Sunday, June 23, 2013

Un amestec al tuturor esențelor pe care le port...



Pentru fetița subțitică de aproape 8 ani muzica e chiar întruchiparea fericirii. Respiră muzică, se transfigurează atunci când cânta. Tatăl, un simplu miner, își dorește fiica fericită iar mama e primul său fan. 

Deși copleșită de grijile casei grele în care cresc, deloc ușor, în total șapte copii, Irmgard face tot posibilul să-i insufle mezinei sale curaj și încredere ca să se simtă specială, ca totul să pară posibil. Oricine ascultă vocea micuței Patty aude, simte că e o voce frumoasă, gravă, puternică sau, la fel de bine, calmă, fragilă, mângâietoare. Exact ca un parfum bun, care debutează cu note ce te lovesc în nări cu putere ca apoi să îl simți tandru, precum o adiere, cu o atingere suavă.

Fetița visează să cânte pe o scenă adevărată, așa cum vede la televizor. Deși atât de mică, înțelege că este greu să-și îndeplinească visul și știe, i s-a spus că nimic nu vine de-a gata. Că pe lângă talent mai este nevoie și de multă muncă mai ales când te naști o anonimă, într-o familie foarte modestă. Cucerită de visul micuței sale și ca orice mamă cu inițiativă, Irmgard își autotimpune rolul de impresar și îl ia cât de în serios poate. 
Astfel că, oriunde este un concurs de interpretare, își duce și ea fetița de 8 ani...de 9 ani...de 13 ani...de 17 ani... Iar și iar, și din nou... Cu însutită perseverență. Tatăl muncește din greu să le susțină eforturile.
Nu e vorba despre un copil exploatat de ambiția sau de neîmplinirile mamei sale cum adesea se întâmplă. Pur și simplu fetița adoră să cânte, pentru ea este o reală plăcere să se afle pe o scenă.

Patty știe, în principiu, că e dificil. Iar orice clipă de muncă pasionată îi dovedește că așa și este și fiecare zi înseamnă o treaptă invizibilă urcată spre acel aproape intangibil vis. Pe la 9 ani chiar reușește să încropească o mică trupă cu care se produce pe unde se poate.
Concursuri, mici spectacole cu trupa, apoi cu timpul, pe la 13 ani evoluții în mici localuri...trec anii și fetița se transformă într-o adolescentă subțirică, delicată care nu-și abandonează nicio clipă visul. 

Acum are 17 ani și câștigă un concurs de interpretare. Premiul? O excursie la mare. Vede pentru prima dată în viață marea și plaja. Parcă treptele acelea spre visul ei încep să devină, ușor-ușor, vizibile. Cu toate acestea mai trec doi ani până o ascultă și vede cine trebuie. "Arhitectul", căci așa i se spune, e cel care "vede" la tânăra suplă și anonimă acea voce care-i pare neverosimilă prin putere si frumusețe, prin dramatism. 

Șansa pare să-i surâdă căci măcar oamenii află că există. Până ce Patty să se transforme în ceea ce se va transforma, destinul consideră că mai trebuie să treacă vreo patru ani... 
În 1989 devine revelația anului în muzică iar victoria sa poartă numele Victoires de la Musique. 


Acestea au fost începuturile uneia dintre cele mai extraordinare cariere muzicale. Este vorba despre cea mai de succes interpretă franceză de muzică pop. Albumul său de debut se numește Scène de Vie și o transformă într-un adevărat star. 
Și așa și rămâne de atunci.

Fiindcă Édith Piaf a fost cea care i-a inspirat cariera, Patricia Kaas se află chiar acum în România în turneul de promovare al albumului tribut numit  „Kaas chante Piaf".
O surpriza frumoasă pe care a oferit-o artista este lansarea în România a propriului său parfum, lansat la final de an 2012. Am s-o las chiar pe Patricia Kaas să vorbească despre el:

“Îmi place designul pentru că îmi amintește de anii '30-'40 și mirosul său. Este un amestec al tuturor esențelor pe care le port, așa că este mirosul meu. Îmi place că este puțin picant, floral, cu note de iasomie și trandafir.”

Parfumul succesului Patriciei Kaas poartă un nume extrem de simplu: K. Un parfum floral, cu note inițial foarte puternice care apoi devin fragile, ușoare. La fel ca și vocea sa inconfundabilă.




Surse:  aici, aici, aici



Această poveste parfumată a fost posibilă datorită Clubului poveștii parfumate, găzduit cu grație de Mirela, iar tema numită Parfumul succesului îi aparține.

Au mai scris  pentru Povestea parfumată următorii:
Mirela, Vania, Dana Lalici, Daurel, Irealia, Nina, Vienela, Anca, Gabi, Silving, Lili, Vavaly, Mala,
 ghurhu, Daurel, Lili, Lili2, Dana Lalici,
  ,      Lolita,Diana, Lolita,  Sara,   


21 comments:

  1. Aventura ei cu un milionar român mi-a întărit părerea pe care mi-o făcusem despre artiste, în general. Are vreo două melodii bune, atât.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu, nu ai dreptate. Iar povestea mea vorbeste despre cu totul altceva. Despre puterea de a ne urma visele oricate greutati am intampina.
      Viata personala a unui artist nu ma preocupa si nici nu are legatura cu realizarile sale in plan artistic. Niciodata.

      Delete
    2. Da, mi s-a părut că ai idealizat-o niţeluş, aşa că am doborât-o de pe soclul pe care o puseseşi. Ceea ce ai citit despre ea (ca despre mai toate persoanele publice) este cosmetizat din belşug. E adevărat că a muncit din greu, altfel nu reuşea. Dar nu povesteşte câte compromisuri a trebuit să facă pentru a ajunge ce este azi. Totuşi, cinste ei că a scris despre relaţia sa cu un individ căsătorit. Ai dreptate că n-ar trebui să ne intereseze viaţa ei personală, dar ea a făcut-o publică şi consideră că asta o ajută în carieră. Altfel, nu scria nimic.

      Delete
  2. Cred că nu exagerez dacă afirm că cel mai mare succes este faptul că povestea ta are happy end, se termină frumos și în tonuri optimiste! Acesta e un real succes și te felicit!
    Mâine, 24 iunie, Patricia va fi la noi, la Cluj, cântând Piaf. Dacă nu ar fi fost chiar în 25 iunie testarea națională la Limba română, pentru admiterea la liceu (știi că Enyei i se adaugă la medie în proporție de 12,5%, dar e obligatorie) am fi mers la concert. Dar așa, rămâne pe altă dată, că ne-am răsfățat luna asta, ne-a ajuns! Acum trebuie să fim limpezi și neobosiți. Asta până în 27 la ora 12,00, când gata, punem punct examenelor și fugim undeva în vacanță.
    Frumoasă ascensiune, rafinată prezență, o carieră de succes, pe care ai punctat-o excelent în articol. Voi testa acest parfum, iar faptul că a ales să-l lanseze la noi în țară ne onorează. Te felicit, Elly, ai scris o poveste adevărată, a unui succes la fel de real. Seară superb parfumată îți doresc! :)

    ReplyDelete
  3. A avut la Iasi o performanta extraordinara, 2 ore in care a cantat minunat, acompaniata de 3oameni si a facut spectacol... Mi-a placut ca a adaptat-o pe Piaf (pe care eu o ador), nu a copiat-o, a personalizat melodiile, le-a scuturat de praf...e un artist incredibil, cat despre K (ma intriga destul de mult numele incat sa caut parfumul). O seara minunata

    ReplyDelete
  4. Poate n-ar trebui sa zic, dar spun: daca as face cuiva cadou parfumul K, ar trebui sa ma asigur ca persoana cadorisita este cat de cat fan al cantaretei...
    Desigur, probabilitatea ca eu sa fac cadou un parfum este aproape nula. Poate voi posta candva si motivatia/motivatiile

    ReplyDelete
  5. Când am ajuns la pasajul în care ai povestit de Edith Piaf mi s-a făcut pielea de găină pe tot corpul. Am citit cartea care povestește viața ei și m-a impresionat profund. Patricia îmi place, acum, că-i știu parcursul oarecum anevoios, parcă mi-a devenit mai dragă.
    Ai făcut o muncă de documentare pe care ne-ai servit-o pe tavă. Mulțumesc și eu.
    O seară frumoasă. :)

    ReplyDelete
  6. Daca crezi in visele tale si iti doresti, chiar iti doresti, nu are cum sa nu se si intample. Daca nu in viata asta, poate intr-o viata viitoare....:)
    Pop!

    ReplyDelete
  7. Imi place Patricia.Nu-i stiam povestea,dar e clar ca tot ce se realizeaza prin munca sustinuta are o valoare mare.
    Pupici!

    ReplyDelete
  8. Frumos!
    Un inceput de saptamana cat mai frumos cu spor si voie buna!

    ReplyDelete
  9. Cand am inceput sa citesc, ma gandeam ca vorbesti despre tine. Frumos mod de a trata tema si impresionanta documnetare. Imi place P.K., mi-a placut povestea. Cred ca dupa criteriul asta ar trebui judecati oamenii, pentru puterea de a se arunca in lupta pentru visul lor...

    ReplyDelete
  10. Imi place Patricia Kaas... la fel si Edith Piaf... am o atractie catre limba franceza pe care nu o pot descrie...
    Sunt de admirat ambele... dar si tu pentru felul in care ai abordat aceasta tema.. felicitari...

    ReplyDelete
  11. Și mie îmi place Patricia Kaas. Acum, depinde și cine îi compune melodiile. Dar ea cântă bine. Mă bucur că și-a îndeplinit visul.

    ReplyDelete
  12. Impresionanta poveste de viata. Nu stiam ca asa a devenit cantareata. Citind, aveam impresia ca vorbesti de Pat Benatar, pentru ca-i tot spuneai Patty. :)
    Foarte greu sa mai avem parte de asemenea exemple gen Morometii, in zilele noastre...din pacate...

    ReplyDelete
  13. Parfumul nu-l cunosc, dar vocea ei categoric este minunata. Imi place mult. Interesanta povestea ei.
    Saptamana frumoasa draga Elly!

    ReplyDelete
  14. as fi curioasa sa miros parfumul !

    ReplyDelete
  15. Foarte frumos! Mi-a plăcut mult "povestea parfumată" a acestei artiste!

    ReplyDelete
  16. O poveste de un succes incredibil. Sa-ti doresti si sa lupti, sa invingi si sa obtii succesul pe care ti l-ai dorit. Avem ce invata de la ea. E o cantareata cu un talent incontestabil. Multumesc ca l-ai prezentat, draga mea.
    Sa ai o saptamana cat mai frumoasa!

    ReplyDelete
  17. dintodeauna mi-a placut Patricia Kaas, ii cumparasem multe casete in copilarie! :)

    ReplyDelete
  18. Mie prea putin imi pasa ce compromisuri a fost nevoita sa faca pentru a ajunge acolo unde a ajuns. imi place fata asta, imi place vocea ei si vreau sa spun ca am simtit acelasi lucru ca si Irealia atunci cand am citit de Edith Piaf.
    Mi-ar placea ca narile mele sa simta parfumul K. Sunt tare curioasa...

    ReplyDelete