Thursday, August 23, 2012

Ar trebui sa se inventeze teleportarea


Va plac lepșele? Dupa cat succes au in blogosfera, mai ales acum vara, cand toata lumea e mai relaxata, si parca n-are chef de subiecte "grele", eu as crede ca da. Inseamna ca o sa va placa si asta.
Draga de Minnie, nestiind ca nu preiau lepse, (dar a aflat acum!), mi-a pasat leapșa turistică, provenită de la Vienela, leapșă pe care si ea o primise de la altcineva. Între timp, leapșa a mai ajuns la mine pe o altă cale, prin Carmen. Apropos, mai am o "datorie", simultan la 4 persoane, pe care promit ca o voi achita, dar inca n-am gasit timp. 
In legatura cu turismul, am mai spus cate ceva in doua articole: unul legat de dilema mare-munte iar altul despre incurcatura in care se afla multi cand e vorba despre variantele de cazare.
Dupa acest preambul, e cazul sa raspund, ca sa nu fiu acuzata că mă fofilez.
Deci:

1. Muntele sau marea?
Cum am raspuns si in articolul mentionat mai sus, aleg oricand marea. Nu inseamna ca n-am fost la munte, ba, as spune ca am fost prea mult, incepand cu varsta de 3 ani, pentru ca mamei mele ii face rau soarele si n-a agreat marea niciodata.  Atunci cand am vazut marea pentru prima data, la vreo 12 ani, am fost atat de incantata incat nu mi-a mai trebuit muntele.  (pentru o mai bună vizualizare e nevoie sa facți click pe imagini)
Golden Sands - Centrul stațiunii - foto personală
Plaja de la Golden Sands - foto personală
2. Iarnă sau vară?
Voi ce credeti? Doar gandind logic, si luand in calcul primul raspuns.

3. Care e destinaţia la care visezi că vei ajunge măcar o dată în viaţă?
Niciodata nu am visat ceva anume. Nu pot sa spun ca nu pot dormi noaptea de grija ca n-am vazut nu stiu ce loc din tara asta sau din lume. Desigur, multe locuri ar fi tocmai bune de vizitat, dar...pentru asta ori ar trebui sa se inventeze teleportarea, ori sa primesc drept cadou acele calatorii, pentru ca nu-mi permit financiar sa vad lumea larga, mai ales acum. Ca fiecare, am cateva dorinte, insa cel mai mult sunt realista.
Pe de alta parte, ii multumesc internetului ca exista. Datorita lui am "vazut" o multime de locuri minunate.

4. Care a fost cea mai frumoasă ţară pe care ai vizitat-o?
Nu am vizitat prea multe tari. Am fost putin prin Grecia, Bulgaria, Egipt si am dat doar o fuga prin Germania si Austria fara a putea vizita mai nimic acolo din cauza timpului foarte limitat. Trebuie sa spun ca peste tot sunt locuri frumoase, important e sa le gasesti, dar cel mai important e sa reusesti sa ajungi acolo.
Arhitectură modernă in stil tradițional grecesc - foto personală
Atelierul de icoane - Meteora - foto personală
5. Care a fost cel mai frumos oraş din afara ţării pe care l-ai vizitat?
In Grecia si Bulgaria am fost la mare. In Grecia am facut excursii insa nu in orase. In Bulgaria am vizitat totusi Varna. Nu stiu ce crede lumea despre Bulgaria, dar e o tara foarte interesanta, care merita si macar sa fie itinerata. Am facut cateva fotografii prin Varna, nu stiu acum pe unde sunt aruncate in maruntaiele acestui laptop. Uf...dupa cautari indelugate, am gasit totusi doua.
Varna - foto personală
Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” - Varna - foto personală

Am vizitat insa, in amanunt as spune, Cairo, unul dintre cele mai fascinante orașe din lume. Am avut suficient timp, desi mai era nevoie. Despre calatoria in Egipt as vrea sa mai scriu cat de curand. 
Piramidele din Gizeh - Egipt - foto personală
Piramida lui Keops - Egipt - foto personală
Muzeul de Egiptologie din Cairo - foto personală
6. Care a fost cel mai frumos oraş din România pe care l-ai vizitat?
Am vizitat cateva orase importante din Romania. Nu pot spune ca nu mi-au placut. Avem orase foarte frumoase in tara. Insa cel mai frumos, pe care-l iubesc fara limite, este Sibiul.
Sibiu - Piața Mică - foto personală

7. Ce obiectiv turistic te-a impresionat?
Pe mine, oriunde m-ar duce pasii, ma impresioneaza cladirile deosebite sau constructiile foarte indraznete. Adica ma impresioneaza catedralele, daca sunt gotice cu atat mai mult, goticul fiind dragostea mea precum si constructiile impresionante prin grandoarea lor, in genul barajului de la Vidraru.

Catedrala Evanghelică - Sibiu - foto personală
8. Ce obiectiv turistic românesc ai recomanda unui străin?
Eu i-as recomanda oricarui strain sa vina sa vada toata Romania. Pentru ca oriunde, in aproape orice colt al ei, este ceva de vazut, fie pentru frumusetea peisajelor, fie pentru anumite monumente deosebite, fie pentru inedit, fie pentru unicitatea locurilor, fie pentru aerul de locuri unde civilizatia pare ca n-a patruns. Strainilor le plac la nebunie astfel de locuri.

9. Ce oraş ţi-ai dori să vizitezi?
Nu prea e clar. Din tara sau strainatate?
Din tara poate orasul Iasi, e singurul oras mare pe care nu l-am vazut. E cam departe insa si nu stiu cand se va intampla.
Desi, cum am spus, nu visez la vreun loc anume, in strainatate ar fi multe de vizitat: Paris, Londra, New York, Rio de Janeiro, Ciudad de Mexico, Tokio, Moscova, Sankt Petersburg, Viena, Venetia, Florenta, Milano, Amsterdam, Barcelona, Atena, Praga...si lista ramane deschisa.

10. Ce suveniruri cumperi de obicei?
Nu cumpăr niciodată nimicuri, sunt bani aruncati si eu sunt o fire practica, chiar de poate nu prea se vede de pe blog. Imi iau cate un lucru personal care sa-mi aminteasca de acele locuri: o poșetă poate, o brațară, un inel, vreun articol de îmbracaminte, obligatoriu dulciuri sau mici obiecte traditionale pe care sa le daruiesc celor din familie, prietenilor, colegilor. Dar cel mai mult fac fotografii. Cum am facut in Egipt, si-mi pare rau ca nu aveam aparat digital pe atunci pentru ca as fi adus tot orasul Cairo cu mine.
Marea Piramidă si Sfinxul - Gizeh - foto personală

28 comments:

  1. Elly, multumesc! Foarte frumos itinerarul tau turistic, eu nu cred ca asi avea curajul sa ma duc în Egipt desii asi vrea sa vad piramidele.
    Sibiu este foarte frumos, am niste amintiri frumoase, vacante de vara petrecute acolo, dar si o amintire foarte dureroasa, varul meu care locuia acolo a murit într-un stupid acident de circulatie si a lasat 2 copii mici în urma. (asta e de mult, acum si copii sunt mari)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minnie, chiar daca mi-a fost putin mai greu pentru ca a trebuit sa fac niste eforturi in privinta fotografiilor (din strainatate, fiindca unele sunt facute cu telefonul (Grecia) fiindca aparatul mi s-a defectat, cele din Bulgaria le cam ratacisem, iar cele din Egipt a trebuit sa le fotografiez dupa foto clasice, iata ca am reusit sa fac leapsa. Ma bucur ca-ti place.
      In Egipt am fost cu cineva, n-am fost singura. E greu sa mergi singur acolo, nu prea se poate. E bine sa se mearga intr-o excursie organizata sau cu cineva care cunoaste locurile, daca e posbil si limba araba, chiar daca se vorbeste destul si engleza. Piramidele sunt poate nu grozave dar sentimentul ca esti acolo, langa ele, este incredibil, inegalabil. Imi pare tare rau pentru varul tau.

      Delete
  2. Tare mult îmi plac răspunsurile tale. Directe, fără fasoane, sincere și exacte. Chiar că ai simț practic.
    Marea, vara, Sibiul, bijuterii mici, Egipt,plaja... știi Elly, ar trebui să mergem odată împreună. După cum citesc, nu este niciun impediment!
    Să ai o zi frumoasă! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai chiar si daca e o leapsa cu subiect lejer, de vara, trebuie si ea tratata cu seriozitate :) Nu?
      Din Egipt am cateva obiecte frumoase, o sa pregatesc o postare cu ele si cu cateva randuri despre vizita in Egipt, care a fost deosebita.
      Ma bucur ca ti-a placut. Multumesc pentru idee. Vom trai si vom vedea.
      O zi cat se poate de frumoasa si tie!

      Delete
  3. Sunt de acord. Deşi la început, cu câţiva ani în urmă, suna ca o glumă, acum din ce în ce mai mult îmi doresc să am un teleportor mic, mic, mic,... :)
    Şi eu am foarte multe fotografii..., din Egipt cred că vreo 500. Chiar la prima mea ediţie WW am postat o foto persoală cu o cămilă pe care am întâlnit-o pe Sinai.
    Chiar că avem aceleaşi gusturi..!
    O seară frumoasă!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Credeam ca numai eu gandesc asa. Ar fi bun si unul mic-mititel.
      Eu poze in Egipt nu am facut foarte multe, aveam aparat clasic, se vede ca asa sunt. In plus, nu am avut la indemana vreun scaner si le-am fotografiat, au iesit relativ binisor. O sa mai public din ele. Chiar la rezolutie nu prea grozava sunt frumoase prin ceea ce inseamna.
      Ma bucur ca avem gusturi asemanatoare. Uite ca mai ajuta si lepsele acestea la ceva. Pregatesc acea leapsa, stii tu, cred ca pentru maine. De fapt ar trebui sa fie 4 X leapsa...dar o sa fac un mix, sper sa nu supar pe nimeni. Ai vazut ca nu fac lepse decat asa, in caz exceptional.
      Multumesc. La fel!

      Delete
  4. Ai vazut piramidele... Imi vine sa plang... Ani intregi am visat sa ajung acolo, sa fac macar o poza si sa ma intorc. Nu mi s-a ivit inca ocazia.
    Uite, asta se numea leapsa la origine, dar vezi ca poate fi transformata intr-o poveste frumoasa, daca vrei?
    Eu am renuntat la ideea de a te chema la lepse, dar sper sa te razgandesti intr-o zi. Macar pentru faptul ca o leapsa te ridica in Zelist. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, le-am vazut :) Din pacate, cum am spus, n-aveam aparat digital. Am facut poze clasice. As fi vrut sa le scanez ca sa le postez aici, dar nu am scanner si le-am fotografiat. Au pierdut din claritate unele, mai ales acestea, de la piramide.
      Asa e, am transformat-o intr-o poveste, oarecum. Tu stii ca eu nu pot sa scriu ceva impus. Mereu ma abat de la tema si cand e tema :)) De fapt am vazut ca si tu le mai fentezi.
      Posibil sa mai preiau cate una dar doar cand imi va placea cat de cat. Altfel nu. Si stiu ca ma intelegi. Cata vreme in Zelist e nebunie cu blogspot.com si blogspot.ro...pozitia e cam irelevanta. Au vazut si ei ca sunt probleme, au citit articolul meu si si-au dat seama, mi-au si multumit. Cred ca habar n-aveau :)))

      Delete
  5. Stii, la mine a fost exact invers. Parintii m-au dus numai la mare toata copilaria, astfel ca atunci cand m-am facut si eu mare nu mai mi-a trebuit :)) si am inceput sa merg numai prin munti :p.
    Imi doresc sa ajung si eu in Egipt, sa vad piramidele. Foarte faine pozele tale. Din lista ta de vazut....sunt multe care mi-ar place si mie ;) Rio de Janeiro, Ciudad de Mexico visez la ele..dar si la Moscova si Sankt Petersburg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Te cred, eu stiu sigur ca de-aia sunt asa satula de munte. Cata vreme vezi munte si iar munte de la 3 ani pana la 12...cu pauza doar de 1 an...cred ca e normal. Merg si la munte insa doar 1-2 max. 3 zile. Ma plictisesc.
      Poate vei ajunge candva in Egipt. Si eu imi doream, probabil era singurul lucru pe care mi-l doream. Restul, daca se va intampla...bine, daca nu...asta e.
      Ma bucur ca ti-a placut. Mi-a placut si mie mult periplul tau pe Valea Loarei.

      Delete
  6. Cercetatorii au reusit sa teleporteze , dar nu in totalitate...astept si eu sa le reuseasca experimentele si ma abonez ! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, ne teleporteaza doar un picior sau o mana si capul ;)
      Glumesc, stiu ca se fac cercetari. Pare sa nu fie doar o utopie. Pana la urma, tot ceea ce au visat scriitorii de literatura SF o sa devina realitate. Cine credea, pe vremea lui J.Verne, ca toate cele imaginate de el vor fi azi ceva firesc?

      Delete
  7. Cairo chiar merita sa scrii despre el in amanunt!
    Si ca sa raspund la intrebare nu, nu imi plac lepsele dar in sensul ca nu-mi place sa le preiau eu
    Dar pe de alta parte imi dezvaluie lucruri interesante despre bloggeri asa ca le citesc cu placere pe paginile care ma intereseaza :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am sa incerc sa o fac. Atat cat mai pot readuce spre azi din memorie amintirile. Ma vor ajuta si fotografiile Macar putin.
      Nici mie nu imi plac, dar sa stii ca plac, in blogosfera sunt chiar foarte apreciate. Pentru mine e abia a doua, in mai bine de 8 luni. ;)
      Merci! Asa e, unele releva trasaturi interesante ale bloggerului. Dar numai unele. Majoritatea sunt pretexte :)

      Delete
  8. Draguta leapsa ca si teleportarea :) glumesc
    si mie mi-a placut Bulgaria si Varna. Am facut aceeasi poza la Varna ca a ta.
    Am auzit de Nisipurile de Aur dar nu am fost, am fost in alta statiune.
    Un lucru extraordinar, pe care l-ai facut, a fost, ca ai mers in Egipt. E ca si cum ai vazut totul si nu iti mai trebuie nimic.
    Eu, nu l-am vazut dar prin minunile si minuninatiile tarii merita cu prisosinta.
    In alta ordine de idei despre tara noastra, da! e foarte frumoasa, am avut ocazia sa vad niste regiuni cu ocazia unor pelerinaje si am ramas uimita de cat de frumoasa este tara noastra.
    Si, intr-adevar prin intermediul cartilor si revistelor poti face "calatorii" minunate care iti umplu, sufletul, inima si ochiul. O teleportare ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai ales teleportarea ;)
      Eu am fost de cinci ori in Bulgaria. Tocmai fiindca mi-a placut foarte mult. Varna am vazut-o de 2 ori, si vara si iarna. La poza catedralei cred ca te referi. E frumoasa, ca tot orasul. Am vizitta-o si interior. Cand am fost iarna am vizitat mai mult orasul decat am facut-o vara. Numai in Nisipuri am fost, mi s-a parut perfect ca statiune.
      Multumesc mult.

      Delete
  9. Ai impartasit cu noi ,prin aceasta leapsa..o multime de lucruri minunate :d

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merci, Aniela :)
      Mi-a facut placere si ma bucur ca ti-a placut.
      Numai bine!

      Delete
  10. buna ar fi chestia asta cu teleortarea! :)
    mi-au placut raspunsurile tale! cand te hotarasti sa vizitezi iasul, ma anunti, trag repede o fuga sa-ti fiu ghid :P.
    zi faina! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, Geanina, multumesc mult pentru oferta :) Mai ramane sa reusesc eu sa ajung pe acolo. Pentru ca chiar mi-as dori sa-l vad, am tot citit si vazut imagini...e un oras frumos.
      Zi placuta si tie!

      Delete
  11. Muntele categoric as alege, ar fi bine primita teleportarea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiecare alege ceea ce i se potriveste :)
      Ar fi foarte buna, asa-i :)

      Delete
  12. Si mie imi place sa-mi cumpar fie un inel sau o bratara din orasele vizitate sau un obiect de imbracaminte(si mai bine). Ultima data mi le-am luat pe toate, chiar si o pereche de sandale, ca trebuia sa merg mult si nu aveam incaltari potrivite.
    Dar daca sunt mai multe orase dintr-un circuit ma multumesc si cu un pix, o vedere sau un magnet de frigider. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si cu incaltamaninte m-am ales uneori. O data din exact acelasi motiv ca si tine :))
      In circuite nu am fost inca. Probabil ca s-ar schimba situatia ;)

      Delete
  13. chiar am facut o calatorie minunata si ultra rapida! :) pozele si descrierea lor, ca de obicei, minunate! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa sunt eu, rapida :))
      Multumesc mult pentru apreciere, Mona! Te pup!

      Delete
  14. :) dragute raspunsuri, clare si pline de romantism. Lista cu dorinte si recomandari este interesanta, mi-am notat si eu cateva adrese ;)
    Sa ai o saptamâna minunata!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Foarte bine ca le-ai notat :))
      Multumesc, Carmen! Numai bine!

      Delete