Friday, June 21, 2013

Fermier Danone - Aventurile încă există (4)



După cum vă amintiți, în episodul anterior, vacile tocmai se îndreptau către sala de muls. Și din nou, nu mai știu dacă vă mai amintiți că unul dintre motivele pentru care am dorit să merg la ferma de vaci a fost acela de a vedea cum funcționează o instalație de muls
Și iata că, în sfârșit, eram acolo!  

Nici nu știam încotro să privesc: la vacile încolonate, care intrau singure, printr-un coridor, în sală, după ce făcuseră puțină anticameră în sala de așteptare, la oamenii care le conectau la instalație, la curățenia lună de acolo, la spectaculosul instalației propriu-zis, căci e într-o rotire continuă...Doream și să nu pierd niciuna dintre explicațiile domnului Iancu așa că eram și foarte atentă la dânsul. 
Vacile sunt monitorizate cu ajutorul unei antene care o identifică pe fiecare. Becul roșu se închide imediat ce vaca pășește iar un micuț ecran digital îi afișează numărul. 

Pe peretele din dreapta al sălii de muls se găsește un panou de control care monitorizează absolut tot. Inclusiv programul de spălare al sălii. 
Peste tot pe unde circulă laptele (conducte, furtunuri, pompe) se aplică in program strict de spălare cu durata de 45 de minute și care cuprinde:
  • un ciclu de clătire cu apă rece apoi cu apă caldă
  • spălarea efectivă care se face cu un acid + o bază dezinfectantă
  • clătirea cu apă rece pentru eliminarea detergentului. 
Dacă apa n-a fost la temperatura potrivită, dacă detergentul nu este suficient eliminat, panoul de comandă avertizează și programul de spălare continuă. Apoi sala se lasă în așteptare.

Domnul Iancu m-a ajutat să îmbrac un șorț de mulgător, șorț în care, cu lejeritate, puteau încăpea două persoane ca mine. Adică sunt mărimea XXL, ca să se potrivească oricui. 

Îmbrăcarea șorțului de mulgător - în spate se văd panourile de comandă

Între timp aflam că:
  • instalația are 32 de posturi de muls
  • instalația rotește vacile exact 360 de grade, chiar dacă mulsul unora dintre ele se termina mai repede
  • aparatul care se atașează individual vacilor cade când nu mai este lapte de muls, senzorul știe acest lucru
  • la final, bara din spatele picioarelor vacilor cade, ele ieșind cu spatele din instalație.
  • mulsul de face de 3 ori/zi, la intervale diferite: la ora 5,00, la 13,00 și la ora 19,00.
Echipată cu șorțul meseriaș am fost întrebată dacă vreau să fac operațiile pe care le face un mulgător. Întrebare aproape inutilă. Cum să nu vreau?!?!
Trebuie să știți că mameloanele vacilor sunt șterse bine cu bucăți din prosopul steril de hârtie care atârna foarte aproape de instalație. 
Prosopul de hârtie sterilă (ruloul de sus)

Igienizarea mameloanelor în vederea mulsului

După ce am șters mameloanele vacii, mi s-a arătat cum să cuplez aparatul de muls la toate patru. Aparatul funcționează pe bază de vacuum, se ține bine în palma mâinii stângi iar fiecare pahar metalic se cuplează la câte un mamelon. 

Dl. Iancu îmi face instructajul la "locul de muncă"

Nu este greu, vacile sunt liniștite, apoi mănunchiul de furtunuri ce pornește din aparat se prinde cu o agățătoare reglabilă într-un cui special.

Aplicarea aparatului de muls - Fixarea aparatului

Laptele care se mulge ajunge într-un bazin central cu pompă, apoi circulă prin conducte de inox și ajunge în cele două tancuri de depozitare. 

Panoul de comandă din sala tancurilor de depozitare a laptelui

Tanc din inox pentru depozitare lapte

Tancurile sunt tot din inox, au o capacitate de 22.000 litri în total și asigură depozitarea timp de 2 zile (48 ore).
Conducte din inox pentru transport lapte

Cu dl. Iancu în sala tancurilor pt. lapte
Dacă există îndoieli în ceea ce privește igiena și sănătatea laptelui trebuie să vă spun că:
  • tancurile de depozitare se spală după un program specific
  • există filtre de precurățire a laptelui pentru a împiedica orice impuritate să pătrundă în tancuri
  • la 12 grade Celsius, laptele este răcit brusc pentru stoparea dezvoltării microorganismelor. 
  • în tancuri laptele se păstrează la minim 4 grade Celsius.
Din tancuri laptele va trece direct în mașinile transportatoare. 

Alte țevi, conducte

Tancul de stocare lapte cu panoul de control

Deci absolut toată activitatea din fermă este "văzută", înregistrată, verificată. De la adăposturile în care trăiesc vacile până la stocarea laptelui în tancuri, diverse dispozitive cuplate la panouri de comandă transmit totul către computere. 

Ferma SC ILYA Agro SRL din Vâlcelele, satul Floroaica, colaborează cu Danone încă din anul 2005. Colaborarea funcționează pentru că ferma a îndeplinit și respectă toate dotările precum și condițiile de igienă impuse. Danone dorește calitate din punct de vedere microbian, fapt pentru care condițiile sunt foarte stricte. 
Sala de muls a reprezentat o investiție de nu mai putin de jumătate de milion de euro, fonduri FEADR.

Sper că și această relatare despre vizita mea la ferma de vaci a oferit răspunsuri la orice întrebare pe care v-ați pus-o și pe care poate încă nici nu v-ați pus-o vreodată.

Însă frumoasa aventură cu care începe Drumul Laptelui spre iaurturile Danone este mai amplă și pe cei care ați ajuns pe blog abia azi vă invit s-o citiți pe toată aici:

Fermier Danone - Aventurile încă există (1)
Fermier Danone - Aventurile încă există (2)
Fermier Danone - Aventurile încă există (3)



22 comments:

  1. Replies
    1. Bun venit pe aici! :)
      Multumesc, insa nu reiese daca ti-a placut sau nu.
      As vrea sa cred ca ai citit si celelalte articole. :)

      Delete
  2. Cred că a fost o experienţă interesantă.
    Ai scris corect pluralul cuvântului furtun, respectiv furtunuri, nu furtune, cum spun mai toţi, ceeace e remarcabil pentru o fată de la coada vacii... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. da da da ... daca cowboy e baiatul cu vacile adica vacar ... atunci cowgirl ... spun corect ?

      Delete
    2. Merci, Grămaticule! :))
      Sigur ca a fost. Nu asta reiese din toate cele 4 articole? Poate ca a fost chiar mai frumos, dar asta e ceea ce am reusit sa redau in scris si in fotografii. Sper ca am facut-o intr-un mod acceptabil. :)

      Delete
    3. @Andrei... asa se zice :) Si tu stai bine cu gramatica. ;)
      Multumesc :)

      Delete
  3. Replies
    1. Sa stii ca asa a fost. Cred ca articolele mele te-au convins ca experienta aceasta merita traita. Macar o data in viata :)

      Delete
  4. Eu ma bucur pentru tine, sincer! Plus ca stiu ca ti-ai dorit f mult sa ajungi acolo....;)
    Sa stii ce merge albastru cu roz....;)
    Zi faina!;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da...parca merge ;)
      Multumesc, Geanina! Chiar a fost frumos acolo.

      Delete
  5. O experiență interesantă și îmi place mult că ai împărtășit-o cu noi. Mulțumesc !
    Dar ce frumușică ești ! :)

    ReplyDelete
  6. Şi când te gândeşti că la bunica laptele era muls direct în găleată şi noi, nepoţii, dădeam gata jumate din el înainte să ajungă în casă. :D
    E interesant tot procesul şi mă bucur că se respectă standardele de curăţenie şi igienă.

    ReplyDelete
  7. O fermă cu adevărat modernă. Bine că am aflat, mulţumită ţie, cum colectează laptele cei de la Danone. Cred că ţi-a plăcut experienţa la fermă.
    Îţi doresc un weekend frumos, dragă Elly! :-)

    ReplyDelete
  8. Cata munca trebuie depusa pentru ca noi sa ne rasfatam cu iaurturile Danone! Stii ca eu pana si in Italia am ales sa cumpar tot Danone din magazine? Era o marca ce imi placea si in care aveam incredere, pentru ca o cunosteam din tara.

    ReplyDelete
  9. Pe la începutul sec.XX, Henry Ford introducea (inovator) în producţie "linia de asamblare", adică lucrul la banda rulantă.Astăzi, industrial, totul se produce "pe bandă" : mecanizat şi automatizat câte se poate permite, sub supravegherea microprocesoarelor şi a calculatoarelor de proces.Aşa a devenit posibilă şi tehnicizarea creşterii vacilor şi a mulsului industrial.Tehnica aplicată la creşterea şi exploatarea produselor animaliere se întâlneşte egal şi la păsări, porcine, etc...Cunoaştem problema cu stinsul luminii la găinile ouătoare pentru a forţa creşterea numărului de ouă.Nu mă pricep să decelez şi dezavantajele inerente.Amintesc doar că în ţările cu..."ştaif", elita preferă şi umblă după "produse de fermă mică", adică provenite din gospodării mici, "de ţară", cum am zice noi.Din câte ştiu, mult mai scumpe.
    Oare cum e mai bine ?

    ReplyDelete
  10. Mno ca o luat sfarsit documentarul cu vacile. faina treaba ai facut.

    Eu vin cu o propunere: facem un blogoreportaj in echipa de maxim doi trei bloggeri la o institutie privata, dupa care ne intoarcem la computer si scriem, iar pe ceea ce scriem cerem o suma de bani, reciproc avantajoasa. Astfel, avem si experiente si ceva cheltuiala acoperita, in plus si nenea care ne conduce prin institutie isi face niscaiva reclama. Ce zici, te bagi?

    ReplyDelete
  11. Interesanta aventura ta la Danone. Am aflat o multime de lucruri noi. Cum scrie si Vienela mai sus, cata munca in spatele unui borcanel de iaurt!
    La cat mai multe astfel de aventuri Elly!

    ReplyDelete
  12. Am muls si eu vacutele bunicii Si acum imi amintesc cum le lega coada ca sa nu ma loveasca :))) - le-o lega lejer de un picior, cat dura operatiunea muls

    ReplyDelete
  13. Am citit articolul asta pe fuga in seara in care a fost postat, dar nu am avut timp sa las si un semn pentru ca eram in perioada aceea in care ma concentram foarte tare pe cele 3 programe. Oricum, spun acum, nu'ti sta rau ca si angajat acolo :)) deja ai prins toate actiunile care se desfasoara, si sincer initial credeam ca o sa mulgi vaca la fel ca bunicu, adica manual :))

    ReplyDelete
  14. Am participat si eu la campania Danone, ce pacat ca nu am castigat deoarece imi doream foarte mult sa ajung acolo unde ai fost si tu. Felicitari si cred eu, ai avut o experienta foarte frumoasa.

    ReplyDelete