Saturday, August 4, 2012

Absolut de tuberoza


Primii pasi in luna august...primii pasi catre toamna. Ii simtiti? Cu pasi diafani, usori, vine zvon de toamna. Chiar daca temperaturile zilelor se incapataneaza sa fie ridicate, diminetile incep sa fie mai linistite si pe zi ce trece mai racoroase. Nu se simte...dar se simte totusi daca ai rabdare si esti atent la micile nuante, la minusculele diferente intre o zi si alta. 

Luna august este un adevarat festival al naturii de care noi oamenii profitam din plin. E luna nuntilor, a sarbatorilor folclorice, ori, pur si simplu muzicale, a concediilor. O sarbatoare ampla si superba, o imbinare fericita si incantatoare de raze de soare, de aer de mare si de munte, adunate intr-un noian de fotografii de vacanta. 
Tot in august facem un prim bilant al roadelor verii: munti de pepeni verzi si galbeni, dulci si zemosi ca sa ne astampere setea nascuta din arsita de-afara, mere verzi si acrisoare care ne infioara cerul gurii, pere moi si parfumate, rugi plini de mure negre-rosiatice pe drumuri de deal si munte, struguri stralucitori, translucizi, in care soarele a ramas de bunavoie prizonier...oriunde iti arunci privirea vezi rod ce se coace sau ce de-abia da-n parg. 
Florile ce ne incanta privirile au capatat in august o frumusete matura, sunt splendide si multicolore: curcubee de naramze, dalii infoiate, inflorescente de ochiul boului - simplitatea intruchipata si peste toate, tronand ca niste adevarate regine, lujere flexibile si delicate de chiparoase (tuberoze). In august (Gustar), vara are, in sfarsit, gust. Gust de implinire. Gust dar si parfum. De absolut de tuberoza.

Iubesc inca de copil tuberozele. Numele mamei mele este Maria, unul dintre cele mai vechi si frumoase nume. Florile pe
care i le daruiesc in fiecare august, de ziua onomastica, ati ghicit, sunt tuberozele.
Sora cu iasomia si floarea de portocal, tuberoza reprezinta una dintre cele mai pretioase flori din parfumerie. Iar absolutul de tuberoza, extractul din boboci de floare, este poate cea mai pretioasa materie prima folosita in aceasta industrie.
Gloria Vanderbilt
Un singur fir de tuberoza poate umple cu parfumul sau o intreaga incapere.
Un simplu gest de a pulveriza un parfum, o apa de parfum sau apa de toaleta cu note de tuberoza, te aduce in atentia tuturor celor dintr-o incapere.

Cu mai multi ani in urma, din curiozitate, am incercat un parfum, o apa de toaleta de fapt.
Parfumul poarta numele Gloriei Laura Vanderbilt, membra a faimoasei dinastii americane Vanderbilt, pictorita, actrita si designer de moda. Responsabila pentru nasterea parfumului este parfumiera Sophia Grojsman iar lansarea sa s-a petrecut in 1982.
E un parfum clasic, feminin, cu personalitate, din grupa oriental floral
A fost ca un coup de foudre si printre primele parfumuri pe care le-am folosit. S-a intamplat ca am descoperit ceva cu o aroma in perfect acord cu natura, parca special creat pentru a infrange barierele timpului.

Piramida parfumului debuteaza cu: aldehide, ananas, floare de portocal, lavanda, note verzi, bergamota. Aldehidele, primele pe care le receptam olfactiv, ii confera luminozitate si prospetime in combinatie cu restul notelor de varf mai sus enumerate.
Apoi, notele de mijloc consolideaza prima impresie speciala data de notele de varf prin fermecatorul amestec clasic floral de garoafa si tuberoza, ca note dominante, la care se adauga radacina de stanjenel, iasomie, ylang-ylang si trandafir.
Foto personala
Baza olfactiva si ceea ce ne ramane in nari timp de ore si pe haine zile intregi, o formeaza notele orientale de: lemn de santal, scortisoara, opoponax, mosc, zibeta, vanilie, vetiver. Mirosul usor dulce de vanilie si opoponax e completat cu o senzualitate tandra, delicata data de lemnul de santal si mosc.

Fiind extrem de feminin, e un parfum care ma face sa ma simt frumoasa. Un parfum clasic al anilor '80-'90. Poate nu are calitatile unui parfum scump, dar este un parfum care se intelege perfect cu pielea mea, chimia este perfecta.
Pe cand alte parfumuri s-au stins de mult, o esarfa sau o bluza, o rochie pe care a ajuns parfumul Gloria Vanderbilt inca miros si dupa mai multe zile. E un miros de inalta clasa, bogat, fara a fi scump. Foarte potrivit pentru o ocazie deosebita, seara. Poate e deja un parfum "vintage", tinandu-se cont ca a implinit anul acesta 30 de ani de la lansare, Poate ca asa si miroase, adica "vintage", insa este foarte chic, proaspat, un autograf al persoanei ce-l poarta.
Un real parfum, luxos, dupa unele pareri cu o usoara nota de vulgaritate, insa cele mai bune parfumuri se spune ca neaparat trebuie sa o contina, altfel n-ar mai fi deosebite.


Aceasta poveste despre Parfumul lui Gustar, a fost posibila datorita Clubului povestii parfumate, gazduit cu gratie de Mirela.

Au mai scris pentru Povestea parfumata:
CARMEN,  Sara,  VeroVania, Lili Gabi , Diana ,

39 comments:

  1. O ușoară nostalgie, la gândul că se va termina...
    Felicitări pentru articol!

    ReplyDelete
  2. Si eu care nu stiam ce comoara tin in sertar! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu e neaparat o comoara :)
      E un parfum foarte placut, elegant, mai bun decat altele cu mult mai scumpe.

      Delete
    2. Exact! de aceea am si zis ca e o comoara :)

      Delete
    3. Il folosesti? Iti place? Sunt curioasa.

      Delete
  3. Minunat! Ne place același anotimp în mod special, dar și marea...aceeași munți de pepeni, aceeași atmosferă de vară pârguită și parfumată. Mă bucur că ne-am întâlnit, mai ales că ne place Monet și Klimt! Și multe altele!
    Sophia Grojsman e o lady a parfumurilor, e creatoarea despre care am scris două articole în semn de prețuire. O Doamnă a trandafirilor, dar și a tuberozelor! Gloria Vanderbilt este un parfum elegant, plin, rotund la propriu și figurat, savuros, un parfum demn de o fată a verii.Și chiar dacă nu costă foarte mult, Gloria Vanderbilt e un parfum prețios, pentru că Sophia nu e capabilă să conceapă decât miresme tulburătoare și frumoase. Poate îți place și Paris YSL, sau Tresor de Lancome, sau Estée Lauder Beautiful. Eu ador C.Klein Eternity, dar și Bvlgari Pour Femme, toate create de faimoasa Sophia. A, și Frederic Malle Outrageous!, care e chiar cel mai deosebit parfum al ei.
    Ai ales bine, ai scris minunat, am citit cu bucurie rândurile tale, ca și ale celorlalți membrii ai clubului. Mulțumesc pentru aceste scrieri care fac cinste Clubului Poveștii Parfumate! Prin ele, clubul nostru trăiește, se înalță și vrăjește orice cititor!
    O seară înmiresmată îți doresc! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mirela, citindu-te am avut o senzatie extraordinara. Imaginile create la mine se regaseau si la tine...in aproape aceeasi dinamica. Am zambit. Existau motive :)
      E surprinzator ca nu costa mult, mereu m-a frapat acest lucru. Am avut si incercat parfumuri destul de scumpe, am parfumuri mai scumpe...nu reusesc sa ma inteleg cu ele cum m-am inteles cu Giordani de la Oriflame, cu acel Magnolia pe care e greu sa-l mai gasim azi si cu acest Vanderbilt. Lui i-am ramas credincioasa, intotdeauna cand un flacon e pe terminate...am un altul deja cumparat. Ca si acum.
      Multumesc mult. O duminica cat mai frumoasa!

      Delete
  4. Miresme frumoase de august... Da, am început să simt și eu, odată cu august, răcoarea dimineților, deci...venirea toamnei, terminarea vacanței... :(
    Mi-a plăcut mult postarea...
    Un weekend de poveste cu miresmele plăcute ale lui August! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Din pacate pentru voi, cei mai mici, sfarsitul verii inseamna si sfarsitul vacantei...
      Multumesc mult, draga Sara!
      Happy Weekend sa ai!

      Delete
  5. Frumos - şi interesant. Am aflat lucruri noi. Mulţumesc!

    ReplyDelete
  6. L-am vazut de atatea ori pe rafturi si nu l-am testat niciodata!
    Am sa il miros cand mai trec prin galeria cu parfumuri .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depinde mult de acea chimie care se formeaza intre parfum si persoana care-l poarta. Totusi, cred ca faptul ca rezista dupa 30 de ani, e un indiciu ca e un parfum de valoare chiar daca nu e scump.
      N-ar fi rau, s-ar putea sa-ti placa.

      Delete
  7. O sa testez parfumul cand imi mai fac drum printr-un magazin "beauty". Sigur am vazut marca pe un raft candva... :)
    Diafan articolul tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trebuie sa-l incerci. L-ai vazut rar pentru ca nu e chiar pe toate drumurile, nu in foarte multe magazine :)
      Multumesc mult!

      Delete
  8. frumos articol! tare ce mi-a placut....
    apai tu iti imaginezi ca esti mai tare decat cea mai tare! autografe zi de zi in stanga si dreapta!! :)
    pop, si faina....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult, Geanina! Asta mi-am si dorit, sa placa.
      Vorbesc de autograf pentru ca am fost de multe ori recunoscuta dupa parfumul acesta :) Si lucru foarte curios, nu doar de catre femei.
      Te pup si eu! O duminica frumoasa!

      Delete
  9. Cred ca parfumul are un miros cu adevarat special!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E special mai ales cand se produce acea chimie, ca si in cazul unei indragostiri :)
      E foarte placut si special. Vei gasi pe net o multime de pareri convergente.
      Multumesc.

      Delete
  10. Te pup, Elly. Am lansat pe blog o provocare, primită de la Loredana, la care te-am invitat şi pe tine. Dacă ai timp şi vrei, treci pe la mine şi .... Duminică plăcută!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna, Anastasia! Voi veni sa vad. Multumesc.
      O duminica minunata!

      Delete
  11. Foarte frumoasa povestea ta parfumata! Si mie imi plac tuberozele!
    Duminica placuta Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Melly! Sunt flori foarte frumoase si extrem de parfumate. Ca si crinii (pe care la fel ii iubesc pentru parfumul lor deosebit) sau iasomia.
      O duminica frumoasa sa ai si tu!

      Delete
  12. Superb articolul! Felicitări! Şi mamei mele îi plac mult tuberozele şi eu, la fel ca tine, îi ofer la fiecare onomastică câte un buchet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nici nu ma mir ca ii plac :) La noi in familie aceasta dragoste pentru tuberoze mama ne-a transmis-o si mie si surorii mele. Mama ta se numeste tot Maria?
      Multumesc mult! Ma bucur ca ti-a placut. O duminica frumoasa!

      Delete
    2. Nu, Elena. Dar este înnebunită după tuberoze! :D

      Delete
    3. La fel, un nume vechi si foarte frumos :)

      Delete
  13. Am folosit parfumul asta ani de zile, stia lumea ca sunt la munca numai dupa aroma.Nu credeam ca mai e cineva interesat de el, ca nu prea e de fitze si nici nu se potriveste oricui.Mie imi venea manusa:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. La fel "patesc" si eu :) La fel ma recunoaste lumea dupa acest parfum.
      Mai suntem :)
      Poate ca e iesit din moda, dar eu nu port un parfum dupa cum e moda. Il port pur si simplu fiindca imi place, ma simt bine in compania lui :) Ma completeaza.

      Delete
  14. Da, imi aduc aminte, parfumul descris de tine era in mare voga in urma cu vreo 10 ani, asa. Frumoas articolul, cu dulci accente varatice, floral fructate. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur ca ti-a placut.
      Era, dar cred ca era si mai in voga acum peste 20 de ani, cand era oarecum recent lansat.
      M-ai facut curioasa... L-ai incercat vreodata?

      Delete
  15. Foarte frumos descrisa luna lui Gustar! :) Tenteaza si papilele gustative dar si simtul olfactiv!
    Tocmai ce scriam la Carmen ca ma imbolnavesc de parfumita! :)

    Viata fericita, Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma incanta ca iti place. Cred ca i-am facut un portret destul de exact. Am lasat deoparte canicula. Nu e de fapt o caracteristica a acestei luni. August al anului 2012 e un an mai special.
      Am constatat, cu ocazia articolului, cu bucurie, ca mai sunt persoane purtatoare de acest parfum.
      Multumesc. La fel iti doresc!

      Delete
    2. Asa este, sunt foarte frumoase tuberozele si asa cum a zis si Kundalini, postarea ta se joaca cu simtul nostru olfactiv :)))

      Delete
    3. Sunt si frumoase si foarte parfumate. Multumesc :)

      Delete
  16. Buna ziua. Sunt producator de bulbi si flori de tuberoze. Daca doriti sa achizitionati ma puteti contacta la numarul de telefon 0740493474

    ReplyDelete