Tuesday, June 11, 2013

A ști să dăruim este o artă

[P]

Am un talent grozav de a primi cadouri. Problema e că talentul ăsta al meu a rămas în stadiul de tânără speranță fiindcă nu am prea primit multe cadouri în ultimul timp și chiar și modurile în care mi-au fost oferite au cam lăsat de dorit. Așa că numărul de ocazii în care să îmi exercit minunatul talent tinde spre zero.

Am preferat, uneori, să-mi fac singură câte un cadou. Fiindcă îmi plac la nebunie surprizele, m-am prefăcut așa de bine când mi l-am făcut încât nici eu nu știam că îl voi primi! Am fost auto-surprinsă de propria imaginație! 
Râd acum pentru că glumesc. Ar fi fost tare frumos să fie posibil așa ceva. Ideea aceasta năstrușnică m-a dus cu gândul la un film cu Mr. Bean, în care își pregătea el însuși un cadou, prefăcându-se foarte surprins. La urma-umei, de ce nu ?!?

Pentru că exact elementul surpriză lipsește când mi se face un cadou. Mi-aș dori să fiu luată prin surprindere, momentul acela să fie de ținut minte, unic. Să mi-l reamintesc cu plăcere iar și iar. Nu se prea întâmplă, din păcate. Nu mai vorbesc despre cadourile total nepotrivite, și care, în loc să mă entuziasmeze, așa cum se așteptau cei care mi le-au oferit, mie aproape că mi-au adus lacrimi în ochi.

Ca să nu am parte de astfel de reacții când dăruiesc, sunt foarte atentă la dorințele celor din jur, sunt ochi și urechi la tot ceea ce observ că i-ar interesa și notez în minte toate aceste aparente nimicuri. 
De aceea, cadourile făcute celor dragi îmi place să fie surprize. Mai mari, mai mici, după posiblități, dar surprize să fie! Ador să văd cum li se luminează fețele de bucurie, cum instantaneu rămân muți sau devin mai vorbăreți decât sunt în mod normal. Mi-am făcut un obicei din a face mici surprize mai ales când oamenii nu se așteaptă, cadouri fără o ocazie anume. Am observat că sunt cel mai bine receptate.

Ați primit vreun cadou în ultima vreme? Sau, mai ales, ați dăruit? Dacă răspunsul e "da", sunteți fericiți, norocoși. Dacă a fost și un cadou ce s-a dovedit  a fi o surpriză, cu atât mai mult. Pentru că am convingerea că dacă am fi mai darnici, mai tandri unii cu alții și ne-am oferi măcar unele mici atenții, lumea, viața, ar fi cu mult mai frumoase.

Foarte curând va fi ziua surorii mele. Știu deja ce cadou am să-i fac. Cumnatul meu însă nu prea știe niciodată, se teme tot timpul să nu greșească. Și pentru că, în afară de el, eu o cunosc cel mai bine, mai mereu apelează la mine.
  
Am scris de curând pentru un concurs, pe un site de cadouri, unde ca premiu era o geantă superbă, care n-a fost să fie a mea. Asta e viața! Cum întotdeauna există compensații, am câștigat altceva, la fel de prețios, cred. Mă refer la o grozavă sursă de inspirație, căci pe iLUX se găsesc o mulțime de idei de cadouri deosebite pentru femei si nu numai, care i-ar surprinde până și pe cei mai mofturoși, așa, ca soră-mea...ca mine. E de râs, știu, dar nu prea-i exagerare. Suntem prințesele mofturoase. Ni se alătură și mama. Hans Christian Andersen pentru unele ca noi a scris Prințesa și bobul de mazăre.

Intrând pe site, descoperi sute de minunate idei de cadouri precum și profesionalism la înalte cote. 

Aceasta face perfect explicabil succesul iLUX pe piața online a cadourilor de lux
Succes care se măsoară în 3 ani de activitate neîntreruptă în domeniu, prilej cu care, în luna iunie, iLUX duce online o frumoasă și foarte utilă campanie de educare a noastră, a tuturor, spre a învăța cum să dăruim chiar și cel mai mic semn al prețuirii noastre pentru cei dragi. 
Pentru că a ști să dăruim este o adevărată artă.

Având informația cam cât e dispus cumnatul meu să pună la bătaie, am găsit imediat ideea potrivită. Cadoul perfect, de vis. Asta pentru că sora mea nici măcar nu-l visează. 
Peacock Lily poate fi la fel de bine portofel sau o mică poșetă plic. Eu m-am îndrăgostit de toate articolele Anuschka și ar fi imposibil să nu-i placă și surorii mele. 


E un portofel din piele fină de bovină, funcțional, încăpător, dimensiunile sale fiind 19 x 9,5 x 2,5 cm. Ca tot ceea ce produce firma Anuschka, e pictat manual, în culori superbe, o combinație de turcoaz, verde, galben și orange. 

M-am și gîndit la cum să procedeze cumnatul meu astfel încât cadoul să fie o surpriză și mai frumoasă. Acest delicat breloc-inimă, placat cu argint, se va afla în portofel atunci când va fi deschis. În ideea ca brelocul să funcționeze ca un mic simbol al iubirii pe care și-o poartă de atâția ani și pe care sora mea să-l aibă cât mai mult timp cu ea.

Iar pentru o doză de fun, dar și pentru că eu consider că e nevoie, spre a pigmenta puțin surpriza, cadoul va fi însoțit de o felicitare 3D care reproduce o pereche de papucei glamour. Cea din imagine.


Cu caligrafia lui frumoasă, cumnatul meu poate scrie pe felicitare ceva de suflet, deci nu am nici cea mai mică îndoială că totul va ieși perfect. De vis.
Nu mai lipsește decât un buchet de flori și...cadoul poate fi dăruit. Preconizez că surpriza va fi maximă. 



31 comments:

  1. Bună dimineaţa, Elly.
    Articolul este superb, preţurile... de lux! :)
    O zi frumoasă, draga mea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna dimineata, Anastasia :)
      Si articolele sunt de lux :) Si foarte frumoase.
      Multumesc! La fel iti doresc sa ai.

      Delete
  2. Sunt incantata de portofelul meu Anuschka, imi smulge un zambet mai ales cand il scot ca sa pun ceva in el:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esti o fericita, Hapi. Si eu as fi :) Toate creatiile Anuschka sunt superbe, de vis.

      Delete
  3. Au devenit o raritate cadourile alese cu grijă, dar nu este vorba numai de neglijență, ci și de lipsă de timp. Ai subliniat bine fiecare detaliu privind alegerea cadoului potrivit. E important să ne pregătim din timp, dar există riscul ca, dacă achiziționăm cdoul prea deverme, să ajungă la altcineva. Mie mi s-a întâmplat. Dar am căuaut același produs destinat unei anumite persoane. Sunt pretențioasă la cadouri și mă dezamăgește un destinatar care nu apreciază efortul meu.
    Superbe portofelele Anuschka,elegante și vesele. Succes Elly, îți țin pumnii. Să ai o zi bună! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt mai multe, Mirela. Poate ca de vina e toata nebunia din jur, graba in care traim, nemaiavand timp nici pentru noi insine, cu atat mai putin pentru ceilalti, oricat de dragi ne-ar fi.
      Pai, in principiu chiar asa incerc sa fac. Adevarul e ca se mai intampla ca unele cadouri care credem ca le-ar face mare placere celor carora le sunt destinate, sa nu fie la fel vazute de catre ei. Am patit-o eu insami in sensul ca am primit cadouri care pe multe persoane ar fi bucurat dar nu si pe mine. Bani irositi, de care mi-a parut tare rau. Poateca era mai bine sa fiu intrebata. Ma refer la parfumuri destul de scumpe sau obiecte de imbracaminte. Obiecte care tin strict de gust si care se stie ca, de regula, nu se daruiesc...
      Da, sunt minunat de frumoase. Multumesc, Mirela! :)

      Delete
  4. Îmi place să dăruiesc, îmi place să primesc, îmi place să îmi fac singură daruri. Portofelul Anuschka îmi este de mult în suflet. Poate o dată... Cine ştie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imi place ca iti plac toate acestea. Daruri mi-am mai facut si eu...numai ca n-a mai fost o surpriza :)
      Iti doresc sa ti se implineasca dorinta :)

      Delete
  5. E absolut superb portofelul!
    Mie nu-mi plac surprizele. Dar cand se intampla sa fiu surprinsa fac ca toate alea. :)
    E o arta si treaba asta cu daruitul...:p
    Te pop!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cum sa nu fie? Si multe alte obiecte de pe site.
      Mie imi cam plac, chiar imi plac mult, dar e greu sa ma surprinda omul :))
      Mare arta, cum altfel? ;) Te pup si eu, draga mea!

      Delete
  6. Nicio data nu am avut pretentia unor cadouri foarte scumpe! Mi se pare egoism!
    Surprizele nu imi plac, de nici-un fel! Prefer sa ofer sau sa daruiesc cadouri care sunt dorite! De fapt aici atunci cand primesti o invitatie la o nunta sau la o zi onomastica se specifica si ce cadouri sunt dorite! Incepand de la semnul unui portofel ceea ce inseamna "bani" pana la o dorinta verbal transmisa. Contrar obiceiurilor din Romania, aici cel care serbeaza cheltuieste mai mult decat primeste!
    pupici, zi faina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minnie, nu sunt mofturoasa in sensul ca imi plac cadourile scumpe. Sunt pretentioasa in ceea ce priveste calitatea si utilitatea cadoului. Atat. :)
      Si cand exista posibilitati, un cadou care inseamna putin peste 100 de euro nu e deloc scump. Iar sotia, cred ca o data pe an, merita macar un cadou de valoarea asta.
      Nu stiu ce obiceiuri stii ca sunt in Romania dar nu e chiar asa. Si aici cand e ziua noastra cheltuim destul. Daca suntem la serviciu acolo se duce de mancare si de baut si acasa se face o mica sau mai mare petrecere. Toate inseamna bani destui. Dar asta se face la fel, cand exista posibilitati. Si de cele multe ori sarbatoritul se alege cu niste mutunachi, flori si eventual, adica in cel mai bun caz, un obiect total inutil. Iar la nunti, si aici deja se obisnuieste sa se comunice ce cadouri se doresc. Asta ca sa nu se aduca tot felul de prostii inutile.
      Zi frumoasa si tie, draga mea!

      Delete
  7. N-am avut parte de cadouri surpriza in ultima vreme, ca nu prea a fost nici o ocazie si pana la ziua mea mai este :)).
    Imi plac si surprizele, dar si cadourile "dorite", ca sa spun asa. Imi place si sa daruiesc la randul meu. Cu unele persoane imi este mai usor, pentru ca le cunosc si stiu ce preferinte au si de ce au nevoie insa, insa cu altii mi-e foarte foarte greu pana ma hotarasc :D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai si la tine cam ca la mine :) Si chiar asa, pana la ziua noastra mai este :))
      Vezi? Iti place exact ceea ce imi place si mie :) Nu degeaba suntem nascute in aceeasi zi :)
      Te pup!

      Delete
  8. Elly, recunosc că era o vreme în care mă dădeam peste cap să fac cadouri frumoase, de-alea de să stea și mâța-n coadă de uimire. Pentru dragii mei mi vechi și mai noi. Citindu-te, îmi dau seama că m-am blazat. Fantastic! Sunt o blazată și din acest punct de vedere!
    Că n-am scris atunci, pentru concursul acela cu geanta, regret și acum. Măcar tu ai încercat... Sunt fenomenale creațiile astea, o delectare pentru ochi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai nu-i timpul pierdut! Poti sa-ti reiei bunele obiceiuri :) Stii cum se spune ca niciodata nu-i tarziu :)
      Concursul acela merita scris pentru el. Adica premiul pus in joc merita din plin. In ultimul moment mi-am zis si eu ca e pacat sa nu incerc. Castig, nu castig, macar se cheama ca am incercat, asa am scris si in articol. :)
      Sunt absolut minunate, de acord.

      Delete
  9. Cu siguranta o sa-i placa surorii tale. Cele mai frumoase cadouri sa stii ca mi le-am facut chiar eu. Acum mi-as dori un laptop cadou, insa nu cred ca ma incadrez in buget!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cred ca satisface multe gusturi acest portofel, E frumos, elegant si de excelenta calitate.
      Stii ca utimul mare cadou pe care mi l-am facut a fost si pentru mine tot laptopul? Chiar acesta, la care scriu toata ziua :) Am facut economii si l-am prins si la o oferta excelenta atunci. Are cativa anisori insa functioneaza extraordinar de bine.
      Vei reusi si tu...cu putina rabdare. Iti doresc sa se intample cat mai repede :)

      Delete
  10. Pentru un bărbat e greu să-i facă un cadou unei femei, mai als dacă aceasta caută cine ştie ce semnificaţii pentru darul primit, indiferent că e un flecuşteţ sau ceva costisitor.
    Cu un bărbat termini imediat, dar pentru o femeie, cadoul devine un chin, chiar dacă dăruieşti cu plăcere.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cine spune ca femeile chiar cauta cine stie ce semnificatii pentru cadouri? Nu cred ca a reiesit asta din articol. Dar ai dreptate, in general in cazul femeilor cadoul trebuie sa fie ales cu ceva mai multa grja. Suntem mai pretentioase :) Dar "chin" e totusi cam mult spus ;)

      Delete
  11. la noi cadourile pe neasteptate au ramas memorabile! de cand am blogul am tot scris despre sub asta, pt ca de fiecare data m-au facut fericita! un ceas, un parfum, farduri, carti multe carti, jucarii de plus! nu valoarea lor a contat, ci momentul ales, ochii lui care-mi sorbeau fiecare zambet:)
    si acum ne facem cadouri mici, si e tare dulce! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mona, pentru mine tu esti definitia optimismului, a veseliei. Stiu, am vazut si e foarte bine ca la voi este asa. Deci se confirma ceea ce scriu eu aici :) Surprizele sunt minunate!

      Delete
  12. adevarat, a darui cadoul potrivit, este o arta! :) Atunci cand cunosti persoana foarte bine, este usor sa gasesti un cadou potrivit. Eu am totdeauna probleme cu alegerea cadourilor pentru cunostinte mai indepartate, de aceea, ca sa nu dau gres, aleg fie cafea, ceai, ciocolata, flori sau o sticla cu vin. Indiferent care sunt gusturile persoanei, astfel de cadouri sunt oricand bine venite.
    O seara minunata iti doresc, Elly draga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Desigur, in cazul meu nu are cine o cunoaste mai bine pe sora mea. Sotul ei desi o cunoaste si el, e total neajutorat si debusolat in privinta asta.
      Cat priveste cunostintele ceva mai indepartate, iti dau dreptate. E cu mult mai complicat si de regula, recurg, ca si tine, la cadouri asemanatoare. De care nimeni nu se supara, oricat de multe ar avea :) In locul unui vin, pentru ca cei pe care-i cunosc eu au gusturi foarte ciudate in aceasta materie, prefer sa le cumpar o vodka buna sau un gin, coniac...bauturi de genul acesta. Si n-am dat gres niciodata. :)
      Multumesc, Carmen!

      Delete
  13. Frumoase alegeri, atat portofelul cat si brelocul sunt pe placul meu. :) Ca tot ai vorbit de acel portofel...din pacate ai meu s-a cam rupt si e timpul sa-l schimb. :(
    Sa stii ca m-am regasit in descrierea cumnatului tau. :D Nici eu nu consider ca sunt foarte inspirata cand vine vorba de a oferi ceva nice cuiva drag. Mi-e teama mereu sa nu gresesc...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si pe al meu. Stii cum? Sunt extraordinar de frumoase. Eu inca visez un astfel de potofel. Cine stie? Poate candva voi avea bucuria sa am unul. Iti dai seama ce mandra am sa fiu sa-l scot din poseta?
      Pai a avea indoieli nu e ceva grav. E chiar bine pentru ca sunt multe persoane care n-au nicio indoiala, se aventureaza sa cumpere tot felul de bazaconii, arunca banii pe ele si ele se dovedesc complet nefolositoare. Marturisesc ca in cateva situatii, eu am recurs la a da bani. Cand chiar n-am stiut ce as putea sa daruiesc. Asta se intampla de regula cu nepoata mea. Are gusturi adolescentine...pe care greu sa le mai ghicesc. Sau am mers cu ea si si-a ales ceea ce a interesat-o. E o solutie si asta. :)

      Delete
  14. Eu am o problema cu daruitul, niciodata nu stiu ce cadou sa fac, daca depun prea mult suflet poate nu-i apreciat, daca il fac la nimereala, dezamagesc. Dar ce sa zic ca nu stiu sa fac cadouri, daca eu nu stiu nici sa ma bucur cand il primesc, rar, atunci la zi de nastere si la Craciun.
    Uite, cred ca am sa ma inspir din informatiile tale, sunt tare pretioase.
    Te pup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exact in ideea asta am scris si eu aceste aproape sfaturi le-as spune. Inspirata si de campania celor de pe site-ul iLUX cred ca, una peste alta, sfaturile si ideile chiar sunt bune. Si sper sa fie utile si altora pentru ca momente de deruta, de lipsa de inspiratie in privinta a ce sa daruim cand e nevoie, avem cu totii. Stii cate cadouri nepotrivite am primit si eu? Parfumuri de vreo 3 milioane flaconul...de mi-a venit sa plang. Unul l-am facut cadou. Pe doua le folosesc din joi in Pasti...sunt parfumuri bune dar grele fata de gustul meu, ceea ce le face dificil de purtat. Nu se fac cadou parfumuri, haine, rujuri, creme...ar trebui sa fie stiut. Dar multi nu stiu... :(
      Te pup si eu, Tina.

      Delete
  15. Si eu sunt genul care fac cadouri tuturor, ingrijindu-ma in ultimul detaliu insa primesc foarte putin in schimb. Dar ma bucur si asa, pentru ca, inseamna pe persoan aceea s-a gandit la mine, si-a rupt din timp si a incercat sa isi imagineze ce mi-ar place. Si asta conteaza, pana la urma.

    ReplyDelete
  16. Eu le fac des surprize celor dragi mie, fara sa astept Craciunul, Revelionul sau ziua lor de nastere. La fel de mult imi place si sa primesc daruri pe neasteptate... De cand am blogul, mi se intampla foarte des sa primesc cadouri si toate ma bucura ca si prima data.

    ReplyDelete
  17. Greu de ales, greu de daruit dar si mai greu de primit! E o arta si sa stii sa primesti un cadou! La concluzia asta am ajuns dupa ani de bibelouri primite dupa ce am facut greseala sa ma "extaziez" prea mult la primirea primului! :D

    ReplyDelete