Sunday, December 23, 2012

Cornulețe cu marmeladă (gem)


Ieri am făcut cornulețe pentru Crăciun. Pentru cine are dubii, cornulețele sunt tot fursecuri, de regulă din aluat fraged.
Sunt ușor de făcut, cu ingrediente la îndemână, sunt bune si mai ales, foarte fragede, potrivite atât ca desert cât și dimineața la ceai sau cafea. 

INGREDIENTE:
Un pahar mare de iaurt (400 gr.)
6 linguri pline cu untură netopită (topită înseamnă un pahar mare)
2 linguri cu zahăr
1 linguriță rasă cu sare
2 ouă
1/2 litru ulei (2 pahare mari)
făină cât cuprinde (cca. 1 kg)

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Cele 6 linguri cu untură se topesc cât să devină untura lichidă,
dar nu să se fiarbă.


Cele două ouă se amestecă cu cu mâna cu făina, apoi se pune untura topită. Se adaugă zahărul și sarea. Se lucrează cu mâna. 


Apoi se pune uleiul, treptat, până de înglobează în făină. 


Urmează iaurtul, care se pune, cu o lingură, in vasul în care se lucrează.


Se amestecă totul cu mâna. Când s-au adăugat toate ingredientele, se frământă aluatul bine până devine elastic si omogen.


Din aluat se taie bucăți, se fac guguloaie care se întind cu un sucitor, forme rotunde, de cca. 25 cm diametru. Grosimea foii trebui să fie de cca. 0,5 cm. Se poate folosi un castronel, cu diametrul de 18-12 cm, pentru a obține un disc de aluat, prin decupare cu un cuțit.


Acesta se împarte radial, cu un cuțit, în 8 părți. Cornulețele se umplu cu marmeladă de prune și mere. Se mai poate folosi și gem de prune sau caise. Este nevoie de cca. 1/2 kg de marmeladă.


Cornulețele se rulează ca în imagine. Se așează ordonat în tava unsă cu puțin ulei.


Se dau la cuptor, care trebuie să fie încins în prealabil. Se coc timp de 25-30 de minute, după primele 10-15 minute tava se răsucește la 180 grade. Când sunt coapte trebuie să arate rumene, ca în fotografie.


Încă fierbinți se dau prin zahăr pudră, eventual vanilat.


Nu-mi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!


Din aceste ingrediente rezultă cornulețe cât două platouri din acesta. Pentru cine dorește mai puține, cantitățile pot fi înjumătățite.
Nu-mi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!

Și...un CRĂCIUN FERICIT! 



28 comments:

  1. Elly! Vin la colindat! Ups, la cornulețe!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tury dragă, te aștept! :))
      Sunt foarte bune!

      Delete
    2. Sunt cornulețe mele preferate, din copilărie îndrăgite. Vai ce bucurie era pe mine-n preajma sărbătorilor la bunici. Nici nu ieșeam la zăpadă ci stăteam, mă-nvârteam prin jurul bunicii în bucătărie. Nu pot uita acele momente frumoase ce mai ales mi le reamintesc când văd ori mânânc acest tip de cornulețe! :)

      Delete
    3. Sa stii ca chiar sunt bune. Nici eu n-am mai facut de cativa ani dar am facut acum sa ma satur :)) Am facut alte feluri de fursecuri dar mi s-a facut dor de cornulete si am foat hotarata sa fac anul acesta.
      Nu ma mir ca iti plac, stiu ca tu stii sa apreciezi preparatele alese :)

      Delete
  2. Vai ce gospodina esti!Eu am vrut sa fac ceva,ca pe vremuri; nuca si zahar ars,care se intindea pe niste foi.Sa nu-ti spun ca au luat drumul cosului de gunoi.La capitolul asta sunt antitalent,dar nici nu ne omoram dupa dulciuri.Spor la treaba si "Sarbatori fericite!"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fă cornulețe ca acestea. Îți garantez că reușesc, sunt ușor de făcut chiar și pentru persoanele antitalent :)
      De aceea am și postat absolut toți pașii, cu imagini și explicații. Ca pentru începători :)
      Spor la treabă și ție!
      Mulțumesc de urare! La fel!

      Delete
  3. Wou, arata tare bine, cred ca sunt delicioase. :) Mie imi plac fara prea mult zahar. :D
    Este prima ta reteta postata pe blog?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt foarte bune, Nice draga! Foarte fragede si nu sunt prea dulci, marmelada fiind usor acrisoara. Nu au mult zahar dar poti alege sa nici nu le pudrezi cu zahar. Oricum este bine :)
      Este prima reteta, intr-adevar, n-am timp cand le fac sa le si fotografiez. Mi se pare ca pierd timpul, eu lucrez destul de repede de obicei.
      Te pup! :)

      Delete
  4. nu am incercat sa fac niciodata pentru ca nu am rabdare sa stau sa "bibiliesc" in bucatarie dar de placut imi plac muuult de tot :)
    arata grozav de bine ale tale! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu sunt asa de greu de facut. Sunt alte prajituri mult mai complicate.
      Multumesc! Sunt si foarte bune :)

      Delete
  5. De cand ai scris ca faci dulciuri ma tot invarteam pe la fereastra blogului tau sa vad ce minunatii postezi! uaaaaaa! ce bine arata!!!! :))) cornuletele sunt preferatele mamei! toata copilaria ne-a rasfatat cu tot felul de fursecuri si cornulete, cu gem, cu rahat. Tin minte cum sterpeleam din castron, unul in gura si altele doua in maini si fugeam apoi in camera copiilor, pana la urmatoarea tura! mama se facea ca nu ne vede si noi ne simteam mari spioni! :)
    Sa ne ami tii la curent cu alte delicii! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur ca-ti plac. Sunt destul de simple dar foarte gustoase.
      O sa mai povestesc ce mai fac...cu moderatie insa. Nu vreau sa transform blogul in unul de bucatareala. ;)

      Delete
    2. Eu astept cu nerabdare si cu pofta pozele :)
      Stiu ca nu e un blog culinar, dar macar asa....de dragul jurnalului!:)

      Delete
  6. am luat si eu unul...din zbor :)

    ReplyDelete
  7. Poftesc la tot ce vad pe bloguri zilele astea. Mai ales la prajiturele mai elaborate- la mine e elaborat orice se face din aluat :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu stiu, eu vad fursecurile ca pe ceva destul de simplu. Ma enerveaza doar ca trebuie sa coc multe ture :))

      Delete
  8. Si mama e pusa pe facut prajituri :-" acum a facut nuci, cornuletele le'a lasat pe maine ;))
    Sarbatori Fericite:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uite ca nici nuci n-am mai facut de mult. Insa pentru ele imi trebuie un pic mai multa rabdare si nu prea mai am ;)
      Merci. La fel!

      Delete
  9. Cornuleţele sunt febleţea mea. Atunci când îmi place un fel anume, încerc să învăţ să-l gătesc. La cornuleţe nu m-am băgat, fiindcă mi-e teamă că nu-mi iese coca. Şi cred că nici după ce ai explicat pe larg toţi paşii, n-o să ma apuc de cornuleţe.
    Oricum, să-i mănânci sănătoasă, împreună cu cei dragi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. La coca asta nu prea ai ce gresi. Eventual ai putea pune prea multa faina. Dar nu ai cum gresi. Urmeaza exact pasii si vei reusi. Garantat!
      Multumesc :)

      Delete
  10. Primiti cu colindul?! :))
    Arata tare bine, imi plac cornuletele si n-am mai mancat de mult. Poate le incerc si eu in curand!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Primim, cum sa nu! :)
      Si-asa n-au venit colidatori...Copiii nu mai colinda. Ori stau numai in fata calculatoarelor, ori n-au nevoie de bani...nu stiu.
      Multumesc, Larisa!

      Delete
  11. eeee...harnicuta lu mama! cu siguranta sunt fragede, doar le-ai facut tu! :)
    arata forte bine....acum poate veni mosul....
    pop!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) Sunt foarte fragede.
      Poate sa vina Mosu'...la tine, la altii :))
      La mine nu vine, stiu eu ;) Adica stiu deja.

      Delete
  12. La cererea expresa a familieisi cu promisiunea ca ma vor ajuta, astazi fac si eu vreo doua tavi de cornulete. Arata foarte bine, se vede ca ai pus si suflet in ele. ;)

    ReplyDelete
  13. '' noi umblam a colinda, marut margaritar,
    pe la usi de boieri mari''....
    Ne dati ori nu ne dati? Eu cred ca e musai sa ne dati cornulete ca mi-ai facut o pofta...! :) Nu am fost niciodata specialista in cornulete desi mi-au placut. Fosta mea soacra in schimb facea foarte bune si imi trimitea de sarbatori, cornulete si hayos. :)
    Sa ai un Craciun fericit Elly si sa iti fie prietenii si ingerii aproape in aceasta seara imparateasca!

    ReplyDelete
  14. Ce bine arata! Anul asta de Craciun nu am mai facut cornulete, dar cred ca o sa fac pentru Anul Nou.

    ReplyDelete