Tuesday, December 18, 2012

Cu personalitate...


James Dean
Cine nu cunoaste istoria blugilor? Cred ca deja o cam stim cu totii macar aproximativ.
De la inceput, acum deja cateva sute de ani, s-au confectionat dintr-o panza albastra tesuta in diagonala dar nu erau ceea ce stim noi azi ci doar niste pantaloni rezistenti pentru marinari apoi pentru alte categorii de oameni care munceau. 

In 1872 soarta pantalonilor folositi de marinari, cautatorii de aur si alti muncitori s-a schimbat definitiv. Cine credeti ca le-a schimbat soarta? Un emigrant bavarez in America, Levi (Loeb) Strauss impreuna cu un croitor american, Jacob Davis. Davis are ideea geniala de a intari buzunarele cu capse, de fapt niste nituri minuscule. Afacerea cu blugi explodeaza. 

Insa blugii, asa cum ii stim azi, ajung bun de larg consum abia in anii rebelilor Americii anilor '50, odata cu filmul "Rebel fara cauza", prin aparitia lor in film, purtati de catre faimosul James Dean care astfel a devenit primul si cel mai bun promoter pentru aceștia.
Pana sa ajunga sa fie purtati de intreg mapamondul, indiferent de sex sau varsta, n-a mai fost decat un pas. Perioada
hippie (anii '60-'70), a fost determinanta. 

Dintre toate articolele de imbracaminte cel mai mult imi plac blugii. Nu stiu ce-as fi purtat daca nu s-ar fi inventat. Deci clar trebuia sa se inventeze pentru ca niciun alt fel de pantaloni nu ma avantajeaza atat de mult.

Ce fel de blugi imi place sa port? Pai exact asa cum s-au creat: fie usor evazati, fie skinny, stretch, prespalati, albastri indigo, bleu deschis sau chiar negri. Deci port orice, mai putin modele clasice, care nu mi-au placut niciodata pentru ca fiind o persoana cu personalitate puternica prefer ca si blugii sa fie cu personalitate. Am mai multe perechi, n-as sti sa spun exact cate fiindca sunt unii pe care ii port mai rar si nu le-am mai facut inventarul. Am de la blugi produsi de firme no name pana la unii de firma, nu firme extraordinare insa, pentru ca m-a interesat doar sa-mi vina bine, nu neaparat sa poarte o eticheta celebra. Am pana si doua perechi de blugi gasiti in magazine second-hand. Foarte buni, poate mai buni decat unii luati dintr-un magazin cu ceva pretentii.

Ceea ce inca n-am reusit este sa-mi cumpar unii de la mama lor. Adica blugi marca Levi's.
O dorinta secreta intotdeauna am avut insa n-a fost sa fie. Acum, in actuala conjunctura, cu atat mai putin s-ar putea intampla. De aproape sase luni sunt somer si cum este si firesc, cheltuielile mele sunt foarte mult reduse. Dar nu m-as supara daca as castiga o pereche de blugi Levi's.
Pe BlogalInitiative este in derulare o campanie foarte interesanta care ofera ca premii ce credeti? Chiar blugi marca Levi's de la Superjeans.ro. Fix dorinta mea secreta.
Am si pus ochii pe una dintre perechi, care sunt convinsa ca mi-ar veni foarte bine. Deci blugii mei de blogger cu personalitate ar arata ca perechea aceasta




16 comments:

  1. Succes- eu chiar nu cunosteam istoria blugilor :)
    Levi e una dintre firmele preferate cand vine vorba de clasicii jeansi dar nu prea ma "indur" sa ii cumpar la pret intreg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur atunci ca ti-am dat niste informatii interesante. Sigur, istoria lor e mai complexa dar am simplificat subliniind ceea ce era foarte important. :)
      Da, au preturi destul de maricele.
      Multumescm Hapi, nu prea sper. E o incercare. Cine stie?

      Delete
  2. Multă baftă, cu toate că...e greu.:( Tu nu prea eşti bloggeriţă clasică. Nu prea scrii "ce trebuie", iar eu nu cred că la concursurile despre blogging se premiază calitatea şi unicitatea...din păcate, ci stereotipiile, ritmicitatea si platitudinea infantilă. Dar, cine ştie, poate-poate dai de vreun juriu ciudat, căruia să-i sară-n ochi ceea ce scrii tu. Fingers crossed! :)
    De asemeni, baftă şi pe piaţa forţei de muncă, în cazul în care cauţi. Dacă-mi permiţi o idee, având în vedere că eşti pricepută în ale blogging-ului, dar mai ales pentru că scrii frumos şi interesant, ţi-aş sugera $$$ din blogging. Şi asta pentru că mereu am detestat ideea de job cu program şi şef. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stiu, nu-mi fac cine stie ce iluzii. Cum am spus si mai sus, e o incercare.
      Da, nu sunt o clasica, doar un blogger cu personalitate :))
      De cautat caut, ce altceva sa fac? Bani din blogging greu se fac. Nu cred ca am chiar profilul potrivit pentru asta. ;)
      Multumesc pentru sustinere!

      Delete
  3. eu sper ca Mos Craciun iti va îndeplini anul aceasta dorinta :)
    te pup. O seara minunata iti doresc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu prea si-a mai facut datoria in ultimii ani :))
      Sa-si aduca el anul acesta aminte de mine? Ar fi tare frumos.
      Multumesc, Carmen!

      Delete
  4. Da nici eu nu stiu ce as fi purtat daca nu se inventau blugii :))
    Ii port foarte foarte des, cred ca e piesa de rezistenta a garderobei mele, am mai multe modele, culori, forme etc...si nici eu nu tin sa aiba neaparat o eticheta celebra, ci doar sa-mi vina bine :)
    Seara frumoasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parca suntem nascute in aceeasi zi si luna? Glumesc, stiu. Vezi ca ne asemanam in destule privinte? :)
      Multumesc, Larisa! Noapte buna!

      Delete
  5. succes! te pup, o seară faină!

    ReplyDelete
  6. Eu nu-i mai port de ani de zile (cred ca din liceu) pentru ca nu ma reprezinta. Prea multa lume in jeansi, iar eu ii vad mai degraba ca pe o uniforma. Desigur, nu am nimic impotriva sa-i poarte ceilalti, unora le sta bine, altora nu, mai ales modeul skinny nu avantajeaza decat anumite conformatii, dar preferintele mele se indreapta spre alte tipuri de pantaloni. :)
    Mult succes, Elly si o noapte linistita iti doresc! :)

    ReplyDelete
  7. cum blugii au istoria lor, asa am si eu istoria mea cu blugii. povestea ta despre blugi mi-a amintit cat m-am rugat de ai mei sa-mi cumpere prima pereche de blugi. doamne cat am mai plans iar ei nu voiau nici in ruptul capului. imi amintesc ca pana la urma am mers acasa la nenea ce vindea blugi adusi de pe la turci. cand am intrat in camera omului am ramas fascinata. zeci de perchi de bugi isi asteptau cumparatorii. eu mi-am ales o pereche negri cu trei stelute la un buzunar ...doua verzi si una roz parca...:)). daca as fi fost lasata as fi facut si baie in blugi...
    apoi au urmat moda celor elastici. eee...ce faini mi se pareau. imi aduc aminte ca cu o pereche de blugi elastici albastri am mers si la o nunta la tara, nunta la care un baiat s-a indragostit iremediabil. si asta am aflat-o peste ani cand nu stiu cum pana mea, am devenit iubiti...pffff, adica stiu, dar nu e momentul acum...
    am avut tot felul de perechi de blugi de toate natiile si culorile. un sac de blugi cred ca am lasat acasa cand mi-am luat bocceluta si am plecat in lume. mama a impartit blugii la cei ce aveau nevoie, deci nu mai exista sacul.
    azi, prefer blugii clasici si drepti fara brizbrizuri si prespalaturi. am multe perechi dar si o mare problema: cad de pe mine dupa 19 kile pierdute. nu mai am ce sa fac cu ei. dar parca nu-mi vine sa-i pun in sac si sa-i duc la tomberonul cu haine. sunt banutii mei acolo si asa cum tu ai un vis cu blugii firmati, asa si eu am avut si mi-am tot achizitionat lasand banuti multisori prin autleturi. daca ar vedea mama ca iar am un sac de blugi mi l-ar pune in cap si m-ar strange de gat! bani aruncati....asa spune ea :P. are dreptate! si spun asta pentru ca acum stau in doua perechi de blugi. una de la fiimea care imi cad :))) si una de mi-am cumparat-o ca sa am si eu blugi, macar o pereche pana reusesc sa stabilizez pierderea in greutate :)) si nu am murit...inca!!
    pooop!

    ReplyDelete
  8. Spor la concurs, Elly. Stiam povestea de pe vremea cand faceam publicitate la jeansi (printre alte sute de produse si servicii). Iti tin pumnii si pentru ca cred in sansa ta, cred ca originalitatea este bine punctata - spun din experienta personala, contrazicandu-l astfel pe Catalin (care mie una imi place cum scrie)...
    Asa ca, bafta!

    ReplyDelete
  9. Aveam blugi Benetton si eram tare incantat de ei, americanii insa(am lucrat o vreme pentru P&G) intorceau capul; mai in gluma, mai in serios spuneau ca la ei numai muncitorii saraci si puscariasii poarta asa ceva:)

    ReplyDelete
  10. Sa vina Moshul cu de toate! pt ca le meriti din plin! si woooow cat astept o postare cu explozia ta de bucurie! :)

    ReplyDelete
  11. Am vazut si eu pe site-ul lor o pereche de blugi negri care mi s-ar potrivi de minune. De fapt, am vazut doua perechi si mi-a fost greu sa ma hotarasc. :))
    Am fost primul copil din bloc care a avut blugi de la Levi's, pe vremea comunistilor. :))

    ReplyDelete