mi-ar fi dat prin cap atunci cand am citit articolul prima oara !

    ReplyDelete
  20. Perfect de acord cu tine. De fapt...'si cu tine', pentru ca oricat de draga-mi esti, parca mai mult l-as crede pe Einstein (no offence!)... :)
    Sincer sa fiu, eu imi exhib preferintele in materie de...orice, insa aleg intotdeauna sa folosesc precizari de genul 'in opinia mea', sau 'parerea mea este ca'...tocmai pentru a ma delimita de cei care nu cred aidoma mie, vrand sa-mi exprim punctul personal de vedere. As prefera mai degraba sa-mi fac autocritica (totodata sustinandu-mi opiniile), decat sa incerc a le impune cuiva.
    Si totusi, vorba ta, ce te faci cu cei sau cele, care ne spun cat de deosebiti sunt ei/ele, care descriu intimitati de parca nu s-a mai vazut pana la ei/ele asa ceva, incercand aproape sa traseze cai de urmat, erijandu-se in cunoscatorii adevarului absolut?!...
    Ce pacat cand unii/unele trec de la extrovertire, la exhibitionism.
    Nu mi se pare o chestie nasoala sa vorbesti despre viata personala, cata vreme pastrezi o decenta in exprimare si o detasare de propria-ti persoana, ca si cum te-ai privi cu un ochi critic, nu ca si cum ai fi un role model autodeclarat. Dar deh!, unele sunt mai gospodine decat altele, intrucat tuica bate pizza. Ah!, iar mie-mi place sa dau cu aspiratoru'... Ce naiba zic eu aici? Cred c-am luat-o razna de la caldura asta. Vezi? Numai tu esti de vina cu dansul tau lasciv prin care invoci soarele de prin Martie-Aprilie. Inceteaza, te rog!!! Mi-e dor de frig! Sau vrei cumva sa incep si eu sa dansez, facandu-ti concurenta... Hmm, eu cred ca nu... Doar daca iei un Metoclopramid inainte. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pfoaaa! Ai 'bagat' emoticoaneee! Pupati-as manusitele tale tanti Eli! :D Gata cu doua puncte si paranteze! :P ;)

      Delete
  21. Da, totul e relativ... De exemplu, pustoaicele care isi pun poze NUD pe facebook, in care li se vede pana si vaginul, chiar de aproape, si scriu ceva in genul "iubeste-ma pentru cum gandesc" sub poza....

    Deci, da, totul e relativ...

    ReplyDelete