Monday, December 10, 2012

Medieval, gotic și ... dark


Desi actiunea din The Sound of Music cu Julie Andrews si Christopher Plummer se petrece in Austria, scena finala din minunatul si multioscarizatul musical arata familia von Trapp traversand Alpii in Elvetia, pe melodia "Climb Ev'ry Mountain".
Eram copil cand am vazut The Sound of Music. In afara de faptul ca am cantat acele melodii ca o bezmetica, poate timp de vreo doua saptamani, singura, prin curte ori prin casa, filmul mi-a lasat despre Elvetia imaginea unui fel de paradis. Un taram al fagaduintei. Nu intelegeam foarte bine la varsta aceea ce insemna neutralitatea si nici razboiul... Mai bine. Pentru ca astfel am iubit cu pasiune acest film, mi-a imbogatit si infrumusetat copilaria.  

De atunci, desi n-am vazut-o niciodata, am ramas cu un dor de Elvetia, tara ceasurilor, a băncilor si mai ales a ciocolatei. Situat in mijlocul Elvetiei, desigur ca imi face imaginatia s-o ia razna orasul Zürich, care este absolut superb, vechiul oras fiind asezat pe malurile raului Limmat.

Vedere generala a orasului Zürich, de Craciun (In stanga, Catedrala Grossmunster)

As vrea sa vad pe viu biserica si manastirea Fraumünster de pe malul raului Limmat, cea cu turla verde-albastra, fondata in anul 853, si care are niste vitralii minunate, adevarate bijuterii, o rozeta creata
chiar de catre Marc Chagall, in 1978.

Biserica Fraumünster
 Sau niste absolut extraordinare cladiri vechi din Schaffhausen, cam ca aceasta:


Ori sa vad targul de Craciun din Zürich care pare de vis, de basm...de orice, numai real nu.




As vizita fabricile de ciocolata si poate as avea si eu sansa sa ma fotografiez cu ursuletul Lindt la fabrica de ciocolata Lindt. Asa, ca Roger Federer.


As admira constructiile vestitelor banci si cu siguranta as mai gasi o multime de alte frumuseti ale orasului pe care sa le primesc in inima mea.  Multe as mai vrea... 
Si orasul Luzern (Lucerna) ar fi de vizitat.  Este unul dintre cele mai frumoase ale lumii. Va arat cateva frumuseti de acolo. Imi veti da dreptate.
Panorama orasului Luzern

Luzern (Lucerna)

Kapellbrücke (Podul Capelei) şi Wasserturm (Turnul din apa) - sec. 14

Moartea Leului din Lucerna sculptat in stanca, in memoria de mercenarilor elveţieni ucisi la Tuileries, 1792
Stiu ca v-am convins...
Sunt indragostita iremediabil de medieval, de gotic, de ciocolata dark de la Heidi...stiu ca m-as simti ca acasa la Zürich.
Daca doriti sa aflati mai multe despre Zürich, despre cum bobul de cacao se transforma in ciocolata si despre cum sa va creati chiar propria ciocolata Heidi o puteti face insotindu-ma in Heidi Choco Club. La inscrierea in Heidi Choco Club trebuie sa mentionati ca ati aflat despre club de la mine, adica de la "http://dragosteoarba.blogspot.ro".  

  




54 comments:

  1. Absolut superbe fotografiile, însă eu, dacă voi ieşi vreodată în Vest, voi alege Praga. Fix din acelaşi motiv - dragostea de gothic, medieval...mai puţin ciocolata. :) M-ai cam dat la întors cu articolul ăsta, dar din câte am citit despre Praga, plus multele fotografii văzute...nu cred că aş alege altceva, dac-ar fi să mai ies din ţară.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si Praga se afla pe lista mea. La fel de mult vreau s-o vad. Exact din aceleasi motive...
      Poate scriu si despre ea intr-o zi... Mie chiar imi place ciocolata neagra. E preferata mea.
      Deci recunosti ca si Zürich e o frumusete de oras. Insa se spune ca este unul dintre cele mai scumpe orase din lume. Poate cel mai scump :)

      Delete
    2. Praga este exact asa cum ti-o imaginezi,poate chiar mai mult...
      de la pavajul starzilor pana la cladirile atinse de gothic Praga te face sa simti ca poti da timpul inapoi...
      si din aceste motive Praga m-a fermecat mai mult decat Parisul...

      Delete
    3. ce am scris mai sus era pentru Catalin Ionescu :)

      visez de mult la Elvetia...cand eram mica si citeam despre Elevtia imi imaginam ca exista acolo orasele din turta dulce...va trebui sa ma conving ca nu este asa :))

      Delete
    4. Pandhora, mi-am dat seama ca acel comment era pentru Catalin :) E OK.

      Delete
    5. Si tu visezi? Eu chiar am ramas cu o impresie exceptionala si ca trebuie sa fie o tara de basm dupa ce am vazut Sunetul muzicii, de care am fost indragostita. Si de vocea lui Julie Andrews :)

      Delete
    6. Eli, recunosc, nu refuz ciocolata amăruie. Adică măcar 75% cacao. :)) Am crezut că te referi la ciocolată în general, de-aia m-am delimitat. :) Nu mă omor cu dulciurile. Poate doar dacă-i vorba de ceva amărui sau acrişor.
      Dacă-i cel mai scump din lume, atunci să mai aştepte pân' m-oi duce eu acolo... Nu mănânc de pe jos, dar nici nu mă dau banii afară din casă.:)

      Pandhora, Parisu' nu l-aş vizita nici dacă mă aşteaptă acolo haremu' lu' Hugh Hefner. :( Nu suport Franţa în general, dar mai ales nu suport faptul că-i locuită... Rar, foarte rar îmi place câte-un francez de excepţie. Nu mă întrebă de ce...long story...poate o să scriu vreodată despre motivele mele. Dar în fine, pentru femei este cu atât mai fermecător Parisul, care geme de "le sentiment". Cred că mi-ar trebui o garnitură de tren plină cu lămâi ca să execut o vizită-n Franţa.
      Dar dacă tocmai fiind femeie, te-a impresionat Praga mai mult decât Parisul în anumite aspecte, i rest my case.:))

      Ţinând cont că Praga nu-i deloc piperată la capitolul bani, cred că-i cea mai bună alegere pentru o eventuală migraţie pe care o tot programez de vreo 2 ani. De fraier ce sunt, luam în calcul doar UK, Swe şi Canada. Cehia are o climă destul de răcoroasă şi o amplasare geografică destul de strategică...în inima Europei. Gata! Am zis! Dacă mă mut, acolo plec, iar prima invitată într-o vacanţă Gothica este Eli, pentru că m-a făcut neprost. :)))

      Delete
    7. Aia imi place si mie . Tot peste 75%. de scump e scump, asa se spune, se scrie, chiar aici cineva a comentat in acest sens. :)
      Pai nu visez sa stau acolo, nu sa emigrez. Doar o vizita, de cateva zile. Mi-ar fi de ajuns.
      Parisul la fel, o vizita pentru a vedea cate ceva din frumusetile sale. Altfel, nici eu nu ma dau in vant dupa francezi. Nu-mi place nici limba. Cat despre "le sentiment"... :))) N-ar fi cazul meu. Ma deprima comediile romantice. Alea proaste si in imensa majoritate asa si sunt.
      Pe tine vad ca Praga te intereseaza pentru un plan mai amplu. Daca ajungi acolo...astept invitatia :)
      Multumesc :)
      Nu pentru invitatie. Pentru aia multumesc daca vine :))

      Delete
    8. Pentru o femeie care ştie ce-i aia suferinţa, cu o tristeţe adâncă în suflet şi în general, mai albastră decât cerul unei zile de August, constat cu o deosebit de mare plăcere că ai un simţ al umorului extrem de dezvoltat, iar glumele tale (care nu-s deloc neşlefuite, aşa cum îmi ies mie în general) sunt mai delicioase decât orice ciocolată dark 75%. :))

      Delete
    9. Ca un făcut, să ştii că observasem confirmarea faptului că-i scump acolo. Nici n-aş fi avut cum să n-o observ. Bafta mea a fost că am primit şi eu vizite inopinante din aceeaşi direcţie...altfel n-aş fi observat. :))

      Delete
    10. Iar eu ca un nesimţit nici măcar n-am dat "like" la campanie... :(

      Delete
    11. Nu stiu la ce sa-ti raspund mai inainte. M-ai coplesit. Cred ca intentionat. Sa ma pui in dificultate ;)
      Ai citit vreodata benzile mele desenate de la Happy Weekend? Alea de sambata? Cred ca si de acolo iti poti da seama ca am simtul umorului. Si nu chiar unul obisnuit. Sau poate asa cred eu... :))

      Delete
    12. Apropos de umor...banuiesc ca si unele raspunsuri de aici...de mai jos, te-au condus la concluzia asta :) Imi vine si mie sa rad numai cand citesc. Campania...ai dat "like"? Nu costa nimic, ai putea sa dai. Baiatul a lasat comm-uri la mai multi...asa, 2 cuvinte, pentru a atrage atentia. Ca sa mergem pe pagina lui. Am mers, nu m-a durut mana.
      Cat despre Anonimi...nu sunt anonimi, (aici e cineva care si-a setat sa comenteze ca anonim), dar n-au curajul sa-si asume ceea ce scriu. Pentru ca e greu sa-ti asumi o prostie evidenta :))

      Delete
    13. Baga un like! :) Scapi de apasarea ca ai fi cum zici ;)

      Delete
    14. Îţi ştiam latura ironico-sarcastică. Te joci frumos cu puterea de înţelegere a cititorilor. Numai că felul ăla de umor, e cel care te face să zâmbeşti în colţul gurii...cel puţin ăsta a fost efectul în ceea ce mă priveşte. Însă de la o vreme, ai un stil (mai ales în răspunsurile pe care mi le dai la comm-uri) care mă face să râd de-a binelea...
      "Like"? Nooo...nici măcar un like nu mă scoate din starea aia. Zisesem şi eu aşa, ca să umplu fraza, dar n-am eu bafta să nu mai fiu aşa cum sunt, doar dacă dau un simplu like. :))

      Delete
    15. Ba poti! Timp de un click ;) :))

      Delete
  2. Frumoase imagini! Fiecare cu cel doare...eu cu pozele tu cu ciocolata preferata:)
    Eu iti doresc sa ajungi si sa vizitezi tot ce-ti doresti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai... ai foarte mare dreptate :)
      Fotografiile din Zurich sunt splendide, nici n-am putut sa pun chiar tot ceea ce as fi dorit. Era prea mult. Se plictisea lumea si nu vreau asta.
      Multumesc, Geanina. Nu prea sper. Dar...cine stie?

      Delete
  3. Ma dadeam in vant dupa Sunetul muzicii, la fel ca tine. Si eu am vazut in Elvetia un paradis. Cred ca mai vad si acum. Si, da, imi place si Federer :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) De ce nu ma mir?
      Ne cam plac aceleasi lucruri :)

      Delete
  4. Ce splendoare! Soacră-mea a fost chiar de Crăciun în Elveția, de două ori de fapt: odată chiar de Crăciun, iar altă dată vara, la munți și lacuri...Ce să spun, n-o mai puteam opri din povestit! Are două prietene, una în Zürich, cealaltă are o fermă , e splendid!
    Iar când vezi atâta frumusețe nu mă mir că-ți dorești o vacanță acolo.
    Îți doresc și eu să ajungi cât mai curând în ”Elvetia, tara ceasurilor, a băncilor si mai ales a ciocolatei”!
    Și îți spun drum bun, vacanță frumoasă...pentru că dacă vrei, se va îndeplini! O zi minunată! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur ca esti de acord. Mai ales ca ai si informatii de la fata locului :)
      Nu-mi doresc eu prea multe lucruri, doar cateva zile acolo. Ar fi minunat.
      Multumesc pentru urare, Mirela. Poate nu se va indeplini prea curand...dar nu ma costa nimic sa visez. :)
      O zi placuta si tie!

      Delete
  5. e incredibil si atat de frustrant sa vezi cum altii au avut bun simt si au fost oameni seriosi. puteam si noi sa fim ca Elvetia sau ca oricare alta tara daca lacomia taraneasca nu ar fi lovit tara timp de 20 de ani... setea romanului pentru pamant descrisa atat de bine in romanul ION si-a continuat mersul sub alte forme odata ajunsa la oras. pacat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poate ai si tu, macar partial, dreptate. Desi lacomia e ceva specific omului, nu numai romanului. Si cand ma refer la lacomie vorbesc despre ea sub toate aspectele.

      Delete
  6. Off, Elvetia este si la mine pe lista! Imi doresc foarte tare s-o vizitez. Iti dai seama, pentru mine, o iubitoare de munte, Elvetia este paradisul :))! As vrea sa vad Berna, Zurich si cateva alte oarse si apoi as lua toate statiunle montane la rand :)). Eu dupa ciocolata nu prea ma dau in vant, dar as gusta asa putin... Iti doresc sa ajungi in Elvetia draga Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu esti oricum mult mai aproape de ea decat mine. Poate ca vei ajunge mult mai curand. Cu siguranta merita vazuta. Si muntii, ai dreptate. Chiar si eu as dori sa-i vad, asa, pe fuga.
      Multumesc, Larisa!

      Delete
  7. In drumul nostru din Olanda spre Italia am trecut prin Elvetia! A fost o adevarata încantare, desi am poposit foarte putin. Singurul lucru care ma dezamagit au fost preturile! Enorme!
    O zi frumoasa sa ai draga mea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deci nu degeaba mi s-a pus mie pata pe Elvetia si inca de cand eram o fetita. Stiu ca preturile sunt foarte mari, am citit despre asta, am mai auzit. Unii dintre romanii care locuiesc acolo se plang ca viata e prea monotona, ca e prea multa liniste, ca Elvetia e prea "ca scoasa din cutie", prea aseptica. Poate le lipseste mizeria din Romania si manelele... mai stii?
      Mie nu mi-ar lipsi deloc.
      Multumesc de urare Minnie!

      Delete
  8. Bunaelly!
    O adevarata incantare sa vezi atatea frumuseti si da ador sa ma rasfat din dulcele amar al ciocolatei Heidi!
    O zi minunata!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Este, intr-adevar, foarte frumoasa. Ma bucur ca-ti place si ciocolata. :)
      Multumesc, SoriN!

      Delete
  9. Ce vis frumos ai... Iti doresc sa ti se indeplineasca cat mai curand...poate chiar de Craciun, de ce nu?
    Te pup..
    Multumesc pentru aceste imagini de vis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ca toate visele :) Multumesc, Adriana! Poate. Desi nu am eu asa noroc, nu vine el Mosul cu asa un cadou la mine.
      Ma bucura ca ti-au placut imaginile. M-am gndit ca va vor placea.

      Delete
  10. Imi place ciocolata Heidi, mai ales pralinele , parca gaseam ceva cu nuca in hipermarketurile din Romania. Si pretul e bun , calitatea buna. Plus ca au grija si la ambalaje

    Depozit de ciocolata Lindt am in apropiere, ceea ce e o binecuvantare si un blestem. De ce? pentru ca e al naibii de scumpa , chiar si cand intra la reduceri :) Si tot nu ma pot abtine.
    Anul asta au scos de paste niste pungi mari de un kil sau mai mult cu oute de ciocolata. Au avut si un pret acceptabil raportat la cantitate- vreo 8 euro punga. Dar asta DUPA ce au trecut Pastele. Ei bine, mancam ciocolata dimineata, la amiaza si seara. Freak in me !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si pralinele imi plac foarte mult dar daca e sa aleg, aleg ciocolata dark. De cand ma stiu imi place. Imi place cu cat e mai amaruie, deci cu cat are procent mai mare de cacao :)
      Pai pretul la ousoarele de ciocolata nici n-a fost mare, a fost chiar OK si pentru aici. Buna si dupa Paste! Mai fac si eu din astea, sa mananc non-stop. Mai ales intr-o anumita perioada. ;)

      Delete
    2. Tocmai, am luat mai multe pentru ca era oferta. Dar in afara sarbatorilor pretul la ciocolata Lindt e mare
      S nu ma refer la cele 4-5 sortimente care se gasesc de obicei in hipermarketurile romanesti.
      Asa ca e nebunie si la nemti cand ciocolata intra la SALE - tot atunci se achizitioneaza si pantaloni cu fundul mai mare , prin ianuarie :)))

      Delete
    3. Mi-am dat seama ca era vorba de o oferta speciala, ca nu mai aveau cautare ouale ;) Dupa Paste, desigur. :))
      Si aici e mai scumpa Heidi decat alta ciocolata. Dar si calitatea e deosebita. De exemplu, toate cutiile, sub orice forma, contin bomboane excelente, pe care le-as prefera oricaror altora. Nu cumpar des nici eu. Acum si mai putin, nu ma prea tine buzunarul. :)
      Pantalonii aia...m-ai facut sa rad. Pai daca s-a mancat atata ciocolata, s-a facut si fundul mai maricel ;) E normal.

      Delete
  11. Fiind spre pensie, ma gandesc la pelerinaje;incepand cu Israelul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Presupun ca sunt frumoase si pelerinajele. M-as duce si eu in Israel, dar nu pentru un pelerinaj :)

      Delete
  12. articolul tau e mai mult despre calatorie,despre zurich decat despre ciocolata...care nu apare deloc...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, fiindca cred ca s-a scris deja destul despre ciocolata. Am mai scris un articol, asta e deja al doilea. Verifica, te rog, pe BI!
      Ti-am raspuns desi la anonimi nu le raspund, chiar le arunc comm-ul la Spam... ;)
      Sigur ca ma intereseaza Zurich. Cred ca articolele pot foarte bine fi si despre asta. Despre orice vrem noi, atragatoare sa fie.

      Delete
  13. Si lui M. i-a placut mult Elvetia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Ma bucur ca articolul a fost ceva familiar si placut.

      Delete
  14. O postare de vis! un vis pe care ti-l doresc indeplinit! asap! :)
    uuuuuuoooof....si n-am pic de ciocolata in casa! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merci, Mona! Sa fie :)
      Lasa, ca trimiti pe U. sa-ti ia :) Stiu ca va merge.

      Delete
    2. :))) It worked! :) ciocolata amaruie cu expresso! :)

      Delete
  15. Ce pot spune decat ca m-ai nimerit in proportie de 100% cu acest articol? Elvetia e tara mea preferata, aici totul e la superlativ, imi plac peisajele lor montane, lacurile glaciare, statiunile de schi, orasele de vis, arhitectura, curatenia, ideea de neutralitate poate mai mult decat orice, iar in aceeasi masura iubesc si ciocolata Heidi. De medieval nu mai e nevoie sa amintesc...
    Ah, si ca tot a venit vorba de Elvetia, sa nu uit de emmentaler. :D Singurul defect ar fi ca nu are iesire la mare...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Stii ca ma bucur, nu? Cand m-am gandit la gotic, medieval...stiam ca vei fi de acord ca frumusetea acestor locuri e deosebita. Din exact toate motivele enumerate si de tine.
      Da, chiar si emmentaler-ul e super. De el uiasem. Lasa, atata defect sa aiba Elvetia! :)) Are destula apa in jur.

      Delete
  16. Ce locuri minunate! Cine nu ar visa sa ajunga prin astfel de locatii deosebite. Iar filmul de care ai amintit...cat mi-a mai placut la varsta copilariei, cand l-am vazut prima oara.
    Numai bine, draga Elly! Si sa ajungi negresit pe acolo, iti doresc din suflet! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa stii ca mai sunt si persoane care nu-si doresc. Au alte dorinte :)
      Filmul mi-a marcat copilaria, si se pare ca multora dintre noi :)
      Ar fi frumos, nu cred insa sa se intample curand.
      Multumesc pentru urare, Alex!

      Delete
  17. Desi foarte frumoasa, Elvetia nu ma atrage deloc. Probabil ar fi printre ultimele tari pe care le-as vizita, daca mi s-ar ivi ocazia. As incepe cu Norvegia si tot cu ea as termina. M-am indragostit iremediabil de acesta tara, chiar daca nu suport frigul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uite ca tocmai asta raspundeam mai sus. Sigur ca da, unii isi doresc ceva, altii altceva. Eu, din acel nord rece, numai Finlanda as vrea sa vad, insa asa, intr-o mare fuga, sa nu apuc sa inghet. Dar asta pentru ca am o mare slabiciune pentru tara asta din motive foarte muzicale. In rest...fug de frig cat pot. :))

      Delete